ΥΓΕΙΑ

Διατροφικές διαταραχές: 6 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Pexels

Αν και ο όρος «διατροφικές διαταραχές», παραπέμπει άμεσα στη διατροφή, στην πραγματικότητα έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από το φαγητό. Πρόκειται για πολύπλοκες καταστάσεις ψυχικής υγείας, οι οποίες συχνά απαιτούν την παρέμβαση γιατρών και ψυχολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται έτσι συχνά, με κοινούς μύθους. Παρανοήσεις οι οποίες μάλιστα εμποδίζουν την αναγνώριση, τη διάγνωση και την έγκαιρη διαχείρισή τους. Στις παρακάτω γραμμές, θα βρεις έξι από τους πιο διαδεδομένους μύθους, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Διατροφικές διαταραχές: 6 κοινοί μύθοι που πρέπει δεν πρέπει να πιστεύεις

Μύθος: Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι σοβαρές ασθένειες

Αλήθεια: Η νευρική ανορεξία, η νευρογενής βουλιμία, η υπερφαγία και η αδηφαγική διαταραχή είναι σοβαρές ψυχικές ασθένειες, με σαφή διαγνωστικά κριτήρια. Ένας άλλος λόγος για να λάβεις σοβαρά υπόψη τις διατροφικές διαταραχές, είναι ότι μπορεί να είναι θανατηφόρες. Η νευρική ανορεξία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε άλλη ψυχιατρική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών που πάσχουν από νευρική ανορεξία, έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια, παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία θανάτου.

Μύθος: Οι διατροφικές διαταραχές αφορούν μόνο το φαγητό

Αλήθεια: Ενώ οι διατροφικές διαταραχές γενικά αφορούν την εμμονή με τις θερμίδες, το βάρος ή την εικόνα του σώματος, οι ρίζες τους έχουν βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικοπολιτιστικές πτυχές. Συχνά, υποδηλώνουν μια προσπάθεια για ουσιαστικό έλεγχο στη ζωή και για αυτό το λόγο, απαιτούν συνδυασμό ιατρικής, ψυχιατρικής και διατροφικής παρέμβασης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Μύθος: Οι διατροφικές διαταραχές είναι γυναικεία υπόθεση

Αλήθεια: Ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν σημαντικά περισσότερες γυναίκες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται σε άνδρες και αγόρια. Σχετική μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 25% των ατόμων, που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, είναι άνδρες. Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι  γυναίκες και τα κορίτσια είναι οι μόνοι που κινδυνεύουν, μπορεί να αποτρέψει την ακριβή διάγνωση σε έναν άνδρα ή ένα αγόρι, ακόμη και μεταξύ ειδικών στον τομέα της υγείας.

Μύθος: Μόνοι οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι τις αντιμετωπίζουν

Αλήθεια: Ενώ η ανορεξία χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλό βάρος, πολλά άτομα τα οποία παλεύουν με τη βουλιμία ή τη διαταραχή υπερφαγίας, έχουν φυσιολογικό βάρος. Η λανθασμένη αντίληψη ότι μια διατροφική διαταραχή, έχει να κάνει μόνο με το χαμηλό βάρος, συμβάλλει σε μια λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση.

Μύθος: Μπορείς να τις αναγνωρίσεις εύκολα

Αλήθεια: Οι διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις. Τα ΜΜΕ, τα social media και άλλες δημόσιοι χώροι και πλατφόρμες συζήτησης, συχνά επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες διαταραχές, όπως π.χ. η ανορεξία. Όπως είδαμε και παραπάνω ωστόσο, τα σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής, μπορεί να είναι πιο «κρυφά» και «ήσυχα». Μπορεί να επηρεάσουν τον καθένα, να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικά χρονικά διαστήματα κατά περίπτωση.

Μύθος: Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά

Αλήθεια: Η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων διαταραχών, αν και απαιτητική, είναι απολύτως δυνατή. Λόγω της πολυπλοκότητας τους, η αντιμετώπισή τους μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια, αλλά με την κατάλληλη θεραπεία, πολλοί τις ξεπερνούν.

Exit mobile version