ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί εξαφανίζονται οι άντρες

Σήμερα το θέμα είναι παραγγελιά. Τα κορίτσια του ladylike μου ζήτησαν να γράψω για το φαινόμενο των καιρών που λέγεται «ghosting» και σύμφωνα με το οποίο τα αγόρια εξαφανίζονται ξαφνικά από τη ζωή των κοριτσιών χωρίς να τους πουν κουβέντα. "Γιατί εξαφανίζονται οι άντρες Γιώργο"; με ρώτησαν συγκεκριμένα.

Από το Γιώργο Μυλωνά

Κορίτσια, έχω τρεις πρόχειρες απαντήσεις που θα αναλύσω παρακάτω. Πρώτον, αν υπάρχει “ghosting”, υπάρχει και για τα δύο φύλα. Δεύτερον, δεν είναι φαινόμενο της εποχής, αλλά υπήρχε ανέκαθεν. Τρίτον, “ghosting” σημαίνει “με παράτησε”, αλλά λόγω εγωισμού εφευρέθηκε η λέξη “ghosting” μιας και είναι πολύ πιο εύηχο και λιγότερο επίπονο από το “με παράτησε”.

Τι είναι το ghosting

“Αν βγαίνεις με κάποια και αποφασίσεις ξαφνικά να λήξεις την όποια σχέση σας, υπάρχει ένας νέος εύκολος τρόπος για να τα χαλάσεις μαζί της. Πρόκειται για το ghosting, σύμφωνα με το οποίο κόβεις απότομα κάθε επαφή μαζί της, αγνοώντας τα μηνύματά και τα τηλεφωνήματά της, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχεις οποιαδήποτε εξήγηση για την απόφασή σου να λήξεις την συγκεκριμένη σχέση”.

Αυτός είναι ο ορισμός που βρήκα να κυριαρχεί στο ίντερνετ για το “ghosting” και αυτόν θα χρησιμοποιήσω ως μπούσουλα στο παρόν κείμενο για να μην μπερδέψουμε τα μπούτια μας με διαφορετικές ερμηνείες. Επίσης, το “ghosting”, αφορά από “σχέσεις” του ενός ραντεβού μέχρι σχέσεις ενάμιση χρόνου.

Ισχύει και για τα δύο φύλα

Ας ξεκινήσουμε με το θέμα των φύλων. To ghosting δεν είναι “προνόμιο” κανενός από τα δύο φύλα. Μου έχει τύχει τόσο να έχω βγει 2-3 ραντεβού με μία κοπέλα και στη συνέχεια να εξαφανιστώ, ενώ μου έχει συμβεί αντιστοίχως να εξαφανιστεί εκείνη.

Όταν μιλάμε, βέβαια, για μια “σχέση” των μερικών ραντεβού που μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλάμε για ghosting. Πρόκειται, απλώς για δύο ανθρώπους οι οποίοι σύμφωνα με τον ένα από τους δύο για x λόγους δεν ταίριαζαν μεταξύ τους. Το γιατί δεν δόθηκαν εξηγήσεις στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με το γεγονός πως αυτοί οι δύο άνθρωποι γνωρίζονταν τόσο λίγο που δεν έβγαιναν καν, σε αυτόν που επέλεξε να εξαφανιστεί, λόγια για εξηγήσεις.

 

Αν μιλάμε για ghosting σε μια σχέση μηνών και παραπάνω τα πράγματα αλλάζουν. Προσωπικά δεν έχω κάποια τέτοια εμπειρία και η τελευταία που άκουσα από κάποιον τρίτο ξεκίναγε κάπως έτσι: “κατέβηκε στο περίπτερο για τσιγάρα και δεν γύρισε ποτέ…”. Μια καλή ιστορία ghosting αποτελεί και το σενάριο του “Απών”, σειράς του Mega στις αρχές του ’90 όπου ο Μηνάς Χατζησάββας αφήνει σύξυλη τη γυναίκα του, Θέμις Μπαζάκα και φεύγει. Αλλά ακόμα και εκεί επιστρέφει μετά από κάμποσο καιρό και δίνονται εξηγήσεις.

Αν αναφερόμαστε σε πραγματική ιστορία, όπου ένα αγόρι εξαφανίζεται μετά από μήνες σχέση με ένα κορίτσι, χωρίς να δώσει ίχνος ζωής, τρία είναι τα πιθανά σενάρια. Πρώτο και επικρατέστερο, το αγόρι έχει πεθάνει. Δεύτερον, το αγόρι έχει ψυχολογικά προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να έχει καταλάβει εδώ και μήνες το κορίτσι, οπότε θα έπρεπε να έχει τελειώσει την όποια σχέση μαζί του πολύ νωρίτερα. Τρίτον, το κορίτσι έχει ψυχολογικά προβλήματα και δεν καταλαβαίνει πως το αγόρι τη δουλεύει ψιλό γαζί εδώ και καιρό, οπότε θα έπρεπε να τον είχε χωρίσει μήνες τώρα. Πραγματικά θα με ενδιέφερε να μάθω κάποιο τέταρτο σενάριο το οποίο δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή.

Υπήρχε ανέκαθεν

 

To ghosting δεν είναι επουδενί φαινόμενο της εποχής. Απλώς, τώρα υπάρχουν αναπάντητα μηνύματα και αναπάντητες κλήσεις στο κινητό. Παλιότερα υπήρχαν αναπάντητες κλήσεις στο σταθερό και πιο παλιά υπήρχαν “αναπάντητα” ραντεβού στην πλατεία της γειτονιάς μόλις άρχιζε να σουρουπώνει. Πρώτος άνδρας στην ιστορία που φημίζεται για το κατά συρροήν ghosting του ήταν ο Δίας, ο οποίος μεταμορφωνόταν σε ό,τι ήθελε, πήγαινε στην τσούπρα που είχε βάλει στο μάτι, της έκανε θεϊκό έρωτα και μετά εξαφανιζόταν. Για ghosting μπορεί να μιλήσει και οποιαδήποτε γιαγιά έχει ζήσει Παγκόσμιο πόλεμο. Στις πλατείες χωριών κάθε καλοκαίρι λέγονται άπειρες ιστορίες τύπων που πήγαν στον πόλεμο και δεν γύρισαν ποτέ. Η γυναίκα και το σόι τους τους είχε για νεκρούς και εκείνοι βρίσκονταν στην Αθήνα ή άλλο μέρος, όπως αποδεικνυόταν εκ των υστέρων, έχοντας δημιουργήσει νέα οικογένεια.

Γιατί το ονομάσαμε ghosting

Σενάριο 1ο: -Πώς χωρίσατε με τον Κώστα Μαιρούλα;

-Με παράτησε.

Σενάριο 2ο: -Πώς χωρίσατε με τον Κώστα Μαιρούλα;

-Που να στα λέω, έπεσα θύμα ghosting.

Αν δεν ήξερες τι σημαίνει ghosting, όχι δηλαδή τώρα που είσαι πλήρως ενημερωμένη, σε ποιο από τα δύο σενάρια θα λυπόσουν περισσότερο την Μαιρούλα; Προφανώς στο πρώτο! Το με “παράτησε” είναι πολύ βαρύ και δύσκολα μπορεί να το χειριστεί ο ακροατής χωρίς να εκδηλώσει τον οίκτο του για σένα. Για αυτό θέλει και πολλά κιλά “καρύδια” να πει κάποια κοπέλα ότι ο φίλος της την εγκατέλειψε. Οπότε για να αποφευχθεί αυτή η δυσκολία και για να ωραιοποιηθούν πράγματα και καταστάσεις εφευρέθηκε η λέξη ghosting. Άσε που παίζει η ακροάτρια των προβλημάτων σου να μην ξέρει αγγλικά ή τι σημαίνει το ghosting και να ντρέπεται να σε ρωτήσει, οπότε βγαίνεις διπλά κερδισμένη.

Κλείνοντας, κορίτσια και αγόρια καλό θα ήταν να κάνουμε σχέσεις μόνο όταν υπάρχει λόγος και όταν είμαστε μέσα σε μία σχέση να εντοπίζουμε τα προβλήματα της, να τα συζητάμε μεταξύ μας και να τα λύνουμε ή να χωρίζουμε πολιτισμένα. Διαφορετικά, θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιούμε λέξεις τύπου ghosting για να μην πληγώσουμε τον εγωισμό μας κοιτώντας την αλήθεια κατάματα.

Για λιγότερο ghosting, θα με βρείτε στο @gemil84

Exit mobile version