Ασπαρτάμη: Επίσημα πιθανώς καρκινογόνα από τον ΠΟΥ
- 14 ΙΟΥΛ 2023
Η ασπαρτάμη, είναι από καιρό ένα από τα πιο δημοφιλή τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο. Τώρα μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι είναι πιθανό καρκινογόνο.
Εάν καταναλώνεις αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες χωρίς ζάχαρη, γιαούρτια με γεύσεις ή ακόμα και σιρόπι για τον βήχα, οι πιθανότητες είναι ότι έχεις καταναλώσει το τεχνητό γλυκαντικό που είναι γνωστό ως ασπαρτάμη. Το πανταχού παρόν υποκατάστατο ζάχαρης εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 1974, αλλά από τότε έχει γίνει βασικό συστατικό σε πολλά τρόφιμα και ποτά.
Τώρα ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε ότι μετά από ανάλυση πρόσφατων δεδομένων για την ασπαρτάμη, ταξινόμησε επίσημα το συστατικό ως πιθανό καρκινογόνο.
Η νέα ανασκόπηση της IARC προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από δύο πρόσφατες μελέτες που αναζωπύρωσαν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της ασπαρτάμης στην υγεία. Μία από αυτές τις μελέτες δημοσιεύτηκε πέρυσι. Ήταν μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης, στην οποία συμμετείχαν 100.000 άτομα και η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες ασπαρτάμης είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία και είχαν συνολικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν ασπαρτάμη.
Η άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2020, πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους και ποντίκια. Ήταν μια εκ νέου ανάλυση 15χρονης έρευνας από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία, η οποία διαπίστωσε ότι η ασπαρτάμη προκαλεί καρκίνους που σχετίζονται με το αίμα, όπως λευχαιμία και λέμφωμα σε αρουραίους και ποντικούς, και ότι η προγεννητική έκθεση στην ασπαρτάμη αύξησε το ποσοστό της εμφάνισης καρκίνου σε απογόνους τρωκτικών.
Πόση ποσότητα μπορώ να καταναλώσω με ασφάλεια;
Ωστόσο η συνιστώμενη ημερήσια δόση που χαρακτηρίζεται ακίνδυνη δεν μεταβάλλεται.
«Δεν συνιστούμε σε επιχειρήσεις να αποσύρουν τα προϊόντα τους, ούτε συνιστούμε στους καταναλωτές να σταματήσουν τελείως να την καταναλώνουν», ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος διατροφής, υγείας και ανάπτυξης στον ΠΟΥ, παρουσιάζοντας τα ευρήματα δύο μελετών για το γλυκαντικό αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η ποσότητα της ασπαρτάμης στα συσκευασμένα τρόφιμα ποικίλλει από το ένα προϊόν στο άλλο. Ο FDA έχει καθορίσει αυτό που αποκαλεί αποδεκτό επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης (ADI) για την ασπαρτάμη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά, η οποία είναι η ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Το αποδεκτό ημερήσιο όριο του FDA για την ασπαρτάμη είναι 50mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει ελαφρώς χαμηλότερο ADI για ασπαρτάμη 40 mg/kg την ημέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να ξεπεράσει ένας ενήλικας που ζυγίζει περίπου 60 κιλά, αυτό το συνιστώμενο όριο πρόσληψης θα έπρεπε να πίνει περίπου 36 κουτιά αναψυκτικού διαίτης την ημέρα.
Πρέπει να σταματήσω να καταναλώνω προϊόντα με ασπαρτάμη;
Εάν ένα τρόφιμο περιέχει ασπαρτάμη, αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο. Και αυτό από μόνο του μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να μην το καταναλώσεις, καθώς οι ειδικοί μάς ενθαρρύνουν να περιορίσουμε την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προωθούν την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, την αύξηση βάρους και το σωματικό λίπος. Πολλοί ειδικοί επίσης, τα έχουν συνδέσει με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Οι επιστήμονες λοιπόν συμβουλεύουν ότι είναι καλύτερο να μην καταναλώνουμε τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά ή πολλά πρόσθετα σάκχαρα, ειδικά αναψυκτικά. Εάν χρειάζεσαι ένα ρόφημα με γεύση, δοκιμάστε τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό ή χυμό φρούτων που έχει αραιωθεί με νερό. Εάν όμως δεν μπορείς να κάνεις χωρίς το αγαπημένο σου αναψυκτικό με ασπαρτάμη ή ζάχαρη, τότε φρόντισε τουλάχιστον να καταναλώνεις μικρές ποσότητες.