ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Έρευνα: Τα λεκτικά σημάδια της κατάθλιψης

Όταν μιλάμε για κατάθλιψη μιλάμε για μια ψυχική ασθένεια που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής: από τα επίπεδα ενέργειας, την όρεξη, τις διαπροσωπικές σχέσεις μέχρι και τον τρόπο που επικοινωνεί κάποιος. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν αλλάζει. Κι αυτό γιατί αλλάζουν οι ίδιες οι λέξεις που χρησιμοποιεί κάποιος για να μιλήσει.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη και άγχος μιλούν διαφορετικά απ’ όσους δεν έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει όχι μόνο στη διάγνωση της κατάθλιψης, αλλά και τον τρόπο που τους αντιλαμβανόμαστε εξ’ ολοκλήρου.

«Μέχρι στιγμής, τα μόνα γραπτά καταθλιπτικών που έχουν μελετηθεί είναι προσωπικά δοκίμια και ημερολόγια από γνωστές προσωπικότητες που υπέφεραν από κατάθλιψη όπως ο Kurt Cobain και η Sylvia Plath», λέει ο Mohammed Al-Mosaiwi, ένας από τους συγγραφείς της παρούσας μελέτης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science, ανέλυσε κείμενα από περισσότερα από 63 forum στο ιντερνετ (τα οποία περιελάμβαναν περισσότερα από 6.400 μέλη). Στο τέλος διαπίστωσαν ότι ορισμένες λέξεις ή φράσεις μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια αν κάποιος ζει με κατάθλιψη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικά, όπως το Linguistic Inquiry και το Word Count, τα οποία σκάναραν τα κείμενα ψάχνοντας λέξεις που να δηλώνουν απολυτότητα.

O BoJack Horseman είναι από τους πιο καλογραμμένους καταθλιπτικούς χαρακτήρες της τηλεόρασης.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν απολυταρχική γλώσσα τείνουν να αγνοούν το πλαίσιο μιας συζήτησης και εκφράζονται χρησιμοποιώντας λέξεις που «υποδηλώνουν το ολοκληρωτικό, το τελειωτικό», σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απόλυτη σκέψη ήταν συχνή σε όσους είχαν τάσεις αυτοκτονίας, διαταραχές προσωπικότητας και διατροφικές διαταραχές. Μάλιστα τα φόρουμ στα οποία συνδιαλέγονταν άτομα με τάσεις αυτοκτονίας περιείχαν περισσότερη απολυταρχική γλώσσα από τα φόρουμ όπου τα μέλη τους εξέφραζαν ανησυχία και κατάθλιψη. Αυτά με τη σειρά τους είχαν περισσότερες απόλυτες λέξεις, ιδέες και φράσεις από τα φόρουμ στα οποία μιλούν άτομα που έχουν θέματα ελέγχου.

Λέξεις που δηλώνουν αρνητικά συναισθήματα (όπως «στεναχωρημένος» ή «λυπημένος») επίσης αναλύθηκαν σε αυτή τη μελέτη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμπεριλήφθηκαν στη «γλώσσα της κατάθλιψης» ήταν διαφορετικός από τον αναμενόμενο. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν τάσεις αυτοκτονίας χρησιμοποίησαν λιγότερες αρνητικές λέξεις από τους ανθρώπους που, απλώς, είχαν άγχος ή κατάθλιψη. Αυτό το εύρημα διαψεύδει την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται την αυτοκτονία χρησιμοποιούν απαραίτητα λεξιλόγιο που εκφράζει πιο αρνητικά συναισθήματα από όσους είναι ανήσυχοι ή και καταθλιπτικοί, αλλά δεν έχουν σκέψεις για αυτοκτονία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό

Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες των φόρουμ χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες είναι μια εξίσου αξιόπιστη μέθοδος για να εντοπιστεί ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη χρησιμοποίησαν περισσότερες αντωνυμίες α’ προσώπου, όπως «εγώ», «ο εαυτός μου» και «σε εμένα», και λιγότερες αντωνυμίες β’ και γ’ προσώπου όπως «εσείς», «αυτοί» ή «αυτή» .

«Οι αντωνυμίες περιγράφονται ως λειτουργική γλώσσα σε αυτή τη μελέτη, που σημαίνει ότι καθορίζουν το ύφος της γραφής, αλλά όχι το περιεχόμενο. Και επειδή οι αντωνυμίες παίζουν λειτουργικό ρόλο στη γλώσσα, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται είναι συχνά υποσυνείδητος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αποκαλύψουν κρυφές πεποιθήσεις» δήλωσε ο Al-Mosaiwi και συνέχισε λέγοντας το εξής:

Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περισσότερο επικεντρωμένα στον εαυτό τους και αποκομμένα από τους άλλους

Exit mobile version