ΥΓΕΙΑ

Δυσάρεστη αναπνοή: 3 λόγοι που σου συμβαίνει συχά

Unsplash

Υπάρχει περίπτωση να είσαι αυστηρά τυπική με τη στοματική υγιεινή σου, αλλά να νιώθεις ότι η αναπνοή σου μυρίζει κάπως άσχημα.

Καταρχάς, να σε ενημερώσω ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην πρωινή δυσάρεστη αναπνοή από τους άντρες, σύμφωνα με έρευνα. Πριν προβείς σε αυθαίρετα συμπεράσματα, είναι σημαντικό να καταλάβεις αν η δυσάρεστη αναπνοή επιμένει ακόμα και αν βουρτσίσεις τα δόντια σου ή αν απλώς δεν είναι συνέχεια φρέσκια και δροσερή.

Η μόνιμη κακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει το 25% του πληθυσμού και θα βοηθηθείς αν εντοπίζεις τη ρίζα του κακού.

Προβλήματα στα δόντια ή κακή υγιεινή

Η έντονα δυσάρεστη αναπνοή υποδηλώνει συνήθως ουλίτιδα ή γλώσσα που είναι γεμάτη βακτήρια. Εφόσον το δεύτερο συμβαίνει αναπόφευκτα, ξεκίνα να βουρτσίζεις και τη γλώσσα, διότι έρευνα του 2004 αποδεικνύει ότι μειώνεται η άσχημη οσμή. Το τακτικό βούρτσισμα και η χρήση νήματος είναι απαραίτητα, αλλά η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο θα προλάβει σοβαρά θέματα.

Έντονη ξηροστομία

Το στρες και η λήψη φαρμάκων μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή σάλιου, συστατικό απαραίτητο στο οικοσύστημα του στόματος. Άρα τα βακτήρια κάνουν πάρτι στο στόμα και πηγαίνουν κυρίως στις τροφές που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια και που δεν έχουν φύγει με σάλιο. Αν είναι τέτοια περίπτωση, απόφυγε το στοματικό διάλυμα με οινόπνευμα, που θα προκαλέσει έξτρα ξηροστομία.

Ιατρικές παθήσεις που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Η δυσάρεστη αναπνοή που είναι κάπως γλυκιά θα μπορούσε να είναι ένδειξη διαβήτη. Η μυρωδιά που παραπέμπει σε ούρα μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα στο συκώτι ή το νεφρό ενώ η μυρωδιά ψαριού θέλει κάτι να σου πει για το έντερο ή τον μεταβολισμό σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συμβουλευόμαστε άμεσα τον οδοντίατρο ώστε να μάς παραπέμψει εκεί που πρέπει και δεν το αναβάλουμε καθόλου.