Αυτή είναι η σωστή στάση σώματος όταν μιλάς στο κινητό ή χρησιμοποιείς υπολογιστή
- 2 ΝΟΕ 2018
Κινητό τηλέφωνο, η πρόεκταση του αυτιού σου, ένα σκουλαρίκι. Μιλάς με τις ώρες λόγω δουλειάς ή από χόμπι. Κι όταν δεν το κάνεις, μπροστά από μία οθόνη βρίσκεσαι, είτε λέγεται υπολογιστής, είτε τάμπλετ. Ο πόνος στο σβέρκο, στο χέρι, στην πλάτη είναι κάτι το σύνηθες για σένα. Αλλά τι να κάνεις, μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτά; δεν μπορείς και δε θες κιόλας. Άρα τι κάνεις; κάθεσαι και πονάς;
Μία πρώτη κίνηση αντιμετώπισης των συνεπειών της πολύωρης χρήσης των παραπάνω συσκευών, είναι να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου.
Ο πιο σωστός τρόπος λοιπόν για να μιλάς στο κινητό με τη λιγότερο δυνατή επιβάρυνση στο σώμα σου, είναι να στηρίζεις τον αγκώνα του χεριού με το οποίο κρατάς το τηλέφωνο. Ιδανικά σε μία σταθερή επιφάνεια κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε βάζεις στήριγμα το άλλο σου χέρι ν’ ακουμπήσει, ή με κλειστό τον αγκώνα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα σου.
Αν η δουλειά σου ή η ψυχαγωγία σου περιλαμβάνει υπολογιστή, η σωστή στάση μπροστά στην οθόνη, είναι η εξής: Κάτσε στην καρέκλα με τρόπο που να στηρίζει τη μέση σου κι όχι ξαπλωμένη. Οι βραχίονες των χεριών σου πρέπει να είναι σε θέση οριζόντια και τα μάτια σου στην ευθεία της οθόνης, με ελαφριά κλίση προς τα κάτω. Η απόστασή σου από την οθόνη δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 60 εκατοστά. Τα πόδια σου πρέπει να ακουμπάνε στο πάτωμα με όλο τους το πέλμα και το πληκτρολόγιο να είνα ανασηκωμένο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για τα χέρια σου είναι να στηρίζεις τους καρπούς σε ειδικό μαξιλαράκι, ώστε ν’ αποφύγεις και την τενοντίιτιδα με την οποία λογικά φλερτάρεις.
Όσο για τη σωστή θέση για tablet, τα πόδια σου δεν είναι το σωστό στήριγμα. Τοποθέτησέ το λοιπόν πάνω στο γραφείο ή το τραπέζι και στήριξέ το σε μία βάση ή θήκη με τρόπο ώστε η οθόνη του να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα μάτια σου.