ΥΓΕΙΑ

Candida Auris: Πώς μεταδίδεται και τα συμπτώματα του φονικού μύκητα

Unsplash

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι λοιμωξιολόγοι για τον μύκητα Candida auris, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει καντιντίαση, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα του και τι γνωρίζουμε για την θεραπεία που υπάρχει σήμερα;

Το προφίλ του μύκητα Candida auris

Candida Auris: Πώς μεταδίδεται και τα συμπτώματα του φονικού μύκητα

Η Candida auris είναι ζυμομύκητας που για πρώτη φορά απομονώθηκε το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του είδους. Ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενδέχεται να αποβεί μοιραίος, καθώς είναι πολύ ανθεκτικός στις θεραπείες. O ζυμομύκητας Candida auris, αναγνωρίζεται σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τέσσερις κύριους λόγους:

  • Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα όπως οι αζόλες και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.
  • Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
  • Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η Candida auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.
  • Το CDC θεωρεί την Candida auris ως έναν αναδυόμενο, παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.

Για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών, είναι πρωταρχικής σημασίας, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επισημαίνει δε ότι, η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον).

Συμπτώματα Candida auris

Τα συμπτώματα στην ουσία εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που προσβάλλει ο μύκητας. Αυτό από μόνο του περιπλέκει τα πράγματα γιατί συνήθως τα άτομα που «χτυπά» είναι ήδη άρρωστα στο νοσοκομείο και υποφέρουν από κάτι άλλο και συχνά τα πρώτα σημάδια δεν γίνονται αντιληπτά. Παρόλα αυτά, ακόμα και έτσι οι υγειονομικοί έχουν εντοπίσει κάποια συμπτώματα που δημιουργεί αυτός ο μύκητας. Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να είναι:

  • Αντίσταση στα αντιμυκητιασικά φάρμακα

Ένα χαρακτηριστικό της λοίμωξης από Candida auris είναι ότι η βασική αγωγή που δίνεται σε περίπτωση εμφάνισης μύκητα, μπορεί να είναι απόλυτα αναποτελεσματική ή να «δουλεύει» ελάχιστα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη χρήση τέτοιων ουσιών στη γεωργία.

  • Μόλυνση στα αυτιά

Μια μόλυνση στα αυτιά συνήθως συνοδεύεται από έναν βαθύ και οξύ πόνο στο αυτί, μια αίσθηση ότι είναι «γεμάτο», ακοή που «χάνεται» και ναυτία. Αν αυτή η λοίμωξη μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της ακοής.

  • Μολυσμένες πληγές

Δεν είναι απίθανό ο μύκητας αυτός να εισβάλει στους ιστούς μιας πληγής που «κλείνει» και να μολυνθεί. Ερυθρότητα στο σημείο, κίτρινα σημάδια ή πύον με έντονο χρώμα, αυξημένη ευαισθησία και επούλωση που αργεί μαζί με πυρετό είναι μερικά από τα πιο συχνά «συνοδευτικά».

  • Μόλυνση στο αίμα

Αυτή η μόλυνση είναι και η πιο σοβαρή. Συνήθως υπάρχει πυρετός, ρίγη, ερυθρότητα, πρήξιμο και αφυδάτωση όπως επίσης αίσθηση κόπωσης και αδιαθεσίας. Αυτός ο μύκητας μπορεί να ανιχνευθεί ακόμα και στα ούρα, παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο υπάρχει ρίσκο να μολύνει ακόμα και την ουροδόχο κύστη. Αν ένας ασθενής δεν λάβει τη θεραπεία που χρειάζεται, μπορεί να φτάσει μέχρι και σε κώμα και αν υπάρχει μόλυνση στο αίμα μπορεί να υπάρξει ακόμα και θάνατος.

Διάγνωση και θεραπεία Candida auris

Για να γίνει σωστή διάγνωση πρέπει να γίνει εξέταση αίματος όπως και να ληφθούν δείγματα και από άλλα σωματικά υγρά. Το θέμα είναι ότι «μοιράζεται» κοινά στοιχεία με πολλά παθογόνα και για αυτό η διάγνωση δεν μπορεί να είναι γρήγορη και συνήθως χρειάζεται χρόνος. Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) μια κατηγορία εξετάσεων είναι πιο αποτελεσματική και πρόκειται για την Φασματομετρία μάζας MALDI-TOF. Παρόλα αυτά ερευνητές και υγειονομικοί θεωρούν ότι ακόμα πιο ακριβή τεστ είναι αναγκαία. Όπως προαναφέρθηκε ο Candida Auris προκαλεί πολλούς θανάτους, λόγω της μεγάλης αντοχής του στα υπάρχοντα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Για αυτό το λόγο η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στα νοσοκομεία είναι σίγουρα το καλύτερο όπλο σε αυτή τη μάχη. Παρόλα αυτά δραστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι αποτελεσματικές για τη θεραπεία του είναι οι:

  • ανιδουλαφουνγκίνη (anidulafungin),
  • κασποφουνγκίνη (caspofungin) και
  • μικαφουγκίνη (micafungin).
Exit mobile version