5 ενδείξεις που σου λένε ότι η σχέση σου στην καραντίνα δεν έχει απλή ένταση, αλλά είναι τοξική
- 17 ΝΟΕ 2020
Η πρώτη καραντίνα είχε ζευγάρια που ήρθαν πιο κοντά, δέθηκαν και η σχέση τους δυνάμωσε. Ζευγάρια που έφτασαν στον χωρισμό και το διαζύγιο αλλά και σχέσεις που έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι τοξικές.
Τα περιστατικά της ενδοοικογενειακή βίας τετραπλασιάστηκαν την περίοδο της καραντίνας, σύμφωνα με την τηλεφωνική γραμμή 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Μπορεί να μιλάμε για σοβαρά περιστατικά αλλά η βία έχει πολλά πρόσωπα. Όταν δεν είναι σωματική, τα όρια μπορούν να γίνουν δυσδιάκριτα και να νομίζουμε ότι απλώς διαφωνούμε με ένταση ή ότι δεν ανήκουμε στα ήρεμα ζευγάρια.
Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας ότι καμία σχέση δεν είναι τέλεια, πράγμα που ισχύει, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ μίας ατελούς σχέσης και μίας που είναι τοξική. Αν νιώθεις ότι τα όρια είναι θολά και δεν είσαι απολύτως σίγουρα για το τι συμβαίνεις (αν και νιώθεις περίεργα για τον σύντροφό σου), οι παρακάτω ενδείξεις θα σε βοηθήσουν να φωτίσεις αυτά τα σημεία που φοβάσαι να δεις αλλά και τι μπορείς να κάνεις ώστε να απεμπλακείς.
Ενδείξεις ότι η σχέση σου είναι τοξική
Μόνιμη έλλειψη χαράς και ικανοποίησης
Μία τοξική ορίζεται ως «οποιαδήποτε σχέση μεταξύ ανθρώπων δεν περιλαμβάνει αμοιβαία υποστήριξη και υπάρχει κυρίως σύγκρουση, ανταγωνισμός και ο ένας υποσκάπτει τον άλλον. Δεν υπάρχει επίσης σεβασμός και κατανόηση». Αυτό μάς λέει η ψυχολόγος και επικοινωνιολόγος Δρ. Lillian Glass. Εν ολίγεις, τοξική είναι η σχέση μέσα στην οποία νιώθεις κυρίως αρνητικά συναισθήματα. Θυμώνεις, φοβάσαι, στενοχωριέσαι και δεν παίρνεις ικανοποίηση.
Χειριστικός σύντροφος
Κλασική συμπεριφορά συντρόφου μέσα σε μία τοξική σχέση. Τα βασικά εργαλεία είναι η ντροπή, η επικριτική διάθεση και η ταπείνωση. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτή η συμπεριφορά μειώνει την αυτοεκτίμηση του ανθρώπου και του γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να φύγει από τη σχέση.
Σε απομακρύνει από όλους (κλασική τοξική σχέση)
Στην αρχή της σχέσης, το πάθος σε κάνει να θες να είσαι μόνο με τον σύντροφό σου (αλλά μπορεί και όχι). Όταν κάποιος μιλά υποτιμητικά για το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον σου και σε απομακρύνει από αυτό, σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποστήριξη και κατανόηση και είναι ένα καμπανάκι (βασικά καμπάνα) που σου λέει ότι η τοξικότητα θα γίνει ακόμα πιο σοβαρή εν καιρώ. Ειδικά τώρα στην καραντίνα, είναι και πιο εύκολο να μην έρχεσαι σε επαφή με άλλους, και αυτό σε μπερδεύει γιατί νιώθεις ότι δεν έχεις ούτως ή άλλως την επιλογή.
Gaslighting
Ίσως η πιο επικίνδυνη ένδειξη μίας τοξικής σχέσης. Gaslighting υπάρχει όταν το ταίρι σου σε κάνει να αμφιβάλλεις για το πώς βλέπεις εσύ την πραγματικότητα. Αμφιβάλλεις για το αν είναι σωστά τα συναισθήματα που νιώθεις και σε κάνει να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα. Μία έμμεσα χειριστική συμπεριφορά που δεν σε αφήνει καν να δεις μία τοξική σχέση.
Dr. Jekyll και Mr. Hyde
Άλλη μία επικίνδυνη συμπεριφορά, που κάνει την τοξικότητα δυσδιάκριτη. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που αλλάζουν πολύ εύκολα συμπεριφορά. Τη στιγμή που ο σύντροφός σου γίνεται τοξικός, χειριστικός και τρομακτικός, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει τρυφερός και δοτικός. Και σε κάνει να αναρωτιέσαι για το πώς βλέπεις τα πράγματα (το gaslighting που λέγαμε). Μπορεί να φτάσει στο σημείο να κατηγορήσει ακόμη κι εσένα για αυτές τις εναλλαγές.
Τι να κάνεις αν είσαι σε μία τοξική σχέση
Έχουμε μάθει να δείχνουμε κατανόηση σε έναν σύντροφο (επειδή δεν είναι τέλειος) και να αγνοούμε τις ενδείξεις που «φωνάζουν» τοξικότητα και βία. Έτσι δείχνουμε κατανόηση στον άλλον, αλλά όχι στον εαυτό μας. Ειδικά στην περίπτωση της καραντίνας, δικαιολογείς την κατάσταση, όμως η αλήθεια είναι ότι η καραντίνα είναι απλώς μία αφορμή για να εκδηλωθεί μία συμπεριφορά που υπέβοσκε ούτως ή άλλως. Εάν νιώθεις έτσι και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό από μόνη σου, μπορείς να μιλήσεις σε έναν δικό σου άνθρωπο, που ξέρεις ότι μπορεί να βοηθήσει και να σε ωθήσει να αναλάβεις δράση. Να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείς για συνεδρίες μέσω Skype ή να καλέσεις στο 15900, στη γραμμή SOS για τις Γυναίκες.