FITNESS

Μπορώ να κάνω γυμναστική όταν είμαι άρρωστη;

Pexels

Η τακτική άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές.

Στην πραγματικότητα, η γυμναστική έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Bοηθά να διατηρούμε το βάρος μας και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γυμναστική παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία, πολλοί αναρωτιούνται εάν η σωματική άσκηση όταν είναι άρρωστοι βοηθά ή εμποδίζει την ανάρρωσή τους.

Ωστόσο, η απάντηση δεν είναι άσπρο-μαύρο.

Παρακάτω θα δούμε γιατί μερικές φορές μπορούμε να γυμναζόμαστε, ενώ είμαστε άρρωστοι, ενώ άλλες φορές είναι καλύτερο να μένουμε σπίτι για να ξεκουραστούμε.

Γυμναστική και κρυολόγημα

Μπορώ να κάνω γυμναστική όταν είμαι άρρωστη;

Η ταχεία ανάρρωση είναι πάντα ο στόχος όταν είμαστε άρρωστοι. Ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε μπορούμε να συνεχίσουμε με τη fitness ρουτίνα μας και πότε είναι καλύτερο να απέχουμε.

Η γυμναστική είναι μια υγιεινή συνήθεια και είναι φυσιολογικό να θέλεις να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι, ακόμα κι όταν αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και επιζήμιο σε συγκεκριμένα συμπτώματα.

Ο χρυσός κανόνας για τη γυμναστική, ενώ είσαι άρρωστη

Πολλοί ειδικοί χρησιμοποιούν τον κανόνα «πάνω από το λαιμό» για το αν πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε γυμναστική ενώ είμαστε άρρωστοι.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία:

  • Eάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα που είναι μόνο πάνω από το λαιμό, όπως βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα ή πόνο στο αυτί, πιθανότατα μπορείς να κάνεις γυμναστική ήπιας έντασης.
  • Από την άλλη πλευρά, εάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα κάτω από το λαιμό, όπως ναυτία, πόνους στο σώμα, πυρετό, διάρροια, παραγωγικό βήχα ή συμφόρηση στο στήθος, καλό θα ήταν να παραλείψεις την προπόνησή σου μέχρι να νιώσεις καλύτερα.

Πότε είναι ασφαλές να ασκηθείς

Η γυμναστική με τα ακόλουθα συμπτώματα είναι πιθανότατα ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου το γιατρό σου, εάν δεν είσαι σίγουρη.

Ήπιο κρυολόγημα και γυμναστική

Ένα ήπιο κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη της μύτης και του λαιμού. Αν και τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κρυολόγημα βιώνουν φτάρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονοκέφαλο και ήπιο βήχα.

Εάν έχεις ένα ήπιο κρυολόγημα και έχεις τη δύναμη για γυμναστική, η καλύτερη λύση είναι το περπάτημα. Εάν αισθάνεσαι ότι σου λείπει ενέργεια, μείωσε την ένταση της προπόνησής σου ή να συντόμευσε τη διάρκειά της.

Ωταλγία

Ο πόνος στο αυτί είναι ένας οξύς πόνος που μπορεί να εντοπιστεί στο ένα ή και στα δύο αυτιά.

Αν και ο πόνος στο αυτί στα παιδιά προκαλείται συνήθως από μόλυνση, ο πόνος στο αυτί στους ενήλικες προκαλείται συχνότερα από πόνο που εμφανίζεται σε άλλη περιοχή, όπως ο λαιμός.

Ορισμένοι τύποι λοιμώξεων του αυτιού μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία σου, καθιστώντας την άσκηση επικίνδυνη. Ωστόσο, οι περισσότεροι πόνοι στο αυτί μπορεί απλώς να είναι άβολοι και να προκαλέσουν αίσθημα πίεσης στο κεφάλι.

Αν και η άσκηση είναι πιθανότατα ασφαλής όταν έχεις πόνο στο αυτί, απόφυγε ασκήσεις που θα σε πιέσουν και προτίμησε ένα ελαφρύ περπάτημα.

Βουλωμένη μύτη

Η βουλωμένη μύτη μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολη. Εάν σχετίζεται με πυρετό ή άλλα συμπτώματα, όπως παραγωγικό βήχα ή συμφόρηση στο στήθος, καλό θα είναι να αποφύγεις τη γυμναστική.

Ωστόσο, μπορείς να γυμναστείς εάν αντιμετωπίζεις μόνο ρινική συμφόρηση. Στην πραγματικότητα, η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να αναπνεύσεις καλύτερα.

Ήπιος πονόλαιμος και γυμναστική

Ο πονόλαιμος προκαλείται συνήθως από μια ιογενή λοίμωξη όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν ο πονόλαιμος σχετίζεται με πυρετό, παραγωγικό βήχα ή δυσκολία στην κατάποση, θα πρέπει να σταματήσεις τη γυμναστική. Τουλάχιστον έως ότου ένας γιατρός πει ότι είναι εντάξει να συνεχίσεις τις προπονήσεις σου.

Ωστόσο, εάν έχεις έναν ήπιο πονόλαιμο που προκαλείται από ένα κοινό κρυολόγημα ή αλλεργίες, η άσκηση είναι πιθανότατα ασφαλής.

Εάν αντιμετωπίζεις άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με ένα κοινό κρυολόγημα, όπως κόπωση και συμφόρηση, μείωσε την ένταση της σωματικής άσκησης.

Η μείωση της διάρκειας της προπόνησής σου είναι ακόμα ένας τρόπος για να τροποποιήσεις τη fitness ρουτίνα σου, όταν αισθάνεσαι αρκετά καλά για γυμναστική, αλλά δεν έχεις τη συνηθισμένη σου αντοχή.

Exit mobile version