ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Eνεργητική ακρόαση: 7 τρόποι για να μάθεις να ακούς πραγματικά

iStock

Στις ανθρώπινες σχέσεις, το να ακούμε πραγματικά κάποιον είναι πολύ περισσότερο από το να ακούμε απλώς τα λόγια του. Πολλές φορές, ακόμα και αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, δεν είμαστε οι καλύτεροι ακροατές.

Οι περισπασμοί από τις συσκευές μας και η φυσική μας τάση να δίνουμε συμβουλές ή να μοιραζόμαστε τις δικές μας εμπειρίες μπορούν να μας απομακρύνουν από την ουσία της ακρόασης. Η ενεργητική ακρόαση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να αναπτύξουμε για να δείξουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε ότι πραγματικά τους ακούμε και τους κατανοούμε. Παρακάτω, θα βρεις 7 βασικές αρχές που θα σε βοηθήσουν να ακούς πραγματικά τους γύρω σου και να ενισχύσεις τις σχέσεις σου.

1. Ρώτα τι χρειάζεται από τη συζήτηση ο άνθρωπος που μιλάς

Πριν αρχίσεις να ακούς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι περιμένει ο συνομιλητής σου από σένα. Μπορεί να θέλει να εκφραστεί χωρίς να δεχτεί συμβουλές ή να ζητά λύσεις σε ένα πρόβλημα. Μια απλή ερώτηση όπως «Θες να μιλήσεις ή θες να σε βοηθήσω να βρούμε λύση;» μπορεί να κάνει τη διαφορά.

2. Αναδιατύπωσε τα λόγια του/της

Μια αποτελεσματική τεχνική ενεργητικής ακρόασης είναι η αναδιατύπωση όσων ακούς. Φράσεις όπως «Αν καταλαβαίνω σωστά…» ή «Οπότε, αυτό που λες είναι…» βοηθούν στην αποσαφήνιση των συναισθημάτων του άλλου και δείχνουν ότι είσαι πραγματικά παρών/ούσα.

3. Κάνε διευκρινιστικές ερωτήσεις

Αντί να δίνεις γρήγορες απαντήσεις, προτίμησε να κάνεις ερωτήσεις που ενθαρρύνουν τον άλλον να εκφραστεί περισσότερο. Για παράδειγμα, «Πες μου περισσότερα για το πώς ένιωσες σε εκείνη την κατάσταση» ή «Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω καλύτερα τι ακριβώς σε απασχολεί;».

4. Μην προετοιμάζεις την απάντησή σου ενώ μιλούν

Eνεργητική ακρόαση: 7 τρόποι για να μάθεις να ακούς πραγματικά iStock

Όταν σκέφτεσαι τι θα πεις στη συνέχεια, ουσιαστικά σταματάς να ακούς τον άλλον. Δώσε πλήρη προσοχή στη συζήτηση και άφησε την απάντησή σου να προκύψει φυσικά, αφού ο συνομιλητής σου ολοκληρώσει.

5. Η ενεργητική ακρόαση θέλει προσοχή στη γλώσσα του σώματος

Η επικοινωνία δεν είναι μόνο λεκτική. Διατήρησε οπτική επαφή, γύρισε το σώμα σου προς τον άνθρωπο που σου μιλάει και δείξε ενδιαφέρον με εκφράσεις και κινήσεις που υποδηλώνουν ότι ακούς ενεργά και με προσοχή.

6. Απόφυγε την κριτική και τις υποθέσεις

Είναι εύκολο να σχηματίζουμε γρήγορα κρίσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις αφήνουμε στην άκρη όταν ακούμε κάποιον. Εστίασε λοιπόν στην κατανόηση και όχι στην αξιολόγηση αυτών που ακούς.

7. Η ενεργητική ακρόαση δεν θέλει περισπασμούς

Το multitasking δεν βοηθά στην ενεργητική ακρόαση. Βάλε στην άκρη το τηλέφωνό σου και δώσε την απόλυτη προσοχή σου στον συνομιλητή σου, δείχνοντας ότι ο χρόνος σου είναι αποκλειστικά δικός του.

Συμπερασματικά, η ενεργητική ακρόαση απαιτεί συνειδητή προσπάθεια, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις σας. Δείχνοντας ότι πραγματικά ακούς και κατανοείς, ενισχύεις τη σύνδεση με τους άλλους και δημιουργείς ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και κατανόησης. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σου μιλήσει, δοκίμασε αυτές τις τεχνικές και παρατήρησε τη διαφορά στη δυναμική της επικοινωνίας σας.