ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή το καλοκαίρι; Τι και πώς να φας στις διακοπές, σύμφωνα με τη διατροφολόγο

iStock

Κανείς δεν θέλει να κάνει αυστηρή δίαιτα και στις διακοπές, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το συναίσθημα ελευθερίας που νιώθουμε θα πρέπει να καταστρέψει όλη τη προσπάθεια για διαχείριση του σωματικού βάρους που κάναμε τους περασμένους μήνες.

Κλειδί στην υπόθεση «προσεγμένη διατροφή το καλοκαίρι», είναι η κατανάλωση φαγητού με σύνεση και με πρόγραμμα. Πέραν λοιπόν, από το να τηρούμε τον αριθμό των γευμάτων μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση και στις επιλογές που θα κάνουμε από τον κατάλογο του εστιατορίου που θα κάτσουμε. Υπάρχει πληθώρα υγιεινών επιλογών είτε καθίσουμε σε μια ψαροταβέρνα, είτε σε ένα μαγαζί με κρέατα.

Tip: Ό,τι και να επιλέξεις, πάντα να θυμάσαι τη σημασία του μέτρου. Σε κάθε κατάλογο υπάρχουν υγιεινές επιλογές το ζήτημα είναι εάν εσύ θέλεις να τις κάνεις. Φροντίζοντας να έχουμε πάντα στο πιάτο μας λαχανικά, σιγουρευόμαστε ότι θα καταναλώσουμε ένα πλήρες γεύμα που θα μας χορτάσει για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ακόμα και το γλυκό βρίσκεται στη λίστα επιλογών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεφύγουμε σε ποσότητα κατανάλωσης.

Εστιατόριο με κρεατικά

Στην περίπτωση του κρέατος, καλή λύση αποτελούν τα ψητά και τα φαγητά της ώρας. Για παράδειγμα, οι επιλογές κυμαίνονται από κοτόπουλο σε οποιαδήποτε μορφή, μέχρι κάποια ψητή μπριζόλα ή μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Καλό θα είναι να αποφεύγονται μερίδες τύπου παϊδάκια, λουκάνικο και τηγανητές πατάτες. Η σαλάτα θα πρέπει να αποτελεί βασικό συνοδευτικό σε κάθε γεύμα και για την πλήρη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, αλλά και για το αίσθημα του κορεσμού.

Ψαροταβέρνα

Σε μια τέτοια περίπτωση η επιλογή ενός βραστού ή ψητού θαλασσινού αποτελεί πάντοτε την καλύτερη λύση. Αποφύγετε τις τηγανητές επιλογές και τα πιάτα με πολλές σάλτσες, καθώς προσδίδουν αρκετές θερμίδες. Ο γαύρος μαρινάτος, η ψητή σαρδέλα και τα μπαρμπούνια αποτελούν ιδανική επιλογή και λόγω της γεύσης, αλλά και λόγω χαμηλών θερμίδων. Για να μπορέσει να επέλθει ο πλήρης κορεσμός, καλό θα είναι κάθε γεύμα να συνοδεύεται από μια σαλάτα εποχής ή από βραστά λαχανικά και χόρτα.

Ιταλικό

Είναι γνωστό ότι η ιταλική κουζίνα έχει ως βάση τους υδατάνθρακες, είτε αναφερόμαστε σε μακαρονάδες, είτε σε πίτσες και ριζότο. Θα πρέπει, λοιπόν να συνδυάσουμε τη μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων με μια ελαφροά και χαμηλότερη σχετικά σε θερμίδες σάλτσα. Μια τέτοιου είδους πιθανή επιλογή είναι μια μακαρονάδα με κιμά, ένα κριθαρότο με θαλασσινά, ένα ριζότο με μανιτάρια ή 2 κομμάτια πίτσα μαργαρίτα. Οι σάλτσες που έχουν ως βάση τη κρέμα γάλακτος αποτελούν «βόμβα» θερμίδων, για αυτό και προτιμάται η κόκκινη σάλτσα. Και σε αυτή την περίπτωση, σημαντικό ρόλο παίζει η σαλάτα, η οποία όσο πιο λιτή είναι τόσο καλύτερα κυμαίνεται θερμιδικά.

Fast food στις διακοπές

Και για να μην ξεχνάμε και αυτούς που θα προτιμήσουν κάτι γρήγορο και εύκολο στο χέρι παρά να κάτσουν και να φάνε σε μια ταβέρνα, ακόμα και το junk food αναλόγως με τις επιλογές μπορεί να αλλάξει σημαντικά σε θερμίδες. Ένα τυλιχτό σουβλάκι όταν αποτελείται από πίτα ολικής αλάδωτη, κοτόπουλο και σος γιαουρτιού αποδίδει πολύ λιγότερες θερμίδες. Μια κρέπα όταν περιλαμβάνει κάποιο ελαφρύ τυρί, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μανιτάρια, τομάτα και καλαμπόκι αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με μια κρέπα με μπέικον, σάλτσες και πατατάκια. Τέλος, μια σαλάτα με κινόα που πλέον μπορούμε να βρούμε σε πολλά beach bar αποτελεί την ιδανικότερη οικονομική, χορταστική, υγιεινή λύση και με λίγες θερμίδες.

Ό,τι και να επιλέξεις ελπίζουμε να το ευχαριστηθείς και να περάσειw όμορφα για να μπορέσεις να συνεχίσεις δυναμικά το πρόγραμμα διατροφής σου από χειμώνα!

Μαρία Σπυρίδωνος
MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος
nutriplace.gr

Exit mobile version