Είναι καρκινογόνα η αλόη βέρα;
- 5 ΙΟΥΛ 2023
Μετά την συζήτηση για την ασπαρτάμη, που θα ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο αν είναι καρκινογόνα, στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μπαίνει και η αλόη βέρα.
Αλόη βέρα «η θαυματουργή» ή «η καρκινογόνα»;
Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφανθεί αν θα συμπεριλάβει την ασπαρτάμη στη λίστα με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες, αίσθηση προκαλούν εκείνες που ήδη συγκαταλέγονται σε αυτήν. Ο κατάλογος των πιθανών καρκινογόνων ουσιών του ΠΟΥ συγκεντρώνεται από τον ερευνητικό του βραχίονα για τον καρκίνο, τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως πιθανούς μηχανισμούς καρκινογένεσης, κατηγοριοποιούν τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σε τέσσερις ομάδες:
- Ομάδα 1 – Καρκινογόνα για τον άνθρωπο: Περιλαμβάνει την αλκοόλ και ιονίζουσα ακτινοβολία.
- Ομάδα 2Α – Πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο: Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τη νυχτερινή εργασία και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.
- Ομάδα 2Β – Πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο: Σύντομα εδώ μπορεί να συμπεριληφθεί η ασπαρτάμη.
- Ομάδα 3 – Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα: Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικών, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.
Για την Ομάδα 2Β, είναι απαραίτητο να υπάρχουν «περιορισμένα στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα». Τα πράγματα και οι ουσίες θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους στον άνθρωπο, εφόσον υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου δημιουργεί καρκινογένεση στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.
Για παράδειγμα, η αλόη βέρα προστέθηκε στην ομάδα 2Β, μετά από διετή μελέτη σε ποντίκια που διαπίστωσε ότι εκείνα των οποίων το πόσιμο νερό περιείχε εκχύλισμα από τα φύλλα της, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου. Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να βλάψουν το DNA – και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο – τόσο στα ποντίκια, όσο στους ανθρώπους. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα και ένας λόγος που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.
«Δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνο»
«Δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνο. Είναι μια ομάδα ουσιών που περιέχεται στον φλοιό. Το φυτό αποτελείται από την πράσινη φλούδα και το ζελέ, που έχει φαρμακευτικές, καλλυντικές, επουλωτικές, ιδιότητες. Η πράσινη φλούδα περιέχει ανθρακινόνες που είναι ουσίες που ανήκουν στα πιθανόν καρκινογόνα» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.
«Πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια, χρησιμοποιούνται μέρη του φυτού τοξικά» πρόσθεσε αναφερόμενη στην πόσιμη αλόη. «Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε, ούτε να πολτοποιούμε, αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας την φλούδα της αλόης» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν πρέπει μας ανησυχούν, καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο. Η ίδια, υπογράμμισε πως πρόκειται για δοσεξαρτώμενα προϊόντα, πρέπει δηλαδή κανείς να χρησιμοποιεί την ελάχιστη δυνατή δόση και μόνο για εξωτερική χρήση. «Η πόσιμη αλόη, αν δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, ίσως να μας δημιουργήσει πρόβλημα» προειδοποίησε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:
«Δυστυχώς τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα, οπότε δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν στην υγεία. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από την φλούδα».