Σύγχρονες Λυσιστράτες: Γιατί έγινε viral η αποχή των γυναικών από το σεξ και το dating;
- 16 ΑΥΓ 2024
Η Hope Woodard, μια 27χρονη κωμικός και δημιουργός περιεχομένου έγινε θέμα στους New York Times επειδή λάνσαρε το κίνημα του boysober. Αποχή από σεξ και ραντεβου (σε απλά ελληνικά). Η μοντέρνα Λυσιστράτη του TikTok, έγινε διάσημη επειδή εισήγαγε την αγαμία στην Gen Z γενιά του TikTok.
Βασικά, έκανε rebranding στην έννοια της αποχής. Με τον όρο boysober ψήθηκαν πολλές γυναίκες να πατήσουν ένα pause στο swipe του Tinder και να στείλουν το situationship τους σε αναζήτηση επόμενου θύματος. Η Hope Woodard έχει άπειρα pins που γράφουν ότι λατρεύει τους γυναικείους οργασμούς.
Αλλά, όταν συνειδητοποίησε ότι πέρασε άπειρα χρόνια σε σχέσεις αποφάσισε να κάνει το detox της από τους άνδρες (αν και πλέον έκανε τον όρο boysober πιο συμπεριληπτικό για όλ@). Και έγινε influencer στο TikTok και το Instagram όταν άρχισε να επικοινωνεί το #boysober ημερολόγιο της. Είχε τόση επιτυχία η συνειδητή αποχή από τους άνδρες, που το έκανε και stand up show. Με επιτυχία.
Τι συνειδητοποίησε αυτόν τον χρόνο του #boysober, κυρίως, ότι δεν κατανάλωσε την ενέργεια της στην αναζήτηση του τέλειου συντρόφου και του ιδεατού ρομάντζου. Συνειδητοποίησε ό,τι δεν υπάρχει εκεί έξω το μοντέλο της τελειότητας που πιστεύουμε ότι θέλουμε ή χρειαζόμαστε, κατάλαβε ότι το διαγενεαλογικό τραύμα το κουβαλάς και στα ραντεβού σου. Είχε μάθει να περιμένει από τον εκάστοτε σύντροφό της να της δώσει σημασία και αξία.
Το μοτίβο είναι γνωστό: ερωτευόταν γρήγορα κάποιον, έβρισκε τον εαυτό της να τον σκέφτεται συνεχώς και μετά απογοητευόταν οικτρά όταν εκείνος δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις προσδοκίες της.
Τι σημαίνει το #boysober στην πράξη;
Ζεις χωρίς εφαρμογές γνωριμιών, χωρίς ραντεβού, χωρίς πρώην, χωρίς situationships. Πλέον, χιλιάδες γυναίκες ανεβάζουν βίντεο που περιγράφουν γιατί έχουν επιλέξει την αποχή και εκθειάζουν τα οφέλη της. Τα επίσημα νούμερα κάνουν λόγο για μείωση 5% στη δραστηριότητα των χρηστών στο Tinder, την κορυφαία παγκόσμια εφαρμογή γνωριμιών. Οι μετοχές της Bumble and Match Group, της μητρικής εταιρείας του Tinder, παρουσίασαν σταθερή πτώση τα τελευταία χρόνια. Μήπως οι γυναίκες μπούχτισαν από τις αχρείαστες dick pics που λαμβάνουν χωρίς να έχουν ζητήσει;
Μήπως το boysober είναι η απάντηση στην συνεξάρτηση κάποιων γυναικών, που δεν μπορούν να μείνουν ποτέ single; Μήπως η εύκολη πρόσβαση στο dating ήταν απογοητευτική; Οι περισσότερες νέες γυναίκες που ξέρω και χρησιμοποιούν το Tinder λένε όλες το ίδιο. Είναι τοξικό. Γεμίζουν με τραύματα απόρριψης, δυσφορία και ανασφάλειες. Και νιώθουν ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν στην πραγματικότητα με κάποιον που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για εύκολο σεξ. Και δεν είναι πλέον πρόθυμες να θέσουν την ψυχική τους υγεία σε κίνδυνο, για άλλη μια random γνωριμία.
Είναι το boysober μια στιγμή συνειδητοποίησης;
Η ιδέα ότι ένας τρόπος ζωής/ μια τάση/ μια μόδα είναι κατάλληλος- ή για όλους είναι αποδεδειγμένα γελοία. Οι άνθρωποι κουράστηκαν πλέον από το ατελείωτο swiping και τα ακριβά ραντεβού που δεν οδηγούν πουθενά. Ξέρω πολλές γυναίκες και άνδρες που βγαίνουν ραντεβού καταναγκαστικά (επειδή νιώθουν ότι το να είσαι single είναι κατακριτέο) και γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα ή καταλήγουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση, εξαιτίας ενός αποτυχημένου ραντεβού.
Οι περισσότερες γυναίκες (και άνδρες) θέλουν να γνωρίσουν κάποιον σύντροφο που απλά θα τους φέρεται με σεβασμό και αγάπη. Δεν τους αφορά το περιστασιακό σεξ. Το boysober για αυτές τις γνωστές μου δεν είναι μια πουριτανική απόφαση. Είναι μια πράξη αυταγάπης κι αυτογνωσίας. Δεν μαθαίνουμε ποιοι είμαστε μέσα σε μια σχέση. Η συναισθηματική ευεξία μας εξαρτάται κυρίως από τον εαυτό μας.
Το boysober μπορεί απλά να είναι το δικό σου κουμπί επαναφοράς στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Τα ραντεβού στις μέρες μας είναι ένα πεδίο μάχης. Εάν ξοδεύεις όλο τον χρόνο σου βγαίνοντας συνεχώς έξω κι αναζητώντας το επόμενο ραντεβού σου, στο τέλος θα «καείς» και δεν θα απολαμβάνεις την ομορφιά του dating. Και την ουσία του. Το να είσαι single είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν φτάσεις κάπου αλλού.