Γιατί νιώθουμε τόσο άγχος με το φλερτ;
- 20 ΔΕΚ 2024
Βλέπεις κάποι@ που σ΄ αρέσει. Ξαφνικά, νιώθεις το πρόσωπό σου να κοκκινίζει, τη θερμοκρασία σου να ανεβαίνει -είναι αρκετά χαριτωμέν@- και συνειδητοποιείς πως κοιτάς κάτω, γελάς νευρικά και παίζεις με τα δάχτυλά σου. «Γιατί αντιδρώ έτσι;», σκέφτεσαι.
Σίγουρα όλοι μας έχουμε βρεθεί λίγο- πολύ σε αντίστοιχη τη θέση, να νιώθουμε ανεξήγητα νευρικοί γύρω από κάποιον που μας ελκύει. Αναρωτιόμαστε γιατί το σώμα μας φαίνεται να «χάνει τον έλεγχο» σε τέτοιες στιγμές. Μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να παραμείνουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι; Με λίγη κατανόηση, μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτές τις καταστάσεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ας δούμε τι συμβαίνει όταν το φλερτ προκαλεί άγχος και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
Η ψυχολογία του φλερτ
Γιατί γινόμαστε τόσο νευρικοί όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον που μας αρέσει; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι φυσικές αντιδράσεις όπως το κοκκίνισμα ή οι αμήχανες κινήσεις, είναι τρόποι με τους οποίους το σώμα μας αποβάλλει την ένταση και προσαρμόζεται στη συναισθηματική ένταση του φλερτ.
Ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις μπορούν να μας κάνουν ακόμα πιο αγχωμένους. Δηλαδή, αν παρατηρήσουμε τις νευρικές μας συνήθειες, μπορεί να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το πώς φαινόμαστε στον άλλον, δημιουργώντας έναν κύκλο αμηχανίας και αυτοαμφισβήτησης.
Συνήθη σημάδια νευρικότητας στο φλερτ
Οι νευρικές συνήθειες μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως εμπίπτουν σε 2 κατηγορίες:
Φυσικά σημάδια
- Νευρικά παιχνίδια με αντικείμενα ή ρούχα.
- Αγγίγματα στο πρόσωπο ή στα μαλλιά.
- Υπερβολική εφίδρωση ή κοκκίνισμα.
Συμπεριφορικά σημάδια
- Δυσκολία στην ομιλία, όπως τραυλίσματα.
- Νευρικά γέλια (είτε πολύ δυνατά είτε πολύ χαμηλόφωνα).
- Αποφυγή ή υπερβολική επαφή με τα μάτια.
Πώς να ερμηνεύσεις τις νευρικές συνήθειες
Για να καταλάβεις αν οι αντιδράσεις σου (ή τ@ άλλ@) σχετίζονται με ερωτικό ενδιαφέρον, είναι σημαντικό να εξετάσεις το πλαίσιο της κατάστασης.
Ορισμένοι παράγοντες, όπως η προσωπικότητα και το περιβάλλον, μπορεί να επηρεάσουν τη νευρικότητα. Για παράδειγμα, οι εσωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται πιο εύκολα καταβεβλημένοι σε πολυπληθείς ή έντονες καταστάσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εμφανίσουν νευρικές συνήθειες.
Επίσης, καταστάσεις όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως τρέμουλο, εφίδρωση ή νευρικότητα, τα οποία δεν σχετίζονται απαραίτητα με ρομαντική έλξη.
Πολιτισμικές και κοινωνικές διαφορές
Οι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες επηρεάζουν το πώς εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, σε δυτικές κοινωνίες, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να είναι πιο συναισθηματικά εκφραστικές, ενώ οι άνδρες κοινωνικοποιούνται να «καταπιέζουν» τα συναισθήματά τους. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την ερμηνεία της νευρικότητας στους άνδρες. Επιπλέον, σε πιο συλλογικές κουλτούρες, όπως η Κίνα, η συναισθηματική ηρεμία είναι περισσότερο αποδεκτή από την εκφραστικότητα, σε αντίθεση με ατομικιστικές κοινωνίες όπως οι Η.Π.Α.
Πώς να διαχειριστείς τη νευρικότητα στο φλερτ
Αν παρατηρείς νευρικότητα στον εαυτό σου ή σε κάποι@ άλλ@, ξεκίνα με την κατανόηση της πηγής της. Οι ειδικοί συνιστούν να δείξεις ενσυναίσθηση. Να θυμάσαι ότι κι εσύ έχεις νιώσει έτσι κάποια στιγμή. Για να μειώσεις την ένταση, δοκίμασε να είσαι ειλικρινής για τη νευρικότητά σου. Μπορείς να πεις κάτι όπως: «Νιώθω λίγο αγχωμέν@ τώρα!».
Αυτή η προσέγγιση μπορεί να κάνει τ@ άλλ@ να αισθανθεί άνετα και να ενισχύσει την αυθεντικότητα της αλληλεπίδρασης.
Οι νευρικές συνήθειες, αν και αμήχανες, είναι απόλυτα φυσιολογικές. Με λίγη κατανόηση και ενσυναίσθηση, μπορούμε να τις δούμε ως μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Όταν αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τη νευρικότητα, δημιουργούμε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν αυθεντικές και ουσιαστικές συνδέσεις. Οπότε, την επόμενη φορά που θα κοκκινίσεις ή θα αισθανθείς αμήχανα στο φλερτ, θυμήσου ότι ίσως είναι απλώς ο τρόπος του σώματός σου να δείξει ενδιαφέρον.