Eίσαι αναβλητική; Αυτά τα 4 tips θα σε βοηθήσουν να είσαι πάντα on time
- 16 ΜΑΙ 2019
Είσαι από τους ανθρώπους που αρκετά συχνά χρησιμοποιούν τη φράση «Άστο αυτό για αργότερα» αλλά μερικές φορές το «αργότερα» δεν έρχεται ποτέ; Εάν η απάντησή σου στην ερώτηση είναι θετική, τότε καλωσόρισες στην παρέα της αναβλητικότητας.
Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC
Γιατί είσαι αναβλητική;
Μπορεί να χρονοτριβείς όταν μια δουλειά είναι βαρετή, όταν πιστεύεις ότι δεν έχεις όλες τις δεξιότητες για να την αναλάβεις, όταν απλά δεν έχεις κίνητρο ή όταν φοβάσαι την αποτυχία. Μερικές φορές, η αναβλητικότητα μπορεί να είναι και μια έκφραση εξέγερσης. Γιατί αλήθεια, σε ποιον αρέσει να κάνει πράγματα εάν δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο;
Για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα, πρέπει πρώτα να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να αποδεχτείς ότι είσαι αναβλητική. Η απλή πράξη του να λες φωναχτά «τώρα χρονοτριβώ» είναι μια αρχή. Άρχισε να σκέφτεσαι πώς επιδρά η αναβλητικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής σου, προσωπικές και επαγγελματικές. Είμαι σίγουρη πως θα εκπλαγείς εάν αναλογιστείς πόση ώρα ξοδεύεις στο να σκέφτεσαι «δεν μπορώ να το κάνω» για μια δραστηριότητα που μπορεί να χρειάζεσαι μόνο μία ή δύο ώρες για να την ολοκληρώσεις.
Δοκίμασε τις παρακάτω συμβουλές για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα:
#1: Μπες στη δράση
Μόνο ένα μικρό βήμα δράσης μπορεί να σε κάνει να ξεκινήσεις. Βρες κάτι που δε θα σου πάρει περισσότερο από πέντε έως δέκα λεπτά και δεσμεύσου ότι θα το ολοκληρώσεις, χωρίς να αποσπάσεις την προσοχή σου με κάτι άλλο.
#2: Ζήτα βοήθεια
Αν ένα project σου φαίνεται αφόρητο και πιστεύεις ότι δεν μπορείς να το διεκπεραιώσεις, καλό θα ήταν απλά να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον συνάδελφο που εμπιστεύεσαι, αν πρόκειται για τη δουλειά σου ή από κάποιον στο σπίτι αντίστοιχα.
#3: Σταμάτα να δικαιολογείς τον εαυτό σου
Το να χρονοτριβείς σου δίνει μια καλή δικαιολογία για να αποτύχεις. Αν, για παράδειγμα, τελειώσεις κάτι την τελευταία στιγμή και το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, μπορεί να αρχίζεις να δικαιολογείσαι υποστηρίζοντας ότι δεν είχες αρκετό χρόνο, ενώ ουσιαστικά μέσα σου ξέρεις ότι ήταν θέμα οργάνωσης και σωστής προετοιμασίας. Το να βρίσκουμε δικαιολογίες είναι ένας άλλος τρόπος για να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.
#4: Σκέψου το τελικό αποτέλεσμα
Όλα είναι θέμα απόφασης. Χρησιμοποίησε ως κίνητρο το πώς θα αισθανθείς όταν ολοκληρώσεις αυτό που αναβάλεις. Φαντάσου το τελικό αποτέλεσμα και την ικανοποίηση που θα νιώσεις. Όταν θα βγεις από τον κύκλο της αναβλητικότητας θα είσαι πιο αποφασιστική, πιο ανθεκτική και σίγουρα πιο ενδυναμωμένη.
Να θυμάσαι ότι θα υπάρχουν ημέρες καλές και αποδοτικές και ημέρες που τα πράγματα απλά δεν κυλούν. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι πάντα να κινείσαι προς τα εμπρός.
*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC
Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.