ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί κλαις; Οι λόγοι που ένα γερό κλάμα σού κάνει στην πραγματικότητα καλό

Pexels

Κλαίμε όταν είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι και συγκινημένοι. Αλλά γιατί; Συγκινητικές ταινίες, αγχωτικά γεγονότα στο σπίτι ή τη δουλειά, ακόμη και καλά νέα, μπορεί να φέρουν δάκρυα στα μάτια μας.

Μερικές φορές, χρειάζεται, απλώς να αφήσεις τα δάκρυα σου να κυλήσουν. Αλλά μπορεί να μην ξέρεις ότι το κλάμα στην πραγματικότητα, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο σώμα και το μυαλό σου. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς.

Το κλάμα ανακουφίζει από το άγχος

Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος που μπορεί να κλάψει για συναισθηματικούς λόγους, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς η φυσική πράξη του κλάματος συνδέεται με τα συναισθήματά μας. Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει το κλάμα, είναι ότι βοηθά στην ανακούφιση από τη σωματική ένταση του άγχους. Με άλλα λόγια, το κλάμα εμφανίζεται, καθώς το σώμα επιστρέφει από μια κατάσταση διέγερσης, «μάχης ή φυγής», σε μια ήρεμη κατάσταση «ξεκούρασης».

Τονώνει τη διάθεση

Αν και φαντάζει οξύμωρο, λοιπόν, ναι, το κλάμα βοηθά τη διάθεσή μας με διαφορετικούς τρόπους. Είναι πολύ πιο πιθανό να νιώσεις καλύτερα μετά από ένα εκτονωτικό κλάμα, για οποιοδήποτε λόγο και είχες την ανάγκη να κλάψεις. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα η καλύτερη διάθεση έρχεται ως συνέπεια της συναισθηματικής υποστήριξης και παρηγοριάς, που λαμβάνουμε.

Βελτιώνει την επικοινωνία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κλάμα στους ανθρώπους, εξελίχθηκε αρχικά ως ένας τρόπος για ένα βρέφος να τραβήξει την προσοχή της μητέρας του. Τα δάκρυα μωρών και παιδιών, προσθέτουν ένα οπτικό στοιχείο σε αυτή την κραυγή για βοήθεια και στοχεύουν σε έναν συγκεκριμένο φροντιστή που μπορεί να τα δει. Ως ενήλικες, οι άνθρωποι έχουν προσαρμόσει αυτή τη βιολογική λειτουργία σε μια συναισθηματική. Τα δάκρυα των ενηλίκων, μεταφέρουν κυρίως το μήνυμα: «Σε χρειάζομαι, βοήθησέ με!», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το κλάμα σφυρηλατεί δεσμούς

Όταν επικοινωνούμε με τους άλλους μέσα από δάκρυα, αποκαλύπτουμε τη δική μας ενσυναίσθηση. Με υποστηρικτικά άτομα, μπορεί να δημιουργήσει ένα αυξημένο αίσθημα δεσμού και σύνδεσης. Εμπιστεύεσαι αρκετά το άτομο, για να κλάψεις μπροστά του. Από την άλλη, προσπαθούμε να μην κλαίμε μπροστά σε αγνώστους, προκειμένου να κρύψουμε την «αδυναμία». Το κλάμα είναι, επομένως, ένα σήμα ότι νιώθουμε κοντά σε κάποιον, και αυτό μπορεί να προωθήσει την ενσυναίσθηση και μια συναισθηματική σύνδεση.

Τα δάκρυα κάνουν καλό στα μάτια

Τα δάκρυα υγραίνουν τα μάτια και τα κρατούν υγιή. Η βιολογική λειτουργία των δακρύων, είναι να διατηρεί το μάτι υγρό ή να το προστατεύει από αναθυμιάσεις ή υπολείμματα που εισέρχονται στο μάτι. Τα συναισθηματικά δάκρυα, έχουν εξελιχθεί από αυτή τη βασική βιολογική διαδικασία σε κάτι πιο περίπλοκο. Παρόλα αυτά, τα άτομα που δεν… ενυδατώνουν τα μάτια τους με δάκρυα, μπορεί να εμφανίσουν ξηροφθαλμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Από την άλλη και το υπερβολικό κλάμα μπορεί στην πραγματικότητα να ερεθίσει τα μάτια, γι’ αυτό και μετά από ώρες, κοκκινίζουν και πρήζονται.

Το κλάμα μπορεί να διώξει τις τοξίνες

Ο βιοχημικός William Frey, πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή έρευνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, που υποδηλώνουν ότι τα δάκρυα βοηθούν να απελευθερωθεί το σώμα από τις ανεπιθύμητες τοξίνες. Σύγκρινε τα ερεθιστικά δάκρυα, όπως αυτά που δημιουργούνται από το κόψιμο ενός κρεμμυδιού, με τα συναισθηματικά δάκρυα και βρήκε κάποιες χημικές διαφορές, όπως υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες πρωτεΐνες στα συναισθηματικά δάκρυα, που μπορεί να οφείλονται στην απελευθέρωση παραπροϊόντων του στρες.

Το κλάμα συνδέεται με τις ορμόνες του φύλου

Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, μπορεί να σημαίνει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να κλάψουν. Για τις γυναίκες, μια αλλαγή στο επίπεδο των οιστρογόνων, μπορεί να αυξήσει το κλάμα κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και μετά τον τοκετό. Όμως, το πόσο συχνά κλαίνε άντρες και γυναίκες, έχει επίσης μια κοινωνική και πολιτιστική συνιστώσα. Η διαδικασία του κλάματος είναι σωματικά η ίδια, αλλά οι γυναίκες κλαίνε πολύ πιο συχνά από τους άνδρες οι οποίες συχνά συγκρατούν τα δάκρυα τους φοβούμενοι ότι η κοινωνία θα τους κρίνει αδύναμους. Και κάπως έτσι ρυθμίζονται να αισθάνονται ντροπή για τα δάκρυα τους.

 

Έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο σώμα

Το κλάμα δεν είναι απλώς μια συναισθηματική πράξη. Είναι και σωματική. Οι λυγμοί, οι πονοκέφαλοι, η καταρροή και τα κουνήματα σε όλο το σώμα, είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κλάμα στο σώμα μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει να κάνει με την υψηλή κατάσταση διέγερσης, σε καταστάσεις «μάχης ή φυγής». Αν και το κλάμα μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ξεκούραστη κατάσταση, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η φυσική πράξη του κλάματος, είναι πολύ διεγερτική για το σώμα. Οι άνθρωποι που κλαίνε, παρουσιάζουν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αυξημένη εφίδρωση. Με αυτή την έννοια, το κλάμα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος σωματικής «προπόνησης».

Exit mobile version