ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Επιδημία» κοριών και στην Αθήνα: Όσα πρέπει να ξέρεις για την αντιμετώπισή τους

iStock

Ανησυχία προκαλεί και στην Ελλάδα η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι, καθώς έχουν παρατηρηθεί και αρκετά κρούσματα σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Το πρόβλημα με τους κοριούς σε τουριστικές περιοχές όπως η Αθήνα πάντως δεν είναι καινούριο, όπως τονίζει ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ), μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή. Δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης, μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν “γάζωμα”», εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

Επίσης, σημείωσε: «Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του».

Μιλώντας για τον τρόπο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος ο κ. Λάμπρου τόνισε: «Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Κατά τη γνώμη μου, αδικαιολόγητο» τόνισε.

Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κ. Λάμπρου εξήγησε ότι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τουριστικές περιοχές.

Ποια είναι τα σημάδια που προδίδουν τους κοριούς στο σπίτι;

Υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να διαπιστώσεις εάν έχεις κοριούς: Δαγκώματα στο σώμα και σημάδια κοριών. Αν έχεις κοριούς στο σπίτι, το πιθανότερο είναι να έχεις τσιμπήματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι κοριοί συνήθως προκαλούν φαγούρα στα σημεία που εμφανίζονται και θα παρατηρήσεις μία ομάδα δαγκωμάτων σε ζιγκ-ζαγκ μοτίβο, με 3 έως 5 σημάδια.

Το να εντοπίσεις, ωστόσο, τους κοριούς απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, καθώς είναι δύσκολο να τους δεις με γυμνό μάτι. Υπάρχουν ωστόσο άλλα σημάδια που μπορεί να προδώσουν την παρουσία κοριών στο σπίτι.

  • Οσμή: Εάν υπάρχει μια μυρωδιά μούχλας στον χώρο. Οι κοριοί παράγουν χημικές ουσίες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, κάτι που προκαλεί την οσμή.
  • Κηλίδες αίματος: Έλεγξε τα κλινοσκεπάσματα, τα στρώματα, τις κουβέρτες, τα σεντόνια, τα στρώματα, τα κεφαλάρια, τα ελατήρια, ακόμη και έπιπλα όπως καναπέδες και πολυθρόνες. Εάν υπάρχουν κηλίδες αίματος οπουδήποτε, ειδικά κοντά στις ραφές, μπορεί να υπάρχουν κοριοί.
  • Εξωτερικοί σκελετοί: Οι κοριοί αφήνουν πίσω τους ένα εξωτερικό κέλυφος. Έτσι, αν δεις σε επιφάνειες όπως οι παραπάνω υπολείμματα που θυμίζουν μικροσκοπικό όστρακο, πιθανότατα να προέρχεται από κοριούς.
  • Μικροσκοπικά, μαύρα στίγματα: Έλεγξε τα κλινοσκεπάσματα, το στρώμα, το κεφαλάρι και κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ για μαύρες κηλίδες. Πρόκειται πιθανώς για περιττώματα κοριών.

Πώς αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα κοριών;

Τα τσιμπήματα κοριών συνήθως υποχωρούν μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες και συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με σπιτική θεραπεία. Για αρχή οι ειδικοί συμβουλεύουν το πλύσιμο των τσιμπημάτων με σαπούνι και νερό για να αποφευχθεί η μόλυνση και να μειωθεί ο κνησμός. Εάν τα δαγκώματα προκαλούν φαγούρα, συνιστάται μια κρέμα με ή χωρίς κορτιζόνη μετά από επικοινωνία με τον γιατρό σου.

Εάν τώρα τα τσιμπήματα των κοριών είναι πολλά και φαίνονται μολυσμένα με φουσκάλες ή παρατηρήσεις αλλεργική αντίδραση τότε θα πρέπει να αναζητήσεις έναν δερματολόγο για ειδική θεραπεία. Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να απαιτεί ένεση αντιισταμινικού, κορτικοστεροειδούς ή επινεφρίνης (αδρεναλίνη). Μια λοίμωξη μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικό, αλλά ανάλογα με τη σοβαρότητα, ένας δερματολόγος θα μπορούσε να συστήσει απλώς ένα αντισηπτικό.

Exit mobile version