ΥΓΕΙΑ

Αν στα 50 σου θες να δείχνεις 30 χρόνια νεότερη, αυτή η είδηση σε αφορά

Pexels

Η μάχη με τον χρόνο για την υγεία και την ομορφιά απέκτησε μόλις έναν πολλά υποσχόμενο σύμμαχο. Ερευνητές του πανεπιστημίου Cambridge κατάφεραν να ανανεώσουν τα κύτταρα του δέρματος μιας 53χρονης γυναίκας, έτσι ώστε να μοιάζουν με αυτά μιας 23χρονης.

Για πολλούς, μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονική φαντασίας. Ωστόσο, μια νέα τεχνική μπορεί να είναι η απάντηση σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την φυσική γήρανση.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες στο Cambridge κατάφεραν να ανανεώσουν τα κύτταρα του δέρματος μιας 53χρονης γυναίκας, κερδίζοντας τουλάχιστον 30 χρόνια ζωής. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει και με άλλους ιστούς του σώματος. Ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευρολογικές διαταραχές.

Η περίπτωση της Dolly

Η νέα τεχνολογία, βασίζεται στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του κλωνοποιημένης Ντόλι πριν από περισσότερα από 25 χρόνια. Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Wolf Reik, του Ινστιτούτου Babraham στο Cambridge, είπε στο BBC News ότι ήλπιζε ότι η τεχνική θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τους ανθρώπους πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς μεγαλώνουν.

«Έχουμε ονειρευτεί κάτι τέτοιο. Πολλές κοινές ασθένειες χειροτερεύουν με την ηλικία και το να σκεφτόμαστε να βοηθάμε τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά συναρπαστικό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στόχος της επιστημονικής ομάδας, δεν ήταν να δημιουργήσει κλώνους προβάτων ή ακόμη και ανθρώπων. Αλλά να χρησιμοποιήσει την τεχνική για τη δημιουργία των λεγόμενων ανθρώπινων, εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. Αυτά, ήλπιζαν, ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε συγκεκριμένους ιστούς, όπως μυς, χόνδροι και νευρικά κύτταρα για να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα μέρη του σώματος.

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην Dolly, έγινε πιο απλή το 2006 από τον καθηγητή Shinya Yamanaka, στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Η νέα μέθοδος, που ονομάζεται IPS, περιελάμβανε την προσθήκη χημικών ουσιών σε ενήλικα κύτταρα, για περίπου 50 ημέρες. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα γενετικές αλλαγές που μετέτρεψαν τα ενήλικα κύτταρα, σε βλαστοκύτταρα.

Και στις δύο τεχνικές, τα βλαστοκύτταρα που δημιουργούνται πρέπει να αναπτυχθούν εκ νέου, στα κύτταρα και τους ιστούς που χρειάζεται ο ασθενής. Κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί δύσκολο. Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, η χρήση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία ασθενειών, είναι επί του παρόντος εξαιρετικά περιορισμένη.

Η (αντι) γήρανση του μέλλοντος

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Cambridge, χρησιμοποίησαν την τεχνική IPS σε κύτταρα δέρματος 53 ετών. Ωστόσο, περιόρισαν το χημικό «λουτρό» από 50 ημέρες, σε περίπου 12. Η Δρ Dilgeet Gill έμεινε έκπληκτη, όταν διαπίστωσε ότι τα κύτταρα δεν είχαν μετατραπεί σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Είχαν όμως αναζωογονηθεί σε κύτταρα δέρματος, που έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν, σαν να προέρχονταν από κύτταρα δέρματος 23 ετών.

Η νέα πολλά υποσχόμενη τεχνική,  δεν μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή. Αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι είναι δυνατή η αναζωογόνηση των κυττάρων, με μια εναλλακτική, ασφαλέστερη μέθοδο.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να παραταθεί η διάρκεια της ανθρώπινης υγείας και όχι η διάρκεια ζωής, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γερνούν με πιο υγιή τρόπο», υπογραμμίζει η επιστημονική ομάδα. Το επόμενο βήμα είναι να δουν, αν η συγκεκριμένη τεχνολογία θα λειτουργήσει και σε άλλους ιστούς όπως οι μύες, το συκώτι και τα κύτταρα του αίματος. Fingers crossed!

Exit mobile version