Flurona: Τι πρέπει να ξέρεις για το «κοκτέιλ» γρίπης και Covid-19
- 5 ΙΑΝ 2022
Το πρώτο κρούσμα Flurona, έκανε την εμφάνισή του την εκπνοή του 2021 στο Ισραήλ και αποτελεί έναν σπάνιο συνδυασμό της εποχικής γρίπης (flu) και του Covid-19 (coronavirus).
To πρώτο κρούσμα Flurona
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε στις 31 Ιανουαρίου ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα Flurona, ένα σπάνιο μείγμα του ιού της γρίπης και του ιού του κοροναϊού. Ο συνδυασμός αυτός εντοπίστηκε σε μία έγκυο γυναίκα που εισήχθη στο νοσοκομείο και είναι ανεμβολίαστη.
Μιλώντας στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hamodia, ο καθηγητής Arnon Vizhnitser, διευθυντής του Γυναικολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Beilinson, δήλωσε:
«Διαγνώστηκε με γρίπη και Covid-19 αμέσως μόλις έφτασε. Εξετάζεται εάν ο συνδυασμός των δύο λοιμώξεων μπορεί να προκαλέσει μια πιο σοβαρή ασθένεια. Και οι δύο εξετάσεις βγήκαν θετικές, ακόμη και μετά τον επανέλεγχο που κάναμε. Πρόκειται για δύο ιούς που προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και οι δύο προσβάλλουν την ανώτερη αναπνευστική οδό».
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι μελετά τα αποτελέσματα για να καταλάβει αν ο συνδυασμός των δύο λοιμώξεων ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει μια πιο σοβαρή ασθένεια.
Υπάρχει μόνο ένα κρούσμα Flurona;
Ενώ η συγκεκριμένη γυναίκα θεωρείται το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα της διπλής λοίμωξης, οι ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα υγείας πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλοι με την ίδια πάθηση, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί.
Ο καθηγητής Viznitser δήλωσε:
«Πέρυσι, δεν είχαμε παρατηρήσει κρούσματα γρίπης μεταξύ εγκύων ή γυναικών που γεννούσαν. Σήμερα, βλέπουμε κρούσματα τόσο του Covid-19 όσο και της γρίπης που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Βλέπουμε όλο και περισσότερες έγκυες γυναίκες με γρίπη. Είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση η φροντίδα μιας γυναίκας που έρχεται με πυρετό στον τοκετό».
Πώς μπορείς να πάθεις Flurona;
Τόσο η γρίπη όσο και ο COVID-19 μεταδίδονται συχνότερα μέσω μολυσμένων σταγονιδίων και οι άνθρωποι μπορούν απλώς να εκτεθούν και στους δύο ιούς ταυτόχρονα ή περίπου την ίδια στιγμή. Δηλαδή, θα μπορούσατε να κολλήσετε COVID-19 τη μια μέρα και τη γρίπη την επόμενη και να αναπτύξετε Flurona.
Αυτοί οι δύο ιοί δεν θα «συναγωνιστούν» απαραίτητα ο ένας τον άλλον για να σας προστατεύσουν από τον έναν όταν έχετε τον άλλον. Χρησιμοποιούν διαφορετικούς υποδοχείς στο σώμα. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να έχετε την πλήρη εμπειρία γρίπης και COVID-19 – ταυτόχρονα – όταν έχετε flurona.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Flurona;
Η Flurona δεν θα προκαλέσει νέα συμπτώματα που δεν θα εμφανίζατε με τη μία ή την άλλη ασθένεια. Έτσι, θα μπορούσατε να εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα και των δύο παθήσεων ταυτόχρονα.
Για το τμήμα της νόσου COVID-19, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν συμπτώματα παραλλαγής Omicron:
- Πυρετός ή ρίγη
- Βήχας
- Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
- Κούραση
- Πόνοι στους μύες ή στο σώμα
- Πονοκέφαλο
- Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
- Πονόλαιμος
- Συμφόρηση ή καταρροή
- Ναυτία ή έμετος
- Διάρροια
Για το μέρος της γρίπης της Flurona, μπορεί να εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πυρετός ή αίσθημα πυρετού
- Βήχας
- Πονόλαιμος
- Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
- Πόνοι στους μύες ή στο σώμα
- Πονοκέφαλοι
- Κούραση
- Έμετος και διάρροια (αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες
Delmicron και Flurona
Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί το «κοκτέιλ» και των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον η οποία έχει πάρει την ονομασία Delmicron, σε ένα ακόμη πάντρεμα», μετά το flurona.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο όροι δεν αναφέρονται σε κάποιο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, αλλά σε συνύπαρξη του στελέχους Όμικρον είτε με το στέλεχος Δέλτα (Delmicron) είτε με την εποχική γρίπη (Flurona).
Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με συνυπάρχουσες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο COVID-19 και μάλιστα είναι πιθανό να νοσήσουν ταυτόχρονα και από δύο επικρατούντα στελέχη του SARS-CoV-2, δηλαδή το Όμικρον και το Δέλτα.
Η συλλοίμωξη με τα δύο στελέχη (Delmicron) μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.