ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Οι απαντήσεις στις 12 πιο συχνές ερωτήσεις σου

Unsplash

Οι έρευνες τα επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά: Ο καρκίνος του μαστού αν προληφθεί σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 90% της πλήρους ίασης βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση. Μία στις επτά γυναίκες θα εκδηλώσουν μία μορφή του κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μόνο το 2% των γυναικών κατορθώνουν να  αναγνωρίσουν στο σύνολό τους τα 10 πιο κοινά συμπτώματα της νόσου.

Συμπέρασμα; είναι μεγάλη κουβέντα να πεις ότι είσαι επαρκώς ενημερωμένη και άρα γνωστικά θωρακισμένη για τον καρκίνο του μαστού, μια ασθένεια που απαριθμεί πλέον 7.700 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, μόνο στην Ελλάδα.

Στο LadyLike δεν θεωρούμε μόνο καθήκον, αλλά και ανάγκη μας να σου το επαναλαμβάνουμε σε κάθε τόνο: η πρόληψη και η γνώση γύρω από το ζήτημα είναι δύναμη κι ασπίδα σου. Ειδικά αυτή την εποχή, αφού ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις πιο συνηθισμένες απορίες μας και τις απευθύναμε στους ειδικούς.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι οι εξής: α) Η κληρονομικότητα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο και β) Η μακροχρόνια χρήση ορμονών, εφόσον όμως υπάρχει υπόστρωμα.

-Το κάπνισμα, το στρες, η κακή διατροφή πόσο επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου;

Όσο επηρεάζουν και τα υπόλοιπα όργανα ή την υγεία μας συνολικά. Δεν αποτελούν παράγοντες κακοήθειας. Η κληρονομικότητα παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο.

-Η πρώτη εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία πόσο επηρεάζει;

Αυτή καθ’ αυτή καθόλου. Αυτό που επιδρά αρνητικά σε μια εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία, είναι αν αυτή επιτυγχάνεται με εξωσωματική γονιμοποίηση και με λήψη ορμονών σε μεγάλες δόσεις.

Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε και πόσο συχνά;

Η μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστών και η ψηλάφηση μαστών μία φορά τον χρόνο.

Πότε πρέπει να ξεκινάει μια γυναίκα τον έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού;

Η ψηλάφηση πρέπει να ξεκινάει από τα 18 έτη. Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό κληρονομικότητας πρέπει να υποβάλλονται σε ψηλάφηση και υπέρηχο μαστών από την εφηβεία και μετά. Επίσης δύναται να υποβληθούν σε οποιαδήποτε ηλικία σε μοριακό έλεγχο ο όποιος δείχνει τι πιθανότητες έχει στο μέλλον να προσβληθεί από κακοήθεια στο μαστό. Η μαστογραφία πρέπει να πραγματοποιείται από 38 ετών και πάνω ή νωρίτερα, εφόσον υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας. Ο υπέρηχος μαστών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη συχνότητα που θα υποδείξει ο γιατρός.

-Πώς πραγματοποιείται ο υπέρηχος μαστού και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό, κυρίως ακτινολόγο. Μία φορά τον χρόνο ή και συχνότερα, εφόσον συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό.

-Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ένα ψηλαφητό ογκίδιο, η ψηλάφηση ανωμαλιών εντός του στήθους, άλγος, δερματικά συμπτώματα εξωτερικής φλεγμονής, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο κλπ.

Πρακτικά πώς γίνεται η μαστογραφία;

Πραγματοποιείται εξέταση στον μαστογράφο. Η διαδικασία είναι απλή όπως μιας απλής ακτινογραφίας, αλλά ενδεχομένως πιο επώδυνη. Η τελική διάγνωση δίδεται από εξειδικευμένο ιατρό ακτινολόγο.

-Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

Γίνεται σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου εκτός από 4 ημέρες νωρίτερα της περιόδου, κατά την διάρκεια και 4 ημέρες αργότερα από αυτή. Στις γυναίκες σε κύηση απαγορεύεται.

Ποια η διαφορά της κλασικής από την ψηφιακή μαστογραφία;

Στην ψηφιακή μαστογραφία η διαγνωστική ευκρίνεια είναι μεγαλύτερη και η ακτινοβολία πολύ λιγότερη.

-Υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Εκτός από τις γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση.

-Η αυξητική στήθους αυξάνει την πιθανότητα της εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος συσχετισμός.