TIPS

Δηλώνεις εργασιομανής; Αυτές οι 6 συμβουλές είναι για σένα

Συγκαταλέγεται στην κατηγορία της ψυχαναγκαστικής διαταραχής. Η εργασιομανία, αυτή η ασταμάτητη ενασχόληση με τη δουλειά, πέραν του ωραρίου, στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, με όλο σου το ζήλο, αυτό που δουλεύεις παραπάνω απ' όσο αντέχεις- και ξέρεις μέχρι πότε αντέχεις- το αίσθημα του κενού και της ενοχής όταν δεν ασχολείσαι με την εργασία σου, η αίσθηση ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει η δουλειά παρά μόνο δίνοντάς τα όλα, δεν είναι προτέρημα, δεν σε κάνει πιο ελκυστικό στην αγορά εργασίας. Όταν αφήνεις τη δουλειά να κατακλύσει τη ζωή σου, αργά ή γρήγορα θα εξαντληθείς.

Αν δουλεύεις λοιπόν πολύ και το νιώθεις ή σου το επισημαίνουν συχνά οι φίλοι και η οικογένειά σου, σταμάτα να κάνεις ότι δεν ακούς ή να νομίζεις ότι σου το λένε σαν κομπλιμέντο. Σημαντική η καριέρα σου, αλλά αν ζεις για να δουλεύεις παραμελώντας όλα τα υπόλοιπα, τι νόημα έχει; Οι παρακάτω συμβουλές θα σου κάνουν καλό.

Αρχικά παραδέξου το

Οι περισσότεροι εργασιομανείς βρίσκουν δικαιολογίες γιατί δεν θέλουν ν’ αποδεχτούν το γεγονός ότι μέσα από τη δουλειά προσπαθούν να καλύψουν κάποια άλλα κενά της ζωής τους τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν. Λες “δεν έχω άλλη επιλογή” αρνούμενη να αποδεχτείς το πρόβλημα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να το παραδεχτείς λοιπόν: είσαι εργασιομανής κι αυτό είναι κάτι που πρέπει ν’ αλλάξει.

Τήρησε το ωράριό σου

Τόσους αγώνες έχει δώσει η ανθρωπότητα για να έχεις εσύ σήμερα ωράριο. Γιατί τους ακυρώνεις; Η τήρηση του ωραρίου είναι δείγμα επαγγελματισμού. Το να μένεις μέσα σ’ ένα γραφείο 12 ώρες την ημέρα δεν σε κάνει στα μάτια κάποιου παραγωγικό, αλλά κορόιδο. Για ποιο λόγο να έρχεσαι πρώτη και να φεύγεις τελευταία;

Βρες ένα χόμπι

Ένα πολύ καλό κίνητρο για να ξεκουβαλάς από τη δουλειά χωρίς τύψεις είναι να βάλεις μια δραστηριότητα αμέσως μετά απ’ αυτή, ώστε ν’ αναγκάζεσαι να φεύγεις στην ώρα σου και ν’ ασχολείσαι και με κάτι που σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Μαθήματα τένις; Γυμναστήριο; Φαγητό με τις φίλες; Θέατρο; Ό,τι κι αν είναι, καλό θα σου κάνει. Προγραμμάτιζε κάτι κάθε μέρα μετά το τέλος του (υποτιθέμενου) ωραρίου σου.

Να τηρείς τα γεύματά σου

Πάλι δεν έφαγες “γιατί δεν πρόλαβες”; Πάλι άδειασες το κουτί με τα κουλουράκια γιατί δεν έκανες ένα διάλειμμα να φας σαν άνθρωπος; Μήπως καμιά φορά ζαλίζεσαι εκεί που δουλεύεις πυρετωδώς; Αυτά κάνουν οι workaholics, υπερβάλλουν. Σταμάτα ό, τι κάνεις και σεβάσου το γεγονός ότι ο οργανισμός σου πεινάει και έχει ανάγκη από μία διακοπή. Πάρε μία ανάσα για να συνεχίσεις, αν όχι για σένα, άντε, κάνε το για να είσαι πιο αποδοτική στη δουλειά.

Μάθε να λες “οχι”

Θα σου πω κάτι και δεν ξέρω πώς θα το πάρεις, αλλά δεν μπορείς να τα κάνεις όλα τέλεια. Επίσης δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κάνεις ούτε όλα, ούτε τέλεια. Όπως σε όλες τις σχέσεις σου, έτσι και στην επαγγελματική, πρέπει να ξέρεις να θέτεις τα όριά σου και να λες “αυτό δεν μπορώ να το κάνω” όταν δεν μπορείς και “αυτό δεν θέλω να το κάνω” όταν δεν θέλεις και υπάρχουν λόγοι. Όταν το “όχι” είναι η λογική επιλογή, δείχνει επαγγελματισμό. 

Κατανόησε τον τρόπο που εργάζεσαι

Μπες στη διαδικασία να εντοπίσεις πού δυσκολεύεσαι πάνω στη δουλειά και πού σπαταλάς περισσότερο χρόνο. Έτσι, θα καταλάβεις τι λάθος κάνεις και γιατί τρως τόσο πολύτιμο χρόνο δουλεύοντας παραπάνω. Τι υπερκαλύπτει η εργασιομανία σου; Μόνο έτσι θα μπορέσεις να βελτιώσεις την κατάσταση.

Exit mobile version