Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει να σταματήσεις τα τσιμπολογήματα και να ελέγξεις το βάρος σου
- 29 ΙΟΥΛ 2018
Κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση, έτοιμη για μαραθώνιο σειράς. Αν δεν τελειώσεις αυτό τον κύκλο δεν πρόκειται να σηκωθείς από τον καναπέ. Οκ, το αξίζεις μετά από μια βδομάδα σκληρής δουλειάς και στο κάτω, κάτω, αυτή η σειρά είναι η αγαπημένη σου. Έλα όμως που εκεί, πλάι στον καναπέ βρίσκονται τα πατατάκια, το παγωτό (τρόπος του λέγειν) και το μεγάλο μπουκάλι με το αναψυκτικό. Ή να σε βάλω σε ένα άλλο υποθετικό σενάριο. Μεσημεριανό στη βεράντα με φίλους, όπου η οικοδέσποινα (μη γελιώμαστε αυτή είναι η μαμά σου) έχει φτιάξει φαγητό για δυο διμοιρίες. Και λέγε, λέγε, έρχεται και το τσίμπα, τσίμπα και αν δεν αδειάσουν τα πιάτα το πιρούνι σου δεν λέει να σταματήσει.
Το όλο θέμα είναι πως συχνά τρώμε χωρίς να το σκεφτούμε, συνεχίζουμε μηχανικά μια διαδικασία που δεν προσφέρει τίποτα. Ή μάλλον, προσφέρει, κιλά και μάλιστα χωρίς απόλαυση. Εδώ έρχεται να παρέμβει η «λελογισμένη διατροφή» ή επί το αγγλικότερον mindful eating. Εντάξει, στα ελληνικά ίσως ακούγεται κάπως, όμως η ουσία είναι να προσπαθήσεις να επεξεργάζεσαι με την λογική κάθε τι που βάζεις στο πιάτο. Από τα τρόφιμα που επιλέγεις στο super marker, ως τον τρόπο που τα επεξεργάζεσαι και τα μαγειρεύεις.
Σύμφωνα με την δρ. Lilian Cheung, διαιτολόγο – λέκτορα στο Harvard, το mindful eating θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Σε ατομικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως μπορείς, αφιερώνοντας λίγο περισσότερο χρόνο και σκέψη στον τρόπο διατροφής σου, να διορθώσεις πολλές κακές συνήθειες του παρελθόντος.
Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα πολύ απλό καθημερινό ζήτημα. Από απροσεξία, υπερφορτώνεις το πιάτο σου με φαγητό που υπερβαίνει κατά πολύ μια κανονική μερίδα. Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις παραφάει παρά όταν είναι πολύ αργά. Επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως απαιτούνται 20′ λεπτά για τον εγκέφαλο, ώστε να λάβει το σήμα ότι έχει χορτάσει. Μια φιλοσοφημένη προσέγγιση στη διατροφή θα σου επέτρεπε να απολαμβάνεις το φαγητό σου πιο αργά, δίνοντας χρόνο στο σώμα σου να συνειδητοποιήσει πως έχει λάβει την απαραίτητη τροφή.
Το ίδιο επιζήμιοι μπορεί να αποδειχτούν και οι αντιπερισπασμοί που αφήνεις στο τραπέζι. Για παράδειγμα το «σκρολάρισμα» στο διαδίκτυο την ώρα του φαγητού ή η τηλεόραση αποσπά την προσοχή μας και δεν μας επιτρέπει να αφοσιωθούμε στο πιάτο, ώστε να δώσουμε στον εγκέφαλο να καταλάβει ότι χόρτασε.
Σταμάτα λοιπόν να κάνεις μηχανικά ο, τιδήποτε έχει σχέση με το φαγητό. Σκέψου λογικά και διάλεξε τρόφιμα που είναι νόστιμα, σου αρέσουν και ξέρεις (γιατί όλοι ξέρουμε) πως κάνουν καλό στο σώμα σου. Στρώσε τραπέζι, σέρβιρε το απολαυστικό φαγητό σου και εξασφάλισε για τον εαυτό σου την ηρεμία που του αξίζει για να το γευθείς. Θα δεις πως όλα θα είναι καλύτερα. Και το ίδιο το φαγητό, αλλά και ο αριθμός στη ζυγαριά.
Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!