Φλούδα πατάτας: 5 σημαντικοί λόγοι για να την εντάξεις στη διατροφή σου
- 23 ΑΥΓ 2024
Η φλούδα της πατάτας, που συχνά υποτιμάται και οι πιο πολλοί την πετούν, αποτελεί έναν θρεπτικό θησαυρό που αξίζει να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας. Εκτός από ότι συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, η φλούδα εξασφαλίζει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Από την παροχή βιταμινών και ανόργανων συστατικών μέχρι την ενίσχυση της πέψης μέσω φυτικών ινών, η φλούδα παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ευεξίας μας, εφόσον φυσικά έχει καθαριστεί καλά και οι πατάτες δεν έχουν πράσινα σημεία, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 λόγους για να την εντάξεις στη διατροφή σου.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Η βιταμίνη C, η οποία υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στις φλούδες, είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τη συμβολή της στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις. Επιπλέον, το ασβέστιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β6) που βρίσκονται στις φλούδες της πατάτας, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την παραγωγή ενέργειας.
Βοηθά στα κόκκαλα
Ένα άλλο όφελος για την υγεία είναι ότι η φλούδα της πατάτας έχει υψηλή περιεκτικότητά σε ορισμένα μέταλλα, που είναι σημαντικά για τη διατήρηση της δομής και της αντοχής των οστών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο. Η κατανάλωση φλούδας πατάτας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λένε οι ειδικοί στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Το κάλιο έχει ευεργετική επίδραση στο σκελετικό σου σύστημα μειώνοντας την απώλεια ασβεστίου από τα οστά, οδηγώντας σε αύξηση της οστικής πυκνότητας.
Έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες
Η φλούδα της πατάτας είναι μια φυσική πηγή φλαβονοειδών, ένας τύπος φυτοθρεπτικού συστατικού που παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που προστατεύουν το σώμα από ασθένειες και μολύνσεις. Ένα τέτοιο φλαβονοειδές που βρίσκεται στο δέρμα της πατάτας είναι μια ένωση που ονομάζεται κουερσετίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιικές ιδιότητες που μπορεί να αναστείλουν την απελευθέρωση ισταμίνης.
Μια μελέτη του 2016 στο Molecules πρότεινε ότι η κουερσετίνη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία του βρογχικού άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας και των αναφυλακτικών αντιδράσεων που προκαλούνται από τα φιστίκια. Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η κερκετίνη που εκχυλίζεται από φυτά είναι το κύριο συστατικό σε πολλά πιθανά αντιαλλεργικά φάρμακα.
Ρίχνει τη χοληστερίνη
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερίνης από το έντερο, καθώς και σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και γλυκοαλκαλοειδή, που μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερίνης υπό έλεγχο.
Λειτουργεί κατά της τριχόπτωσης
Η φλούδα της πατάτας περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών. Ο χυμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική μέθοδος για την καταπολέμηση των γκρίζων τριχών, καθώς τα στοιχεία που περιέχει, όπως τα αντιοξειδωτικά, ενισχύουν τη μελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών. Επίσης, δυναμώνει το τριχωτό της κεφαλής και λειτουργεί κατά της τριχόπτωσης.