ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς χαρτί υγείας στην τουαλέτα

Pexels

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χρήση χαρτιού τουαλέτας μπορεί να προκαλέσει ανησυχητικά προβλήματα υγείας. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό και τι θα πρέπει να προσέχεις σε κάθε επίσκεψή σου στην τουαλέτα;

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το σκούπισμα με χαρτί υγείας μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο νομίζουμε, ενώ η υπερβολική χρήση θα μπορούσε να προκαλέσει και προβλήματα υγείας από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μέχρι τραυματισμούς στον πρωκτό.

Για αποτελεσματικό καθάρισμα οι γιατροί προτείνουν τη χρήση νερού και υγρών μαντηλιών. Αλλά η καθαριότητα δεν είναι ο μόνος λόγος που θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης εναλλακτικών λύσεων αντί του χαρτιού υγείας. Το επιθετικό σκούπισμα μπορεί να προκαλέσει επώδυνες πρωκτικές ραγάδες που μπορεί να χρειαστούν 8 έως 12 εβδομάδες για να επουλωθούν και ακόμη και αιμορροΐδες.

Ένας άλλος κίνδυνος του σκουπίσματος είναι η πιθανότητα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Εάν σκουπίζεσαι από πίσω προς τα μπροστά, ουσιαστικά μετακινείς τα βακτήρια από τον πρωκτό προς την ουρήθρα. Από την άλλη, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις όπως το πλύσιμο με νερό και υγρά μαντηλάκια, τα βακτήρια απομακρύνονται, γεγονός που εμποδίζει την πρόκληση μόλυνσης.

Το χαρτί υγείας δεν είναι το μόνο «no-no» στην τουαλέτα

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς χαρτί υγείας στην τουαλέτα Pexels

Οι ειδικοί είναι επίσης αρκετά αυστηροί όσον αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων στην τουαλέτα. Το κινητό, επειδή ακριβώς το μεταφέρουμε παντού, γίνεται φορέας μικροβίων σε όλο το σπίτι. Η συνεχής χρήση του, ακόμα και στην τουαλέτα, σημαίνει ότι εκτίθεται σε περιοχές με πολλά μικρόβια, όπως τα αιωρούμενα μικρόβια στην τουαλέτα, ειδικά αφού τραβήξεις το καζανάκι. Από το κάθισμα της τουαλέτας, μέχρι το πόμολο της πόρτας, το νιπτήρα και την οδοντόβουρτσά σου, μπορεί να σκορπάς παντού μικρόβια, όπως το E. Coli. Αυτά, με τη σειρά τους, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και εντερικές ασθένειες. Και κάπως έτσι αυξάνεις τον κίνδυνο για γαστρεντερικές διαταραχές ή ακόμα και προβλήματα στο αναπνευστικό.

Ο τρόπος που κάθεσαι επίσης στη λεκάνη, μπορεί να είναι προβληματικός. Είτε κρατάς το σώμα σου σε ορθή γωνία, είτε ακουμπάς τους αγκώνες σου στα γόνατα, επηρεάζεις αρνητικά την υγεία του εντέρου σου. Όταν κάθεσαι με όρθια την πλάτη, το έντερό σου πιέζεται και δεν ενεργείσαι σωστά, κάτι που στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και αιμορροΐδες.

Τέλος το κλειστό καπάκι στη λεκάνη της τουαλέτας, είναι ένας ακόμα σημαντικός κανόνας υγιεινής, που οι περισσότεροι παρακάμπτουν. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κλειστό καπάκι της λεκάνης στο μπάνιο, όχι μόνο κρατά μακριά τα μικρόβια, αλλά εμποδίζει και την υγρασία να επεκταθεί στο χώρο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μολυσμένα σταγονίδια νερού μπορούν να παραμείνουν στις κοντινές επιφάνειες του μπάνιου ακόμη και 90 λεπτά μετά τη χρήση της τουαλέτας. Τα μικρόβια δεν είναι εκεί μόνο όταν χρησιμοποιείται η τουαλέτα, αλλά όλη την ώρα. Γι’ αυτό το καπάκι της λεκάνης πρέπει να κλείνει, ειδικά όταν χρησιμοποιείς το καζανάκι.