ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυστικοβούτυρο: 4 λόγοι για να το τρως καθημερινά και η συνταγή για να το φτιάξεις μόνη σου

Unsplash

Το φυστικοβούτυρο είναι η τροφή που συνοδεύει από πάντα το πρωινό σου και ταιριάζει τέλεια με μαρμελάδα. Η αλήθεια είναι όμως ότι έχει αρκετές θερμίδες και χρειάζεται προσοχή με την ποσότητα.

Αν και το φυστικοβούτυρο αποτελεί διαχρονική αξία, μόλις τώρα έγινε hot τάση, γιατί μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από τους vegans, με το βούτυρο από διάφορους καρπούς να έχει πλέον μία θέση στο ντουλάπι μας.

Ας δούμε λοιπόν πόση είναι η ιδανική ποσότητα ώστε να τρως καθημερινά και 5 λόγους που θα σε πείσουν να το εντάξεις στη διατροφή σου, και όχι μόνο για πρωινό. Πριν δούμε ένα ένα τα οφέλη, να σου πω ότι 2 κουταλιές φυστικοβούτυρο σου δίνουν αρκετή πρωτεΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β6. Έχει όμως και πολλές θερμίδες, κορεσμένα λίπη και αλάτι. Έχει όμως και αρκετά οφέλη για την υγεία σου.

Μπορείς να χάσεις βάρος

Είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στη διατήρηση, ακόμα και την απώλεια βάρους. Τα φυστίκια ειδικότερα σε χορταίνουν εύκολα γιατί είναι γεμάτα πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και λίπος. Παλαιότερη έρευνα που έγινε σε πάνω από 50.000 γυναίκες, έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) έχασαν λίγο παραπάνω βάρος, μέσα σε 8 χρόνια, συγκριτικά με εκείνες που δεν έτρωγαν καθόλου.

Κάνει καλό στην καρδιά

Το φυστικοβούτυρο αποτελείται από αρκετό ελαιόλαδο, που είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Έρευνα υποστηρίζει ότι 46 γραμμάρια φυστίκια ή φυστικοβούτυρο την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς αλλά και του διαβήτη, μετά από διάστημα 6 μηνών, σύμφωνα με το American Diabetes Association. Απλώς, δεν το παρακάνουμε με την ποσότητα.

Χτίζεις μυικό σύστημα

Το βούτυρο από καρπούς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να χτίζει αλλά και να επιδιορθώνει τους μύες. Λίγο φυστικοβούτυρο πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης είναι ένα πλήρες πρωτεϊνούχο γεύμα.

Μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες του μαστού

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment, αναφέρει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και φυστικοβούτυρου μειώνει τον κίνδυνο για BDD μέχρι την ηλικία των 30, που είναι η ασθένεια του μαστού που με τη σειρά της αυξάνει το ρίσκο για καρκίνο του μαστού. Οι τροφές που σε προστατεύουν επίσης από το BDD, είναι τα φασόλια, η σόγια και τα καλά λιπαρά των λαχανικών, όπως στο αβοκάντο.

Σπιτικό φυστικοβούτυρο σε 5 λεπτά

Υλικά:

2 φλιτζάνια ψημένα φυστίκια

1-2 κουταλιές μέλι ή ζάχαρη

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Βάλε τα φυστίκια στο μούλτι για περίπου 5 λεπτά. Όταν μαλακώσει, πρόσθεσε τη ζάχαρη ή μέλι και λίγο αλάτι για τη γεύση. Άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.

Exit mobile version