ΥΓΕΙΑ

Έρευνα επιβεβαιώνει: 2 βραδιές κακού ύπνου μάς κάνουν να νιώθουμε 4 χρόνια μεγαλύτεροι

Pexels

Υπάρχουν φορές που η επιστήμη σε εκπλήσσει κι άλλες που σε κάνουν να αναφωνείς «επιτέλους, κάποιος το’ πε!». Στη 2η περίπτωση ανήκει μια επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει αυτό που μάλλον έχεις νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή σου: 2 βραδιές κακού ύπνου μάς κάνουν να νιώθουμε μεγαλύτεροι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές 2 βράδια κακού ύπνου είναι αρκετά για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται όχι ένα, ούτε 2 αλλά 4 χρόνια μεγαλύτεροι. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν επίσης ότι ο συνεπής, ξεκούραστος ύπνος είναι βασικός παράγοντας για να νιώθει κανείς μικρότερος.

Ψυχολόγοι στη Σουηδία, διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι εθελοντές ένιωθαν περισσότερο από 4 χρόνια μεγαλύτεροι όταν είχαν κοιμηθεί για 4 ώρες για 2 διαδοχικά βράδια, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η υπνηλία, τους έκανε να αισθάνονται δεκαετίες μεγαλύτεροι. Το αντίθετο, παρατηρήθηκε όταν οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να κοιμηθούν για 9 ώρες, με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να ισχυρίζονται ότι αισθάνονται κατά μέσο όρο 3 μήνες νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.

«Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσων χρόνων νιώθεις και αυτό δεν αφορά μόνο τα μακροπρόθεσμα μοτίβα ύπνου», είπε η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Leonie Balter. «Ακόμα και όταν κοιμάσαι λιγότερο για 2 νύχτες, αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο στο πώς νιώθεις».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν 2 μελέτες. Στην πρώτη, 429 άτομα ηλικίας 18 έως 70 ετών, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσων ετών ένιωθαν και πόσες νύχτες είχαν κοιμηθεί άσχημα τον τελευταίο μήνα.

Για κάθε μέρα κακού ύπνου, οι εθελοντές ένιωθαν κατά μέσο όρο 3 μήνες μεγαλύτεροι, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ενώ εκείνοι που δεν ανέφεραν ξάγρυπνες νύχτες τον προηγούμενο μήνα, ένιωθαν κατά μέσο όρο σχεδόν 6 χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν 186 εθελοντές ηλικίας 18 έως 46 ετών για το πόσων ετών ένιωθαν μετά από 2 νύχτες καλού ύπνο, κατά τις οποίες έμεναν στο κρεβάτι για 9 ώρες κάθε βράδυ και για 2 νύχτες μόνο 4 ώρες. Μετά από 2 νύχτες περιορισμένου ύπνου, οι συμμετέχοντες ένιωθαν κατά μέσο όρο 4,44 χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι όταν κοιμόντουσαν περισσότερο. 

Αν θέλουμε να νιώθουμε νεότεροι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο ύπνος

Γράφοντας στο Proceedings of the Royal Society B, οι ψυχολόγοι περιγράφουν διαφορές στην ανταπόκριση των ανθρώπων στην απώλεια ύπνου ανάλογα με το αν κάποιος είναι πρωινό ή βραδινός τύπος. Οι βραδινοί τύποι συνήθως ένιωθαν μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία, ακόμα και μετά από άφθονο ύπνο. Ωστόσο οι πρωινοί τύποι πλήττονταν περισσότερο όταν έχαναν τον ύπνο τους.

Η Δρ. Iuliana Hartescu, ανώτερη λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loughborough, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η ανεπαρκής ή κακή ποιότητα ύπνου είναι σημαντική για συμπεριφορές στον τρόπο ζωής, που τελικά επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία.

«Ο ύπνος είναι μια τροποποιήσιμη συμπεριφορά που έχει άμεση, αισθητή επίδραση στην υγεία», είπε. «Τα αποτελέσματα της κακής διατροφής και της χαμηλής σωματικής δραστηριότητας χρειάζονται λίγο χρόνο για να παρατηρηθούν. Το αποτέλεσμα μιας κακής νύχτας ύπνου είναι άμεσο και επηρεάζει όλες τις άλλες 24ωρες συμπεριφορές στον τρόπο ζωής».

Μια 10ετής μελέτη σε περισσότερους από 4.000 Ευρωπαίους συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι όσοι ασκούνταν με συνέπεια 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν. Ειδικότερα, όσοι ασκούνταν 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα, είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον ύπνο και 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα σωστό μοτίβο ύπνου.

Exit mobile version