Εξωσωματική γονιμοποίηση: Όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τους ειδικούς
- 19 ΟΚΤ 2021
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: ένας δρόμος που ανοίγει διάπλατα για κάθε γυναίκα και κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί και να ολοκληρώσει την ευτυχία του. Όταν η γονιμότητα δεν οδηγεί στον στόχο απευθείας, η εξωσωματική γονιμοποίηση γίνεται το μέσο. Τι μεσολαβεί λοιπόν από τη στιγμή της απόφασης για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας;
Τις απαντήσεις δίνει το Embryolab, η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με έδρα τη Θεσσαλονίκη που υποστηρίζει τη γονιμότητα με θεραπευτικά σχήματα που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και με την ομάδα των κορυφαίων γιατρών του, εμβρυολόγων και επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Πρόκειται για την πρώτη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με το Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης TÜV AUSTRIA CoVid Shield. Τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης οφείλουν να συμβαδίζουν πάντα με τις προσωπικές ανάγκες κάθε ζευγαριού και για την επιστημονική ομάδα του Embyolab αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.
Ακολουθούν τα τυπικά στάδια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης σύμφωνα με τους ειδικούς:
.
1o βήμα- Η προετοιμασία για τη γυναίκα και τον άνδρα
Από την πλευρά της γυναίκας και πριν την έναρξη της θεραπείας, για τη σωστή προετοιμασία, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν:
- Ορμονικός έλεγχος για να εκτιμηθεί αντικειμενικά η ωοθηκική λειτουργία προκειμένου να γίνει η επιλογή της κατάλληλης δοσολογίας των φαρμάκων
- Υπερηχογράφημα της μήτρας και των ωοθηκών, για να ελεγχθεί η κατάσταση του ενδομητρίου και να καταγραφεί η ακριβής θέση των ωοθηκών προκειμένου να διευκολυνθεί η ωοληψία
- Εκτίμηση του τραχήλου με τη δοκιμασία εικονικής (moke) εμβρυομεταφοράς. Με αυτή τη διαδικασία ελέγχεται η πορεία του τραχηλικού σωλήνα, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα κατά τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.
Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις για παθολογικές διαταραχές της ενδομητρικής κοιλότητας, είτε υπερηχογραφικά, είτε μετά από υστεροσαλπιγγογραφία προτείνετε να πραγματοποιηθεί και υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση είναι ειδική ενδοσκοπική μέθοδος, η οποία επιτρέπει την άμεση οπτική εκτίμηση της κοιλότητας της μήτρας και τη διόρθωση ανατομικών διαταραχών.
Από την πλευρά του άνδρα απαιτείται ένα πρόσφατο σπερμοδιάγραμμα (να έχει πραγματοποιηθεί το περισσότερο 3 μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας) ώστε να εκτιμηθεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητά τους, η μορφολογία τους καθώς και το ενδεχόμενο παρουσίας φλεγμονωδών κυττάρων.
2o βήμα- Διέγερση των ωοθηκών
Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή πολλών ώριμων ωαρίων, σε αντίθεση με το ένα που παράγεται φυσιολογικά κάθε μήνα. Για να επιτευχθεί αυτό, η γυναίκα ακολουθεί ειδική ορμονική θεραπεία, με σύγχρονα και ασφαλή σκευάσματα, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή και συγχρονισμένη ανάπτυξη πολλών ωαρίων μαζί.
Η διάρκεια της θεραπείας από την έναρξη μέχρι και το στάδιο της ωοληψίας είναι 2 έως 4 εβδομάδες, ανάλογα με το πρόγραμμα (πρωτόκολλο) διέγερσης που ακολουθείται. Στα μακρά πρωτόκολλα η έναρξη της ορμονικής θεραπείας γίνεται την 21η μέρα του κύκλου της γυναίκας ή, σπανιότερα, τη 2η μέρα και ολοκληρώνεται περίπου 4 εβδομάδες αργότερα. Στα βραχέα πρωτόκολλα η έναρξη της θεραπείας γίνεται τη 2η μέρα του κύκλου και διαρκεί περίπου 10-12 ημέρες.
Όπως αναφέρει αναφέρει ο δρ Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Κλινικός & Επιστημονικός Διευθυντής του Embryolab, Συνιδρυτής του Embryolab Academy. «Στο Embryolab εφαρμόζουμε εξατομικευμένη ιατρική της αναπαραγωγής. Είναι σημαντικό, για κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας, να γίνουν οι ενδεδειγμένες διαγνωστικές εξετάσεις, να διαμορφώσουμε εξατομικευμένο πρωτόκολλο και να εφαρμόσουμε την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας».
3o βήμα- Παρακολούθηση της διέγερσης των ωοθηκών
Η παρακολούθηση βασίζεται στην υπερηχογραφική εξέταση των ωοθηκών και σε εξετάσεις στον ορό του αίματος για να προσδιοριστεί το επίπεδο των ορμονών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή προσαρμογή της δοσολογίας και χρήσης των φαρμάκων, ώστε να προκύψει ένας ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων. Ταυτόχρονα, μειώνεται η πιθανότητα υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Όταν τα ωοθυλάκια, μέσα στα οποία βρίσκονται τα ωάρια, αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος, 17-18 χιλ. συνήθως, δίνεται το τελικό μέρος της θεραπείας για την ωρίμανση και την προετοιμασία για τη συλλογή των ωαρίων. Από την τελευταία ένεση που γίνεται για το σκοπό αυτό, μεσολαβούν 34 με 35 ώρες ως τη διενέργεια της ωοληψίας.
4o βήμα- Ωοληψία
Η συλλογή των ωαρίων πραγματοποιείται σε κατάσταση ελαφριάς νάρκωσης (μέθη) και με υπερηχογραφική παρακολούθηση. Η επέμβαση είναι σχετικά απλή και διαρκεί 10-15 λεπτά. Κατά τη διαδικασία της ωοληψίας γίνεται παρακέντηση όλων των ωοθυλακίων που εντοπίζονται υπερηχογραφικά. Το υλικό της παρακέντησης μεταφέρεται άμεσα στην Κλινική Εμβρυολόγο προς εκτίμηση και αναζήτηση ωαρίων.
Μετά το τέλος της διαδικασίας η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ανανήψει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Μόλις συνέλθει πλήρως από την ελαφριά νάρκωση ενημερώνεται για το αποτέλεσμα της ωοληψίας και την πρώτη εκτίμηση των ωαρίων. Η γυναίκα ή το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει τη γονιμοποίηση των ωαρίων ή την κρυοσυντήρηση τους και τη γονιμοποίηση σε επόμενη φάση.
5o βήμα- Εξωσωματική γονιμοποίηση
Τα ωάρια που προκύπτουν από την ωοληψία, μόλις εκδηλώσουν την απαιτούμενη ωρίμανση στη μικροσκοπική εξέταση, αναμιγνύονται με το σπέρμα του άνδρα, το οποίο έχει προετοιμαστεί κατάλληλα στο εργαστήριο, για να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων.
Η γονιμοποίηση διαπιστώνεται 18 ώρες μετά την ανάμιξη. Κατά μέσο όρο, το 60% με 70% των ωαρίων θα γονιμοποιηθούν επιτυχώς.
Σε περίπτωση που υπάρχουν σοβαρές διαταραχές σπέρματος, που αφορούν στον αριθμό και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, εφαρμόζεται η μικρογονιμοποίηση (ICSI). Σε αυτή τη διαδικασία ένα σπερματοζωάριο τοποθετείται στο εσωτερικό του ωαρίου με ειδική μικροσκοπική μέθοδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση.
«Στο εμβρυολογικό εργαστήριo του Embryolab προσαρμόζουμε την καινοτομία σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά ώστε να έχουμε να μεγαλύτερα οφέλη. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός τελευταίας γενιάς, το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, η συνεχής παρακολούθηση των εμβρύων σε συνδυασμό με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγησή τους επιτρέπουν στους Εμβρυολόγους να φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα έμβρυα και το γενετικό υλικό των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται», αναφέρει η Αλεξία Χατζηπαρασίδου MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab.
6o βήμα- Εμβρυομεταφορά
Είναι η διαδικασία επανατοποθέτησης των εμβρύων που εξελίχθηκαν κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, στην ενδομητρική κοιλότητα. Συνήθως, γίνεται 2-3 ημέρες μετά την ωοληψία, με τη χρήση ενός πολύ λεπτού καθετήρα που εισέρχεται στο εσωτερικό της μήτρας, διακολπικά, υπό την καθοδήγηση υπερήχων. Σε κάποιες περιπτώσεις, η εμβρυομεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί την 5η ημέρα μετά την ωοληψία και την εξωσωματική γονιμοποίηση. Στο στάδιο αυτό το έμβρυο έχει εξελιχθεί σε βλαστοκύστη, γεγονός που συνδέεται συνήθως με καλή ποιότητα εμβρύου και υψηλή πιθανότητα γονιμοποίησης. Για την εμβρυομεταφορά δεν απαιτείται νάρκωση.
7o βήμα-Τεστ Κύησης
Γίνεται δύο εβδομάδες μετά την ωοληψία με εξέταση αίματος για προσδιορισμό της χοριακής γοναδοτροπίνης, της ορμόνης της εγκυμοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η θεραπεία ήταν επιτυχημένη. Σε θετικό αποτέλεσμα, προγραμματίζεται υπερηχογραφική εξέταση για τον έλεγχο της κύησης 2 εβδομάδες αργότερα. Το ταξίδι σας στη γονιμότητα με την ομάδα του Embryolab έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία!