ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή με κοτόπουλο: 4 συνταγές για να είναι υγιεινή, αλλά κυρίως απολαυστική

Unsplash

Δεν ξέρω αν είσαι σταθερή λάτρης του κοτόπουλου, σε κάθε του εκδοχή, αλλά εγώ το επιλέγω κυρίως το καλοκαίρι και λίγο πριν, τότε που ξεκινάω να τρώω πιο ελαφριά. Το πρόβλημα είναι ότι το κοτόπουλο μπορεί να γίνει τρομερά βαρετή διατροφική επιλογή, ειδικά αν μπαίνεις σε mood διατροφής. Και καταλήγεις να τρως συνέχεια το ίδιο πιάτο, συνοδεία σαλάτας ή βραστής πατάτας.

Αν είσαι λοιπόν σαν εμένα, και θέλεις να προσέξεις τη διατροφή σου ενόψει καλοκαιριού, αλλά δεν τρελαίνεσαι με το κλασικό και χιλιοφαγωμένο κοτόπουλο, που σε κάνει να ονειρεύεσαι παΐδάκια, σου έχω τη λύση. Το Ελαιοπουλάκι δεν είναι σίγουρα ένα απλό κοτόπουλο. Είναι ένα πατενταρισμένο προϊόν που μας έρχεται από την Εύβοια και την οικογένεια Αγγελάκης και ξεχωρίζει για πολλούς λόγους.

Τα οφέλη στην υγεία σου

Είπαμε ότι επιλέγουμε το κοτόπουλο για να κάνουμε διατροφή, αλλά φυσικά πάνω από όλα προέχει η υγεία. Κι επειδή είμαστε ό,τι τρώμε, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τις πρώτες ύλες που χαρακτηρίζονται από άριστη ποιότητα και που φροντίζουν να τρώμε σωστά και ισορροπημένα. Το Ελαιοπουλάκι εκτρέφεται με 100% φυτικές τροφές, που βασίζονται στο καλαμπόκι και το ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β3 και Β6 (για υγιή μεταβολισμό αλλά και νευρικό σύστημα) αλλά και σελήνιο, στο οποίο θέλω να σταθώ.


Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, είναι το ιχνοστοιχείο που προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς, του ανοσοποιητικού αλλά και στη διατήρηση της καλής υγείας των νυχιών και των μαλλιών.

Φάε κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι και θα με θυμηθείς

Αφού λοιπόν μπήκαμε και επισήμως σε pre-summer mood και προσέχουμε ένα τσακ παραπάνω το τι τρώμε, το κοτόπουλο γίνεται βασική επιλογή, χωρίς όμως να κάνεις συμβιβασμούς στη γεύση. Θέλεις ζουμερό κοτόπουλο, φιλέτο στήθους ή μπούτι; Η σειρά προϊόντων Ελαιοπουλάκι προσφέρει διαφορετικές επιλογές, ανάλογα με το τι θέλεις να μαγειρέψεις, αλλά σε όλα θα βρεις την υπέροχη γεύση και το ζουμερό κρέας του κοτόπουλου, που δεν είναι απλώς ένα κοτόπουλο. Για εσένα που θέλεις κάτι ακόμα πιο healthy (ή μία έξυπνη εναλλακτική τέλος πάντων), υπάρχει και το μπιφτέκι κοτόπουλου Ελαιοπουλάκι, με βρώμη ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και κουρκουμά, το οποίο είναι και glutenfree. Σαν να λέμε ότι μέσα σε 20 λεπτά τρως ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Συνταγές με κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι από τον Σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις.

Φιλέτο στήθος κοτόπουλο διπλοψημένο με πλιγούρι και λαχανικά

Υλικά:

  • 1 συσκευασία Φιλέτο Στήθος Ελαιοπουλάκι Αγγελάκης
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Για το πλιγούρι:
  • 250 γρ πλιγούρι
  • 750 γρ ζωμό λαχανικών
  • 10  τοματίνια
  • 1  αγγούρι
  • 1  κολοκυθάκι
  • 1  καρότο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 2  κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1  λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  •   αλάτι
  •   φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ρίξε τον ζωμό λαχανικών σε ένα κατσαρολάκι και άφησέ τον να πάρει μία βράση.
  2. Μόλις ο ζωμός βράσει τον αποσύρεις από την φωτιά, προσθέτεις το πλιγούρι, σκεπάζεις το κατσαρολάκι και αφήνεις το πλιγούρι για 25-26 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το πλιγούρι όλον τον ζωμό.
  3. Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, το τοποθετείς σε ένα σουρωτήρι και το κρυώνεις με άφθονο τρεχούμενο νερό.
  4. Σε ένα ξύλο κοπής με ένα μαντολίνο, κόβεις το κολοκυθάκι το καρότο και το αγγουράκι σε λεπτές φέτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβεις τα τοματίνια στα 2 και ψιλοκόβεις το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό.
  5. Τοποθετείς όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το πλιγούρι, τα 40 ml ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύεις καλά.
  6. Τοποθετείς ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτεις το ελαιόλαδο.
  7. Θωρακίζεις τα φιλέτα στήθος κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές, να πάρουν καλό χρώμα και πασπαλίζεις με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  8. Απόσυρε τα φιλέτα στήθος κοτόπουλο από το τηγάνι, βάλε τα σε ένα μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 14-16 λεπτά.
  9. Όταν τα φιλέτα στήθος κοτόπουλο είναι έτοιμα, απόσυρέ τα από τον φούρνο, άφησε τα να ξεκουραστούν για 4-5 λεπτά, κόψε τα σε 4-5 φέτες το κάθε ένα και σέρβιρε σε μεγάλα ατομικά πιάτα μαζί με το πλιγούρι με λαχανικά.

Σπαγγέτι gluten free με μπιφτέκι κοτόπουλου, με βρώμη και λαχανικά, μπρόκολο και σάλτσα λευκού κρασιού

Υλικά:

  • 500 γρ. Σπαγγέτι Gluten Free
  • 500 γρ. Μπιφτεκι Κοτόπουλου Ελαιοπουλάκι με βρώμη, λαχανικά και Ελαιόλαδο Gluten Free
  • 1  μεγάλο κρεμμύδι
  • 1  λεμόνι
  • 150 γρ. κρασί λευκό
  • 1  μεγάλο μπρόκολο
  •   ελαιόλαδο
  •   αλάτι
  •   πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τον ενδεδειγμένο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
  2. Τοποθετούμε το μπιφτέκι κοτόπουλου σε ενα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 25’.
  3. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα.
  4. Προσθέτουμε τους ανθούς από το μπρόκολο και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση.
  5. Βράζουμε με καπάκι μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι, καθώς και τον χυμό του.
  6. Πολτοποιούμε λίγο από το μπρόκολο με ένα ραβδομπλέντερ και δένουμε τη σάλτσα μας, προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε.
  7. Σερβίρουμε το μπιφτέκι συνοδευόμενο από τα ζυμαρικά και προσθέτουμε λίγο αγνό παρθένο αγουρέλαιο για το τελείωμα.

Καλαμάκια κοτόπουλου με φιλέτο μπούτι κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι, σερβιρισμένα με ψητά λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 συσκευασία φιλέτο μπούτι κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι Αγγελάκης
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2  λεμόνια κομμένα σε φέτες
  • 6  φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Για τα ψητά λαχανικά:
  • 1  κολοκύθι
  • 1  μελιτζάνα
  • 1  πιπεριά πράσινη
  • 1  πιπεριά κόκκινη
  • 1  πιπεριά κίτρινη
  • 200 γρ. πλευρώτους
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Για το dip γιαουρτιού:
  • 200 γρ. γιαούρτι πλήρες
  •   ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  •   αλάτι
  •   φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κολοκύθι και τη μελιτζάνα σε φέτες και τις πιπεριές σε 4-5 φιλέτα.
  2. Τα τοποθετείτε σε ένα μπολ μαζί με τα πλευρώτους, περιχύνετε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
  3. Σε ίδιο ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα λεμόνια σε φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε κομμάτια 2-3 εκατοστών και τα φιλέτα μπούτι κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές.
  4. Περνάτε τις μπουκιές με το μπούτι κοτόπουλο σε σιδερένια καλαμάκια μαζί με τις φέτες λεμονιού και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλείφετε με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Τοποθετείτε ένα ραβδωτό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και ψήνετε τα λαχανικά για 4-6 λεπτά συνολικά και από τις 2 μεριές και όταν είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε μία πιατέλα.
  6. Στο ίδιο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά ψήνετε τα καλαμάκια κοτόπουλο για 8-10 λεπτά συνολικά από όλες τις μεριές.
  7. Όση ώρα ψήνονται τα καλαμάκια σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για το dip γιαουρτιού, το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
  8. Όταν τα καλαμάκια κοτόπουλου είναι έτοιμα τα αποσύρετε από το ραβδωτό τηγάνι και τα σερβίρετε στην πιατέλα με τα ψητά λαχανικά και το dip γιαουρτιού.

Φιλέτο Ελαιοπουλάκι σε κυπριακή πίτα με καλοκαιρινή σαλάτα και αρωματική κρέμα τυριού

Υλικά:

  • 600 γρ. φιλέτο ελαιοπουλάκι
  • 4 τμχ. κυπριακές πίτες
  • 1 τμχ. τομάτα ή Cheddar
  • 1 τμχ. αβοκάντο
  • 1 τμχ. πιπεριά
  •   σπανάκι baby
  • 1 τμχ. αγγούρι
  • 200 γρ. κρέμα τυριού
  • 30 γρ. πέστο βασιλικού
  • 4 φύλλα δυόσμου
  •   αλάτι
  •   πιπέρι
  •   ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τα φιλέτα κατά μήκος στη μέση ώστε να μειώσουμε το πάχος. Ψήνουμε τα φιλέτα σε ένα σχαροτήγανο με λίγο ελαιόλαδο, γυρνώντας ανά 3’.
  2. Ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ τα λαχανικά, κατά προτίμηση σε κύβους. Τα μαρινάρουμε στο χυμό λεμονιού με το ελαιόλαδο και το δυόσμο.
  3. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το πέστο με την κρέμα τυριού. Συνθέτουμε το πιάτο ανοίγοντας τις κυπριακές πίτες και γεμίζοντας με το κοτόπουλο, τη σαλάτα και την κρέμα τυριού.
  4. Tips: Μπορεί στη συνταγή να χρησιμοποιηθεί και κοτόπουλο φούρνου που έχει περισσέψει από προηγούμενο γεύμα. Η κρέμα τυριού μπορεί να αντικατασταθεί από γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή και να παραλειφθεί, ώστε να έχετε ένα ελαφρύτερο γεύμα. Εάν δεν επιθυμείτε να κόψετε τις κυπριακές πίτες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σαν βάση για δροσερή πίτσα.
Exit mobile version