Φοβάσαι να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις; Διάβασε τις συμβουλές της ειδικού
- 22 ΜΑΙ 2019
Μήπως πάντα θέλεις να ευχαριστείς τους άλλους, κάνοντας τους τα χατίρια και στο τέλος αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου; Σκέψου τις φορές που υποχώρησες σε αυτά που ήθελαν οι άλλοι, όπως η οικογένειά σου, οι φίλοι ή κάποιος συνάδελφος; Θυμήσου το συναίσθημα της καταπίεσης, του θυμού και της απογοήτευσης που συσσωρεύεται κάθε φορά που καταπιέζεις τα δικά σου θέλω και τις δικές σου επιθυμίες. Δεν είναι αλήθεια, πολύ οδυνηρό;
Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC
Τις περισσότερες φορές μοιάζει σαν προδοσία προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Το να ευχαριστείς αυτούς που αγαπάς και νοιάζεσαι είναι μια εξαιρετική συμπεριφορά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν εγκαταλείπεις συστηματικά τα δικά σου θέλω για τα θέλω των άλλων. Εκεί αρχίζει το πιο επικίνδυνο παιχνίδι για σένα, ότι επιλέγεις να μπαίνεις στη θέση του θύματος. Με το να εκφράζεις τον αληθινό σου εαυτό, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση και η ευημερία σου ενισχύονται και αναπτύσσονται σε όλα τα επίπεδα.
Σου φαίνεται δύσκολο να ξεκινήσεις να διεκδικείς; Ξεκίνα απλά αλλά σταθερά.
Εάν ανησυχείς ότι με το να διεκδικήσεις θα ταράξεις τα νερά, θα σου πρότεινα, για αρχή, να δοκιμάσεις σιγά σιγά να εκφράσεις τις δικές σου επιθυμίες σε μικρές καθημερινές διαδικασίες.
#1: Πάρε την πρωτοβουλία
Βάλε στόχο καθημερινά να ευχαριστείς εσένα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Για παράδειγμα: όταν κανονίζεις με φίλους ή με την οικογένεια για το πού θα πάτε βόλτα, πάρε την πρωτοβουλία να πάτε κάπου όπου ήθελες πάντα να πας.
#2: Δοκίμασε κάτι διαφορετικό
Κάνε κάτι καινούριο, μια δυναμική κίνηση στην εργασία σου, όπως το να εκφράσεις τις ιδέες σου και τις απόψεις σου σε ένα meeting ή σε εκείνους τους συναδέλφους που έχουν βρει τον τρόπο να σου φορτώνουν τη δική τους δουλειά, απλά απόφυγέ τους, λέγοντας τους- «δεν έχω χρόνο να σε βοηθήσω αυτή τη στιγμή, λυπάμαι».
#3: Καταγραφή των σκέψεων
Πάρε ένα μολύβι και χαρτί και σημείωσε όσα θέλεις να κάνεις και να ζήσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Χρησιμοποίησε αυτή τη λίστα ως κίνητρο, κοινοποίησέ την στους κοντινούς σου ανθρώπους και παράσυρέ τους στα δικά σου θέλω, για να διασκεδάσετε και να απολαύσετε όλοι μαζί. Ξεκίνα σταδιακά να υλοποιείς και παρατήρησε πως αισθάνεσαι κάθε φορά που κερδίζεις μια «νίκη» όταν διεκδικείς όλο και περισσότερο.
#4. Να είσαι ο εαυτός σου
Οι βαθιές περιοριστικές πεποιθήσεις λειτουργούν σαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή που δουλεύει στο παρασκήνιο χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Είναι στα δικά σου χέρια σου το να κλείσεις αυτό το πρόγραμμα, για να εκφράσεις τις βαθύτερες επιθυμίες σου και να αποκτήσεις το κουράγιο να είσαι ο εαυτός σου. Συνέχισε καθημερινά να θέλεις περισσότερα και σε όσους καταπατούν τα δικά σου όρια, με ευγενικό τρόπο να λες όχι.
Το να επιλέγεις να μην είσαι στη θέση του θύματος είναι μια από τις πιο ουσιαστικές πράξεις αυτοσεβασμού.
*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC
Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.