Αυτοί είναι οι λόγοι που ο καφές σε στέλνει στην τουαλέτα
- 14 ΣΕΠ 2018
Πρωινός καφές. Όχι η εκπομπή, αυτός που πίνεις. Η ιεροτελεστία, γνωστή. Ξυπνάς, τον ετοιμάζεις και πίνοντάς τον, παρατάς ό,τι κάνεις και με βήμα ταχύ κατευθύνεσαι προς τουαλέτα. Ειδικά αν καπνίζεις κιόλας, όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα και πάνω απ' όλα πιο επιτακτικά. Τι έχει μέσα ο καφές και λειτουργεί καθαρτικά;
Καφεΐνη, η διεγερτική
Βλέπεις η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να δραστηριοποιεί τον εγκέφαλο, αλλά όχι μόνο αυτόν. Υπάρχει ένα ακόμα όργανο που όταν νιώσει καφέ, «ξυπνάει», κι αυτό είναι το έντερό σου. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως η καφεΐνη ενεργοποιεί τη σύσπαση του εντέρου και των μυών του, μια διαδικασία που ωθεί ό,τι υπάρχει εκεί μέσα προς το ορθό, δηλαδή το τελικό τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Σχετικές μελέτες καταδεικνύουν πως ο καφές κάνει το κόλον κατά 60% πιο ενεργό σε σχέση με το νερό και κατά 23% σε σχέση με τον ντεκαφεϊνέ. Αμέ, κάνει κι εκείνος δουλίτσα, πολύ πιο συγκρατημένα, αλλά κάνει. Η εξήγηση που δίνεται είναι πως ο καφές χωρίς καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή στομαχικού οξέος. Τα οξέα του στομάχου βοηθούν με τη σειρά τους στην ταχύτερη μεταφορά των τροφών προς το έντερο. Αν τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει σε σένα, μη στεναχωριέσαι, δεν πάει κάτι λάθος, απλά δεν σε αφορά, όπως και πολλούς ανθρώπους ακόμα που απολαμβάνουν ατάραχοι το καφεδάκι τους.
Ζεστός καφές, πικρός καφές
Ένας άλλος λόγος που ειδικά ο ζεστός καφές σε στέλνει στο «μέρος», είναι το γεγονός πως τα ζεστά υγρά, στο σύνολό τους, έχουν μια μικρή καθαρτική ιδιότητα, αφού χαλαρώνουν τους μύες, ερεθίζοντας παράλληλα τα γαστρεντερολογικά σου αντανακλαστικά. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί ο συνδυασμός ζεστός καφές είναι συχνά ακατανίκητος.
Τι άλλο κάνει ο καφές; διεγείρει ορμόνες, όπως η γαστρίνη, οι οποίες συμβάλλουν κάνουν ακόμα πιο ενεργό το εντεράκι. Επιπλέον, ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης, ορμόνης του πεπτικού συστήματος που αυξάνει την κίνηση των τροφίμων μέσω του παχέος εντέρου, αλλά είναι επίσης συνδεδεμένη με το γαστρεντερολογικό αντανακλαστικό, το οποίο κάνει το κόλον πιο ενεργό.