ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γέμιση για γαλοπούλα με λίγες θερμίδες: Τα tips και τι να προσέξεις

Unsplash

Για πολλούς, το τραπέζι των Χριστουγέννων δεν είναι ποτέ πλήρες χωρίς γενναιόδωρες μερίδες γέμισης γαλοπούλας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο εορταστικό μενού των ημερών, μαζί με την γαλοπούλα, έρχεται και η γέμιση με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Το να απολαμβάνεις τα γιορτινά τραπέζια, είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς το φαγητό εκτός από τις πρακτικές ανάγκες που εξυπηρετεί, είναι και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ερχόμαστε κοντά με τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν, ωστόσο, ανησυχείς για τις θερμίδες, υπάρχουν τρόποι να απολαύσεις μια πιο ελαφριά εκδοχή.

Η γέμιση της γαλοπούλας, δεν είναι αυστηρά υγιεινή τροφή, επειδή είναι συνήθως υψηλή σε θερμίδες, λιπαρά, αλάτι και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να την απολαύσεις. Όλα τα τρόφιμα μπορούν με μέτρο, να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Το διατροφικό προφίλ της γιορτινής γαλοπούλας

Η γαλοπούλα είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και, χωρίς την πέτσα, είναι κρέας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας. Η πέτσα στην γαλοπούλα, ή σε οποιοδήποτε άλλο ψητό πουλερικό, είναι το κομμάτι που έχει το μεγαλύτερο μέρος του λίπους. Αν αφαιρέσεις την πέτσα, μπορείς να εξοικονομήσεις περίπου 40 θερμίδες ανά μερίδα. Το καθαρό άσπρο κρέας, έχει επίσης ελαφρώς λιγότερες θερμίδες από ό,τι το πιο σκούρο κρέας της γαλοπούλας, οπότε επίλεξε ένα κομμάτι στήθους αντί για μπούτι. Προτού μαγειρέψεις τη γαλοπούλα, τρύπησε την πέτσα για να επιτρέψεις στο λίπος να στραγγίξει. Επίσης, προτίμησε το ψήσιμο σε μια περιστρεφόμενη σούβλα ή πάνω σε μία σχάρα στο φούρνο, για να μη βράσει μέσα στο λίπος της. Προτίμησε 100 γραμμάτια στήθος γαλοπούλας χωρίς την πέτσα που έχει 104 θερμίδες και 2 γραμμάρια λίπους.

Γέμιση γαλοπούλας

Τα κάστανα, που χρησιμοποιούνται σε μια γέμιση, είναι χαμηλά σε λιπαρά και μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή νεφρά. Απέφυγε να βάλεις κρέας ή αλλαντικά (πχ λουκάνικο ή κιμά) στην γέμιση της γαλοπούλας για να μειώσεις τις συνολικές θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια γέμισης με βάση τα ψητά κάστανα, τα κράνμπερι και το πορτοκάλι, έχουν 162 θερμίδες και 0,8 γραμμάρια λίπους.

Κάνε τη γέμιση για γαλοπούλα πιο θρεπτική

Εάν αποφασίσεις να φτιάξεις τη δική σου γέμιση γαλοπούλας, ο αριθμός των θερμίδων και η περιεκτικότητα σε λιπαρά θα εξαρτηθούν εξ ολοκλήρου από τη συνταγή που θα ακολουθήσεις.

Πολλές παραδοσιακές συνταγές, απαιτούν συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως λουκάνικα και βούτυρο. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις κάποιες τροποποιήσεις για να μειώσεις τις θερμίδες και να ενισχύσεις τα θρεπτικά συστατικά της συνταγής που τελικά θα επιλέξεις.

  • Χρησιμοποίησε άπαχο κιμά

Αντικατάστησε το χοιρινό κιμά με πιο άπαχα κρέατα, όπως μοσχαρίσιο κιμά, κιμά γαλοπούλας ή κιμά κοτόπουλο.

  • Μην τσιγκουνεύεσαι τα λαχανικά

Η προσθήκη περισσότερων λαχανικών, όπως τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο, θα προσθέσει γεύση και θα μειώσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά και το αλάτι ανά μερίδα.

  • Μείωσε λίγο το αλάτι

«Κράτα» λίγο το αλάτι, χρησιμοποιώντας ανάλατο βούτυρο και ζωμό χαμηλής ή μειωμένης περιεκτικότητας σε αλάτι.

  • Να θυμάσαι ότι το πόσο τρως, είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρως

Εάν θέλεις να μειώσεις τον αριθμό των θερμίδων, πρόσεξε το μέγεθος της μερίδας σου. Προσπάθησε να μείνεις στο 1/2 φλιτζάνι γέμιση γαλοπούλας.

Exit mobile version