ΥΓΕΙΑ

Eμμηνόπαυση: 6 κοινοί μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

iStock

Εάν ιδρώνεις και μόνο στην σκέψη του τι μπορεί να σημαίνει η εμμηνόπαυση για την σωματική και ψυχική σου υγεία, τη σεξουαλική σου ζωή ή την καθημερινότητά σου, μπορείς να χαλαρώσεις. Οι μύθοι, όπως το κουτσομπολιό, μπορούν να αποκτήσουν υπόσταση, περνώντας από άτομο σε άτομο με αρκετές ακριβείς πληροφορίες, για να κάνουν το όλο θέμα πιο πιστευτό.

Δυστυχώς, όσο οι γυναίκες περνούν από αλλαγές στη ζωή (δηλαδή πάντα), οι μύθοι γύρω από την εμμηνόπαυση, έχουν διαδοθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Από την άλλη, οι εξελίξεις γύρω από ιατρική έχουν βοηθήσει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τη μυθοπλασία. Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, παρακάτω σού παρουσιάζουμε τους πιο κοινούς και διαδομένους μύθους, που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις σε μύθους, ειδικά καθώς πλησιάζεις ή ξεκινάς αυτή τη σημαντική μετάβαση στη ζωή σου.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Αρχικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική κατάσταση στη ζωή μιας γυναίκας. Συνήθως λαμβάνει χώρα μετά την ηλικία των 40, όταν οι ωοθήκες μιας γυναίκας δεν απελευθερώνουν πλέον ένα ωάριο κάθε μήνα και η έμμηνος ρύση σταματά. Υπάρχουν διάφορα στάδια στο ταξίδι της εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες:

Οι 6 πιο κοινοί μύθοι για την εμμηνόπαυση

  • Προεμμηνόπαυση:

Ξεκινώντας κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 40, τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά. Στην πραγματικότητα, μερικές γυναίκες μπορεί αρχικά να μην συνειδητοποιούν ότι συμπτώματα όπως η ακανόνιστη περίοδος, οι εναλλαγές της διάθεσης, τα προβλήματα ύπνου ή η επιδείνωση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου την οδηγούν στην εμμηνόπαυση.

  • Περιεμμηνόπαυση:

Εάν μια γυναίκα δεν έχει έμμηνο ρύση εδώ και ένα χρόνο, έχει περάσει στην εμμηνόπαυση. Μπορεί να διαπιστώσει αύξηση των συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, δυσκολία στον ύπνο και ευερεθιστότητα.

  • Μετά την εμμηνόπαυση:

Σε αυτή τη φάση, μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ότι η ζωή της ηρεμεί. Τα συμπτώματα μειώνονται ή εξαφανίζονται και τα επίπεδα ενέργειας επανέρχονται.

Μύθος #1: Η εμμηνόπαυση είναι ίδια για όλες τις γυναίκες

Η εμμηνόπαυση ιατρικά ορίζεται ως 12 μήνες χωρίς περίοδο. Η ηλικία στην οποία οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση ποικίλλει ευρέως: Mεταξύ 40 και 58 ετών, με ορισμένες γυναίκες να εισέρχονται σε αυτή τη φάση, στα 30 τους και κάποιες άλλες, στα 60 τους. Για αρκετά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες συνεχίζουν να απελευθερώνουν ορμόνες που επηρεάζουν διαφορετικά το σώμα κάθε γυναίκας.

Η περιεμμηνόπαυση, είναι το χρονικό πλαίσιο που οδηγεί στην τελευταία περίοδο και για ένα χρόνο μετά. Τα σημάδια ότι εισέρχεσαι στην εμμηνόπαυση, μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, εξάψεις, διαταραχές ύπνου και εναλλαγές της διάθεσης που προκύπτουν από ακανόνιστα μεταβαλλόμενα επίπεδα των ορμονών των ωοθηκών (οιστρογόνων) στο σώμα. Πολλές γυναίκες υποθέτουν ότι θα εμφανίσουν, τα χειρότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Οπότε πρακτικά δεν πρέπει να φοβάσαι ότι η εμμηνόπαυση, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή μαζί σου. Και είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις, ότι σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για να σε βοηθήσουν.

Μύθος #2: Τα συμπτώματά σου δεν είναι αρκετά σοβαρά για μια ιατρική εξέταση

Πολλές γυναίκες περιμένουν και περιμένουν και περιμένουν, πριν αποφασίσουν ότι νιώθουν αρκετά άσχημα για να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, σε ό,τι μπορεί να έχει να κάνει με την εμμηνόπαυση. Μπορεί δηλαδή ήδη να έχουν εξάψεις, εγκεφαλική ομίχλη, να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, ή να έχουν προβλήματα σεξουαλικής φύσεως, πριν πάρουν απόφαση να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Εάν αντιμετωπίζεις δυσάρεστα συμπτώματα, μην διστάζεις να επικοινωνήσεις με γιατρό σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και τις στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στη ζωή σου.

Μύθος #3: Θα πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι θα αντιμετωπίζεις εναλλαγές στη διάθεσή σου

Πολλές γυναίκες που περνούν από την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν επίσης άλλες προκλητικές μεταβάσεις της ζωής, όπως το σύνδρομο της άδειας φωλιάς ή φροντίδα για ηλικιωμένους γονείς ή και τα δύο. Εν τω μεταξύ, η εμμονή της κοινωνίας με τη νεότητα και την ομορφιά, μπορεί επίσης να επηρεάσει την αίσθηση ευεξίας των γυναικών στη μέση ηλικία, καθώς το σώμα τους τείνει να χάνει μυϊκή μάζα και να αποκτά λίπος γύρω από την κοιλιά. Οι διαταραχές της διάθεσης, σε αυτό το στάδιο της ζωής, όμως είναι απολύτως φυσιολογικές και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μερικές προτάσεις:

  • Εντατική προπόνηση cardio
  • Απόφυγε τα ζεστά δωμάτια, τα ζεστά ροφήματα, τα ζεστά φαγητά, το αλκοόλ, την καφεΐνη, το υπερβολικό άγχος και το κάπνισμα.
  • Το layering στο ντύσιμο, με ελαφριά υφάσματα που αναπνέουν, είναι η καλύτερη επιλογή.
  • Κράτα έναν ανεμιστήρα κοντά στο κρεβάτι σου.
  • Όταν νιώθεις εξάψεις, δοκίμασε την «αναπνοή με ρυθμό». Αυτό περιλαμβάνει αργή, βαθιά, κοιλιακή αναπνοή (εισπνοή από τη μύτη κα εκπνοή από το στόμα).

Μύθος #4: Η ορμονοθεραπεία είναι επικίνδυνη

Η προσέγγιση της ιατρικής κοινότητας στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), αντιμετωπίζεται ως εκκρεμές τις τελευταίες δεκαετίες. Εκεί που κάποτε υπήρχε ένας γενικός δισταγμός εκ μέρους των γιατρών, λόγω των σχετικών κινδύνων, τώρα υπάρχει μια πιο λεπτή συζήτηση, γύρω από το θέμα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συνταγογραφούμενη ορμονοθεραπεία, είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις εξάψεις. Και η μείωση των εξάψεων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μιας γυναίκας.

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με εξάψεις, βαριές ή πιο συχνές περιόδους ή κολπικό πόνο/ξηρότητα με το σεξ, αναζήτησε ιατρική συμβουλή για αξιολόγηση και επιλογές.

Αν και η χρήση ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρδιαγγειακών παθήσεων, μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων για υγιείς γυναίκες ηλικίας, κάτω των 60 ετών με μέτριες έως σοβαρές εξάψεις.

Μύθος #5: Πες αντίο στο σώμα σου

Οι αλλαγές στο σώμα, συχνά συνοδεύουν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να μετριάσεις τις επιπτώσεις και να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου. Δεδομένου ότι η μυϊκή μάζα μειώνεται καθώς γερνάμε, είναι σημαντικό να εντατικοποιούμε την προπόνηση ενδυνάμωσης, κατά τη διάρκεια της ρουτίνας προπόνησης. Ακόμη και πριν από την πραγματική εμμηνόπαυση.

Οι ειδικοί επίσης συμβουλεύουν να αναζητήσεις διατροφικές συμβουλές. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις ιατρικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ινσουλίνης ή του υπολειτουργικού θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να βοηθήσεις στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη βελτίωση της συνολικής διατροφής σου.

Μύθος #6: Η εμμηνόπαυση σκοτώνει τη σεξουαλική ζωή

Last but not least, ίσως ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από την εμμηνόπαυση. Οι άνθρωποι στα 50 τους, έχουν συμπληρώσει μόνο το 60% της μέσης διάρκειας ζωής. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ακόμα πολλά να ζήσουν. Και το σεξ σίγουρα δεν είναι κάτι που σταματάει όταν μπαίνεις στην εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι ενώ η σεξουαλική συχνότητα μειώνεται με την ηλικία, η σεξουαλική ικανοποίηση αυξάνεται. Καθώς μεγαλώνουμε, η εστίαση στο προκαταρκτικό παιχνίδι και η χρήση ενός λιπαντικού, είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της κολπικής ξηρότητας.

Exit mobile version