Γιατί ο άντρας σου περνάει καλύτερα από σένα στον γάμο
- 4 ΑΥΓ 2015
Γιατί πάντα οι παντρεμένες γυναίκες όταν βγαίνουμε για καφέ συζητάμε τα όσα μας κάνουν τα στεφάνια μας; Γιατί μας παίρνει τόση ώρα από τις εξόδους μας η συζήτηση του άντρα που δεν με καταλαβαίνει, μου έκανε τούτο, εκείνο, το άλλο; Τα βάσανα όλα που μας προκαλεί ο σύντροφός μας μέσα στον γάμο; Είναι απλό. Διότι ο άντρας δεν παίρνει τον γάμο τόσο σοβαρά όσο η γυναίκα.
Παραδέξου του. Εσύ όταν αποφάσισε ότι θα παντρευτείς έναν άντρα και θα κάνεις οικογένεια μαζί του, το έκανες διότι το είχες σκεφτεί. Το ίδιο και τις συνέπειες. Ήθελες η σχέση σας να προχωρήσει σε άλλο επίπεδο. Γνώριζες ότι ήσουν κάποια στιγμή θα έπρεπε να κάνεις κάτι για την βαρεμάρα που θα έρχονταν από την συμβίωση με τον ίδιο άντρα. Ήξερες ότι θα πρέπει να μαγειρεύεις, να φροντίζεις το σπίτι και τα παιδιά eventually.
Είχες συνειδητοποιήσει ότι ο έρωτας σου με αυτόν τον άντρα μπορούσε να περάσει σε άλλο επίπεδο από το απλό γκομενικό. Βγαίνουμε, περνάμε καλά, ;άντε και συζούμε.
Είχες την ανάγκη να προχωρήσεις και με ωριμότητα τον παντρεύτηκες. Και πολύ καλά έκανες. Γρήγορα κατάλαβες ότι ο γάμος χρειάζεται δουλίτσα. Δεν παντρεύεσαι απλά, φωτογραφίζεσαι, βάζεις την κορνίζα στο σαλόνι και όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους. Καθημερινά φροντίζεις να είσαι καλή σύζυγος φροντίζοντας το φαγητό και τα άλλα απαραίτητα του σπιτιού, εργάζεσαι γιατί θέλεις να προχωρήσεις στην καριέρα σου, φροντίζεις να είναι ελκυστική στον ίδιο άντρα και κάποια στιγμή γίνεσαι και μάνα. Το΄χεις το θέμα και πολύ καλά το πας.
Ο άντρας όμως.
Ο άντρας δεν σκέφτεται τόσο περίπλοκα. Σου λέει. Παντρεύομαι και βλέπουμε. Σκέφτεται να δώσει μια λύση στην επιθυμία του να είναι με την γυναίκα που αγαπά, αλλά τις περισσότερες φορές, οι περισσότεροι άντρες δεν βλέπουν τόσο μακριά. Τις συνέπειες εννοώ. Την καθημερινότητα. Την επανάληψη. Την ρουτίνα. Τις υποχρεώσεις.
Οι γυναίκες είναι πιο πρακτικές. Πιο ευέλικτες. Αλλάζουμε ευκολότερα τις συνήθειές μας. Προσαρμοζόμαστε.
Και ο γάμος, κύριοι, είναι μια τέτοια τεράστια αλλαγή σε μία σχέση. Χρειάζεται μεταβατικές περιόδους, από την απλή σχέση στον απλό γάμο, από τον γάμο στα παιδιά, από το μωρό στην κούνια στο παιδί στο σχολείο και όλα όσα περιλαμβάνει ένας γάμος είτε τον κάνεις μπροστά από έναν παπά ή δήμαρχο.
Ο Harrison Ford στο σπίτι σου
Λες στον γκόμενό σου: “αγάπη μου με βοηθάς να βιδώσω τα καινούργια μου κουρτινόξυλα” κι αυτός φέρνει όλον το Praktiker στο σπίτι σου. Βίδες, κατσαβίδια, black and decker, ο ίδιος ο Harrison Ford πριν γίνει ηθοποιός με την ποδιά του ξυλουργού στο σπίτι σου. Το τρως εσύ το παραμύθι, τι καλός σύζυγος θα γίνει αυτός. Ζητάς από τον άντρας σου να σε βοηθήσει να κρεμάσεις τις κουρτίνες που μόνη σου έφερες από το καθαριστήριο και σου λέει: “ωχ, μωρέ, μην δεις άνθρωπο να κάτσει”! Την ίδια ώρα μπορεί να κανονίσει με ένα φίλο του που μόλις μετακόμισε σε ίδιο σπίτι να πάει να τον βοηθήσει να βιδώσει τα κουρτινόξυλα ή την κουρτίνα στο μπάνιο. Έχει τεράστια διαφορά, αγάπη μου. Χαώδης. Το σπίτι του γάμου για τους περισσότερους άντρες είναι κούραση. Του φίλου τους είναι διασκέδαση. Επίσης, σε σένα απέδειξε μια φορά ότι μπορεί να βάλει κουρτίνες και κουρτινόξυλα, πάλι θέλεις;
Σε κόβει το καινούργιο σου παπούτσι κι αν δεν βάλεις κάποιον επίδεσμο δεν σε βλέπω να την βγάζεις την βραδινή σου έξοδο. Πονάς. Υποφέρεις. Λες στην αγάπη σου: “μωρό μου, σε παρακαλώ, πάμε μέχρι το κοντινό φαρμακείο να πάρουμε κάτι για το ποδαράκι μου”; Σου απαντά: “Τώρα”; Την ίδια ώρα, αν μια κυρία στην παρέα, δεν νιώθει καλά, πονά τον κεφαλάκι της, υποφέρει ,θα προσφερθεί να πάει στο φαρμακείο να της φέρει panadol extra. Θα μου πεις το ίδιο ο κάλος και ο πονοκέφαλος; Όχι. Το ίδιο όλοι οι άντρες; Όχι. Θα σου απαντήσω. Οι περισσότεροι.
Οι άντρες περνούν πολύ καλά στο γάμο διότι πολύ απλά δεν τον παίρνουν στα σοβαρά. Την ίδια ώρα που εσύ θεωρείς ότι από την στιγμή που παντρεύτηκες περνάς σε ένα άλλο επίπεδο, αυτός δεν το κάνει.
Εσύ έχεις περισσότερες απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Και πολύ καλά κάνεις. Ο άντρας παίρνει τον γάμο πιο ελαφριά. Έλα μωρέ. Σιγά. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα. Δεν μπορώ να μπω σε αυτή την ψυχολογία. Ξέρω ότι πολλές γυναίκες ζορίζονται με αυτό. Μα να μην με παίρνει ένα τηλέφωνο όλη μέρα; Αν ζω, αν πέθανα; Μα να μην με βοηθάει στο σπίτι; Να με ενημερώνει για όλα τελευταία; Μα να μην τον νοιάζει πια να βγούμε ένα ρομαντικό ραντεβού; Να βγαίνει μόνο με τους φίλους του; Τι να πάω να κάνω μαζί τους; Εγώ είμαι το μόνο έξοδο της οικογένειας; Η μόνη αιτία της κρίσης; Πατέρα δεν έχουν τα παιδιά;
Είναι λίγο “έλα μωρέ” οι άντρες στον γάμο. Οι περισσότεροι άντρες. “Πώς κάνετε έτσι πια οι γυναίκες”; Και τι έγινε άμα δεν αλλάξω την λάμπα σήμερα και την αλλάξω αύριο; Εσύ μουτρώνεις που δεν σε βοηθά, που δεν σου δίνει σημασία, νιώθεις όλο και λιγότερο σημαντική μέσα στον γάμο. Απογοητεύεσαι, αναρωτιέσαι τι θα σου ξημερώσει;
Εσύ δίνεις περισσότερη σημασία. Στον άντρα σου. Ναι στον άντρα σου. Ενώ φορτώνεσαι όλο και περισσότερες υποχρεώσεις και θα έπρεπε να δίνεις όλο και περισσότερη σημασία πώς θα τα βγάλεις εσύ πέρα σε αυτή τη νέα φάση της ζωή σου κάνεις το αντίθετο.
Εκεί ακριβώς είναι και το λάθος σου. Τον παντρεύεσαι τον γάμο. Τον παίρνεις πολύ σοβαρά. Και σιγά τι είναι; Ένα χαρτί. Μια συμφωνία. Μια συνεργασία. Όταν κάποιος δεν συνεργάζεται στην δουλειά σου τι κάνεις; Κάνε το ίδιο και στον γάμο σου. Ξεκόλλα από τα σύμβολα και χαλάρωσε ώστε ίσως να τον απολαύσεις. Μην κολλάς στις συμπεριφορές του ανδρός. Ανάλυσέ τες. Δες αν φταις κάπου. Συζήτησε. Προχώρησε. Προχώρησε την ζωή σου μέσα στον γάμο σου. Μεγάλωσε. Γίνε πιο σοφή. Πιο ήρεμη. Δώσε σημασία στα καλά του γάμου και του άντρα σου. Αν είναι πολύ λιγότερα, βέβαια, από τα κακά.. Πάρε και πάλι τις νέες αποφάσεις σου.