Δυσκοιλιότητα: Tα tips που θα σε σώσουν στα ταξίδια σου
- 26 ΙΟΥΛ 2022
Η δυσκοιλιότητα στα ταξίδια, ή δυσκοιλιότητα των διακοπών, συμβαίνει όταν ξαφνικά δεν μπορείς να ενεργηθείς σύμφωνα με το κανονικό σου πρόγραμμα, είτε για μία-δύο ημέρες, είτε για περισσότερο.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, από μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή ή την άσκηση, έως σωματικές αλλαγές από ορισμένες παθήσεις υγείας. Όταν ταξιδεύουμε ειδικότερα, οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν, ενώ οι παρατεταμένες ώρες που καθόμαστε, στο αεροπλάνο, το αμάξι, ή το καράβι, επιβραδύνουν την κινητικότητα του εντέρου. Επομένως, δεν είσαι η μόνη που έχεις βιώσει αυτήν την παρενέργεια ενώ ταξιδεύεις. Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις και να αποτρέψεις την εμφάνισή της.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η κινητικότητα του εντέρου διαφέρει για κάθε άτομο. Είναι ωστόσο σημαντικό να παρακολουθείται, ώστε να μπορείς να αναγνωρίσεις σημάδια δυσκοιλιότητας. Γενικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας, η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως ο συνδυασμός 4 παραγόντων:
- Δυσκολία στις κενώσεις, όταν αυτή παρατηρείται 1 στις 4 φορές.
- Συχνότητα των κενώσεων, όταν δηλαδή αυτές είναι 2 ή και λιγότερες μέσα σε μία εβδομάδα.
- Σκληρότητα των κοπράνων, συνοδευόμενη από πόνο
- Η αίσθηση μη επαρκούς κένωσης.
Τα παραπάνω δημιουργούν αίσθημα δυσφορίας, λόγω της υπερβολικής προσπάθειας, που καταβάλλει κανείς κατά την εκκένωση. Ωστόσο, πρόκειται για μία υποκειμενική εμπειρία, η οποία περιγράφεται διαφορετικά από τον κάθε ασθενή. Δευτερευόντως, οι ημιτελείς κενώσεις ή και η απουσία τους δημιουργούν μία άβολη αίσθηση λόγω του φουσκώματος.
Τι ακριβώς προκαλεί δυσκοιλιότητα;
Η κανονικότητα των κινήσεων του εντέρου συνδέεται με πολλούς παράγοντες, όπως:
- πότε τρως
- τι τρως
- πότε κοιμάσαι
- πόσο ασκείσαι
- πόσο υγιή είναι τα βακτήρια του εντέρου
- σε τι περιβάλλον βρίσκεσαι
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο αφαίρεσης υγρών και μυϊκών συσπάσεων του εντέρου. Καθώς τα απόβλητα περνούν μέσω του παχέος εντέρου, το υγρό από το λεπτό έντερο απομακρύνεται και οι μύες συστέλλονται για να ωθήσουν τα υπόλοιπα απόβλητα στο ορθό, για να αποβληθεί. Αλλά αυτός ο χρόνος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθημερινή ρουτίνα. Οι ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή ή το επίπεδο δραστηριότητας, μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του παχέος εντέρου.
Tips για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα
Ακολουθούν μερικές σπιτικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα που μπορείς να δοκιμάσεις στα ταξίδια:
- Πολύ νερό
Βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα. Το νερό μόνο καλό κάνει, οπότε μην πεις όχι σε ένα ακόμα ποτήρι νερό.
- Οι απαραίτητες φυτικές ίνες
Φρόντισε να καταναλώνεις σνακ ή γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, ώστε να λαμβάνεις τα συνιστώμενα 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Δοκίμασε αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Τα συμπληρώματα φυτικών ινών, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την κινητικότητα του εντέρου.
- Αύξηση άσκησης
Η γυμναστική συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην υγεία του οργανισμού. Η άσκηση ενεργοποιεί και αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου κι έτσι βοηθάει σημαντικά στη δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, αν η γυμναστική συνδυαστεί με την κατανάλωση προβιοτικών, θα μεγιστοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα.
- Τα θαυματουργά προβιοτικά
Τα προβιοτικά, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μπορούν να ληφθούν είτε από τροφές είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Συμβάλλουν ενεργά στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και κατ΄ επέκταση ολόκληρου του ανοσοποιητικού. Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την ισορρόπηση και ενίσχυση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Σε περιπτώσεις διαταραχών του εντέρου όπως είναι η δυσκοιλιότητα, τα προβιοτικά φαίνεται ότι κάνουν θαύματα.
Πρόληψη
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας ενώ ταξιδεύεις:
- Προσπάθησε να διατηρήσεις τη συνηθισμένη σου διατροφή, το πρόγραμμα ύπνου σου και τη fitness ρουτίνα σου, ενώ ταξιδεύεις.
- Μείωσε ή απόφυγε την υπερκατανάλωση καφεΐνης ή/και αλκοόλ, καθώς αυτά μπορεί να σε αφυδατώσουν και να αυξήσουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.
- Αποφύγετε τα σνακ ή τα γεύματα που μπορούν να μειώσουν την κινητικότητα του εντέρου, ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Κατανάλωσε σνακ με προβιοτικά για να ενθαρρύνεις την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο. Ξεκίνα λίγες μέρες πριν ταξιδέψεις, ώστε τα βακτήρια να έχουν χρόνο να αναπτυχθούν.
- Να είσαι προσεκτική στην κατανάλωση νέων τροφών στα μέρη που ταξιδεύεις. Διαφορετικές χώρες έχουν διάφορα συστατικά και στυλ μαγειρέματος που μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου.
- Πρόσθεσε περίπου 20 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα (περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα).
- Μην το αναβάλλεις. Όσο περισσότερο επιβαρύνεται το παχύ έντερο, τόσο πιο έντονα θα γίνουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.