Δυσανεξία στη γλουτένη: Τα συμπτώματα και τι θα συμβεί στο σώμα σου αν την κόψεις
- 7 ΔΕΚ 2021
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η γλουτένη δεν είναι η πιο σατανική πρωτεΐνη που υπάρχει στα τρόφιμα και οι γιατροί επιμένουν ότι δεν πρέπει να την αποφεύγουμε, απλώς για να ακολουθήσουμε το trend των gluten free προϊόντων. Ωστόσο, αν πράγματι υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη, είναι απαραίτητο να την βγάλεις από τη διατροφή σου.
Τι ακριβώς είναι η δυσανεξία στη γλουτένη
Η δυσανεξία στη γλουτένη έχει συνδεθεί με περίπου 50 ασθένειες και οφείλεται σε δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Το 99% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, το πιθανότερο είναι να μην το γνωρίζουν και να μην το μάθουν ποτέ.
Η δυσανεξία στη γλουτένη συχνά συγχέεται με την κοιλιοκάκη, αλλά είναι ξεχωριστές καταστάσεις. Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια και μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημα του ατόμου. Αντίθετα με την κοιλιοκάκη, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη, αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε και να βλάπτει τον γαστρεντερικό σωλήνα.
Πολλοί, επίσης λανθασμένα, μπερδεύουν την δυσανεξία στη γλουτένη με την αλλεργία στα προϊόντα με σιτάρι.
Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγο μετά την κατανάλωση γλουτένης. Ωστόσο, ο ακριβής συνδυασμός συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο.
Εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη σημειώνουν τα ακόλουθα συμπτώματα ως μερικά από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα, όταν περιλαμβάνουν τροφές με γλουτένη στη διατροφή τους.
- Διάρροια και δυσκοιλιότητα
- Φούσκωμα
- Κοιλιακός πόνος
- Κόπωση
- Ναυτία
- Πονοκέφαλος
Τι συμβαίνει στο σώμα σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη
Όπως με κάθε άλλη σημαντική αλλαγή στη διατροφή μας, έτσι και η διακοπή κατανάλωσης γλουτένης, μπορεί να έχει παρενέργειες. Παρακάτω θα βρεις τι μπορεί να περιμένεις αν κόψεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου.
Προβλήματα δυσκοιλιότητας
Πολλά από τα τρόφιμα ολικής αλέσεως που μένουν εκτός menu, σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη (όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά) είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Αν απλώς τα κόψεις, χωρίς να αντισταθμίσεις την απώλεια φυτικών ινών, το πεπτικό σύστημα μπορεί να απορρυθμιστεί. Αυξάνοντας την πρόσληψη φυλλωδών λαχανικών και οσπρίων, θα αποφύγεις αυτό το πρόβλημα.
Θα πεινάς περισσότερο
Πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη αισθάνονται τόσο άρρωστοι μετά την κατανάλωση προϊόντων ψωμιού, που η όρεξή τους εξαφανίζεται για το υπόλοιπο της ημέρας. Ωστόσο ξεκινώντας μια gluten free διατροφή, μπορεί να παρατηρήσεις ότι πεινάς περισσότερο, τόσο επειδή η όρεξη επιστρέφει, όσο και λόγω των διατροφικών αλλαγών που γίνονται. Τα νουντλς λαχανικών δεν είναι τόσο χορταστικά η αλήθεια είναι.
Η «εγκεφαλική ομίχλη» καθαρίζει
Όσοι αντιμετωπίζουν εγκεφαλική ομίχλη την περιγράφουν ως αίσθημα λήθαργου το οποίο συχνά σχετίζεται με τη διατροφή. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την υγεία του εντέρου με την ψυχική υγεία. Η μείωση της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα, μπορεί να βοηθήσει στη γενική σωματική και ψυχική υγεία.
Σύνδρομο στέρησης
Συμβαίνει κάθε φορά που κόβεις κάτι «μαχαίρι». Ναυτία, κράμπες, πονοκέφαλοι και γενική κόπωση. Οι γιατροί συνιστούν πολύ νερό και να αποφεύγεις την έντονη δραστηριότητα κατά την περίοδο της αποτοξίνωσης.
Τα επίπεδα ενέργειας εκτοξεύονται
Η πέψη απαιτεί πολλή ενέργεια και χρειάζεται ακόμη περισσότερη, όταν το σώμα προσπαθεί να επεξεργαστεί κάτι που δεν μπορεί. Σε μια gluten free διατροφή θα ασκήσεις λιγότερη πίεση στο έντερό σου και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ωφεληθούν τα επίπεδα ενέργειάς σου.
Τέλος σε άλλες τροφικές δυσανεξίες
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει τόση βλάβη στο λεπτό έντερο, που σταματά να παράγει λακτάση, το ένζυμο που βοηθά στην πέψη του γάλακτος. Η γλουτένη βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος, επομένως όταν την αφαιρούμε, οι δευτερεύουσες δυσανεξίες τείνουν να εξαφανίζονται.
Το φαινόμενο γιο-γιο
Κόβοντας διάφορες τροφές από την καθημερινή σου διατροφή, θα ζητήσεις εναλλακτικές. Ίσως πιο υγιεινές, όπως φρούτα και λαχανικά που θα σας κάνες να χάσεις μερικά κιλά. Ίσως όχι και τόσο υγιεινές όπως μια απολαυστική σοκολάτα ή επεξεργασμένες gluten free λιχουδιές .
Ποιες τροφές να αποφεύγεις
Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη προσπαθούν να αποφύγουν τυχόν τρόφιμα με γλουτένη. Αυτά περιλαμβάνουν οποιαδήποτε τροφή που περιέχει:
- σιτάρι και οποιαδήποτε παράγωγα του σίτου
- κριθάρι, συμπεριλαμβανομένης της βύνης
- σίκαλη
- ζύμη ζυθοποιίας που προέρχεται συνήθως από μπύρα
Αυτή η πρακτική εξάλειψης της γλουτένης από την διατροφή αποκλείει πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών. Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν:
- ζυμαρικά
- ψωμί και αρτοσκευάσματα
- πολλά ψημένα προϊόντα
- ζυμαρικά
- κράκερ
- σιτηρά
- τηγανίτες, βάφλες και κρέπες
- μπισκότα
- σάλτσες
- μπύρες
- ποτά βύνης
Σε ποιες τροφές μπορείς να πεις «ναι»
Σε τροφές που προέρχονται από gluten free δημητριακά, όπως: καλαμπόκι σε κάθε μορφή, ρύζι (είτε είναι άσπρο, είτε καστανό, είτε μπασμάτι κ.λπ), κινόα, σόγια, αλεύρι από καλαμπόκι, ρύζι, πατάτα ή σόγια.
Σε τροφές όπως: γάλα, βούτυρο, φρέσκα αβγά, μαργαρίνη, τυρί, σκέτο γιαούρτι, κανόλα, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, θαλασσινά, καρύδια και γενικά ωμούς ξηρούς καρπούς, φασόλια, φακές και αλεύρι που παράγεται από αυτά.
Σε αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά:
Αυτά είναι απαλλαγμένα από γλουτένη, καθώς κατά την απόσταξη αφαιρείται η γλουτένη από το σιτάρι. Στην περίπτωση, όμως, που τα συστατικά που περιέχουν γλουτένη προστίθενται μετά την απόσταξη –κάτι που συμβαίνει σπάνια- πρέπει να τα αποφεύγεις.
Στο αποσταγμένο ξίδι
Στα μπαχαρικά:
Αν αγοράσεις μπαχαρικά που δεν αναγράφουν τα συστατικά τους, τότε σημαίνει ότι περιέχουν μόνο το αγνό μπαχαρικό που αναφέρει ο τίτλος τους.
Στα ακόλουθα συστατικά: σιρόπι γλυκόζης, λεκιθίνη, μαλτοδεξτρίνη, απλά μπαχαρικά, silicon dioxide, άμυλο, κιτρικό, γαλακτικό, μαλικό οξύ, σουκρόζη, δεξτρόζη, λακτόζη, βανίλια.
Σε προϊόντα που αναγράφουν «χωρίς γλουτένη»