ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Body Shaming: Η μάστιγα που τρώει την ψυχή

«Πώς είσαι έτσι; Φαίνονται τα κοκκαλά σου!». «Σταμάτα να τρως, δεν θα βλέπεσαι σε λίγο». «Φαίνεται η κυτταριτιδά σου το ξέρεις;».«Έχεις χαλάρωση στο σώμα πρέπει να γυμναστείς άμεσα». «Αν δεν χάσεις κανένα κιλό σε βλέπω να μένεις στο ράφι». Εχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο συχνά ακούς ή δέχεσαι σχόλια για την εμφάνισή σου ή την εμφάνιση τρίτων; Tα περιοδικά, η τηλεόραση και ιδιαιτέρως τα social media μας παρέχουν συνεχώς συμβουλές για το πως να χάσουμε βάρος, πως να γίνουμε πιο αρεστοί και κατ’επέκταση πιο αποδεκτοί. Ξεχνάνε όμως μέσα σε όλα αυτά να τονίσουν την σημασία της αποδοχής από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Γράφει η ψυχολόγος Κέλλυ Σεφέρου (BSc in Psychology, MSc in Health Psychology).

 Η παροιμία λέει πως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις εγώ θα προσθέσω κάπου εδώ  όμως πως χίλιες λέξεις δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν μια εικόνα και πως μια εικόνα δεν είναι αρκετή για να περιγράψει το μεγαλείο ενός ανθρώπου και ενός σώματος. Όχι άλλο body shaming! Τέλος στην απερίσκεπτη κριτική που ασχολείται μόνο με μεγέθη και σχήματα. Τα σώματά μας διαφέρουν για κάποιο λόγο, μας ανήκουν, μας ακούν και είναι εξολοκλήρου δική μας η απόφαση για το πως θέλουμε να μοιάζουν. Είναι αναμφίβολα η ιερή κατοικία της ψυχής μας, συνεπώς πρωτοβουλίες και αποφάσεις μπορεί να παίρνει μόνο η εσωτερική μας φωνή και κανένας άλλος για το πως θα είναι και το πως θα επιλέγουν να φαίνονται στον έξω κόσμο.

Εάν ταυτίζεσαι με την παραπάνω αντίληψη και εάν είσαι και εσύ κατά του body shaming και υπέρ του να αγαπάμε το σώμα μας, μάθε πως αυτή η μάστιγα έχει την τάση να εκδηλώνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους:

1) Κριτικάρω μονίμως και άδικα την εικόνα μου.

2) Κριτικάρω απερίσκεπτα την εικόνα του άλλου μπροστά του.

3) Κριτικάρω κρυφά την εικόνα του άλλου.

Ανεξάρτητα από το πώς εκδηλώνεται, αυτό οδηγεί συχνά σε σύγκριση και ντροπή για τον ίδιο μας τον εαυτό με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η ιδέα πως οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να κρίνονται για τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν είναι φυσιολογικό και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να δέχεται κριτική για το σώμα του ανεξάρτητα του πως μοιάζει ή θέλει να μοιάζει.

Πώς να αντιμετωπίσω το body shaming;

1) Εξέφρασε τα αληθινά σου συναισθήματα. Εάν δεν σου αρέσει η αρνητική κριτική που ασκείται σε εσένα ή εις βάρος κάποιου άλλου προσώπου, δήλωσε το ανοιχτά. Συζήτα τον λόγο που σε ενοχλεί και σε βρίσκει απογοητευμένο/η μια τέτοια στάση και βοήθησε εκείνον που το προκαλεί να καταλάβει πόσο επιβλαβής είναι η στάση του για τον ίδιο αλλά και για τους άλλους.

2) Εάν επηρεάζεται η διάθεσή σου από αυτή την κατάσταση, αναρωτήσου εάν επιθυμείς πραγματικά να αλλάξεις κάτι πάνω σου ή εάν είναι επιθυμία τρίτων προσώπων. Εάν η απόφαση για μια ενδεχόμενη αλλαγή πηγάζει από τα δικά σου θέλω για να βελτιώσεις την υγεία σου και κατ’επέκταση την εικόνα σου τότε είναι η στιγμή για να το κάνεις, αδιαφορώντας για τα αρνητικά σχόλια που δέχεσαι ή έχεις δεχθεί στο παρελθόν. Εάν από την άλλη, επιθυμείς να αλλάξεις το σώμα σου για να σε αποδεχτούν ορισμένοι άνθρωποι, τότε καλά θα κάνεις να μείνεις όπως ακριβώς είσαι και φυσικά να αναθεωρήσεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, μιας και όποιος σε θέλει πραγματικά ευτυχισμένη/ο δεν θα προσπαθήσει ποτέ με άσχημο τρόπο να σου ζητήσει να αλλάξεις. 

3) Βρες τι είναι αυτό που σου αρέσει πάνω στο σώμα σου. Σκέψου τι είναι εκείνο που σε κάνει να το αγαπάς. Αναρωτήσου λίγο αργότερα τι είναι αυτό ή αυτά που δεν σου αρέσουν, γιατί δεν σου αρέσουν και με τι τρόπο είσαι διατεθειμένος να τα αλλάξεις!

4) Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως εάν δεν τον αγαπήσεις ΕΣΥ ο ίδιος όπως ακριβώς είναι τότε δεν πρόκειται κανένας άλλος να το κάνει για εσένα και πως ο σκοπός δεν είναι να σε αγαπήσουν κάποιοι άνθρωποι για την εικόνα σου αλλά για αυτό που πραγματικά είσαι! Άλλωστε όμορφες εικόνες, σώματα και πρόσωπα μπορεί να βρει κανείς σε πληθώρα εκεί έξω. Καθαρές και υγιείς ψυχές όμως δυστυχώς όχι. 

Η μάστιγα της εποχής μας

Ζούμε καλώς ή κακώς σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο στην παρούσα φάση η εικόνα που προβάλλουμε προς τα έξω μοιάζει να είναι το πιο σημαντικό κίνητρο αποδοχής του εαυτού μας, αδιαφορώντας για την ουσία των πραγμάτων! Αδιαφορώντας για το τι κρύβεται πίσω από ένα αδύνατο σώμα, ένα ψεύτικο χαμόγελο και μια καλά τραβηγμένη φωτογραφία! Φρόντισε εάν θέλεις να διαφέρεις να κάνεις το αντίθετο! Φρόντισε να ομορφαίνεις την ζωή σου και τον κόσμο για αυτό που είσαι και όχι για αυτό που θέλουν οι άλλοι να είσαι! Έχει τεράστια διαφορά το τι θέλεις εσύ με το τι θέλουν οι άλλοι και στη πράξη έχει ακόμα μεγαλύτερη! Εάν το κάνεις και καταφέρεις να δεις το μέσα σου τότε οι απαντήσεις για το πως θέλεις πραγματικά να μοιάζει η εμφάνισή σου αλλά και πως θα νιώθεις πραγματικά ευτυχισμένος με το σώμα σου να είσαι σίγουρος πως δεν θα αργήσουν να έρθουν και μάλιστα με τον πιο υγιή τρόπο!

Τι θα πει όμορφο και τι άσχημο;

   ‘Εν τέλει τι θα πει «όμορφο» και τι «άσχημο»; Τι θα πει «κοινωνικά αποδεκτό» και «μη αποδεκτό»; Ποιος είναι αυτός που θα το καθορίσει; To σώμα μας είναι όμορφο γιατί σε τελική ανάλυση είναι δικό μας. Γιατί μόνο αυτό γνωρίζει τα θέλω μας, τις αδυναμίες μας και τις επιθυμίες μας! Χάρη σε αυτό μας επιτρέπεται να κάνουμε όλα αυτά που θεωρούμαι δεδομένα. Χάρις αυτό περπατάμε, ταξιδεύουμε, ανακαλύπτουμε, αισθανόμαστε, δημιουργούμε, ΖΟΥΜΕ! Είναι καιρός να ακούσουμε το σώμα μας. Είναι καιρός να του φερθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι καιρός να το αγαπήσουμε όπως ακριβώς είναι. Είναι επιτέλους καιρός να καταλάβουμε πως ένα όμορφο πρόσωπο και ένα όμορφο σώμα μπορεί να κρύβει τεράστια γοητεία εάν όμως συνοδεύεται από μια όμορφη και συνάμα καθαρή ψυχή τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερη γοητεία από αυτή!

Ευχαριστούμε την Κέλλυ Σεφέρου (BSc in Psychology, MSc in Health Psychology)