Γιατί πρέπει να παίρνεις τα σκαλιά (και όχι ασανσέρ) και πόσες θερμίδες καις ακριβώς
- 29 ΣΕΠ 2020
Το γνωστό δίλημμα «σκαλιά η ασανσέρ». Τις περισσότερες μέρες, κερδίζει το ασανσέρ. Λίγο η πρωινή νύστα, λίγο η σωματική εξόντωση, πατάς το κουμπί και είσαι εκεί που θέλεις σε λίγα δευτερόλεπτα.
Κατανοητό και απολύτως σεβαστό. Σκέψου όμως ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ασκηθείς, χωρίς να χρειάζεται να πας γυμναστήριο και να βάλεις φόρμες. Τα σκαλιά είναι μέσα στην καθημερινότητά σου, δεν σε βγάζουν από το πρόγραμμα, δεν απαιτούν πολύ από τον χρόνο σου και καις θερμίδες ενώ μπορεί να μιλάς στο τηλέφωνο.
Γιατί τα σκαλιά είναι καλύτερα από το περπάτημα
Δεν είναι πολύπλοκο. Το σκαρφάλωμα προκαλεί περισσότερους μύες από το περπάτημα. Αν θέλεις να σφίξουν οι γλουτοί, πάρε τα σκαλιά. Υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό αλλά και ειδικό ρολόι που μετρά τα βήματά σου και σου λέει πόσες θερμίδες έκαψες. Και αυτό από μόνο του είναι ένα καλό κίνητρο.
Αν δεν έχεις προβλήματα υγείας, όπως η οστεοαρθρίτιδα, δεν πρέπει να αποφεύγεις τα σκαλιά. Ακόμα και αν επιστρέφεις με σακούλες από το σούπερ μάρκετ και μένεις στον 4ο όροφο (ναι, σ’εμένανε μιλάω), μην κάνεις οπτική επαφή με το ασανσέρ και απλώς ανέβα. Η ιδανική άσκηση είναι το να συνδυάζεις το καθημερινό περπάτημα με τις σκάλες του σπιτιού ή της δουλειάς.
Πόσες θερμίδες καις (το παράδειγμα αφορά έναν άνθρωπο 70 κιλών)
2 θερμίδες όταν ανεβαίνεις 12 σκαλιά
4 θερμίδες το λεπτό όταν τα κατεβαίνεις
5 θερμίδες το λεπτό όταν ανεβαίνεις αργά
11 θερμίδες το λεπτό όταν ανεβαίνεις γρήγορα
19 θερμίδες το λεπτό όταν ανεβαίνεις τρέχοντας
Χάνεις 1 κιλό τον χρόνο αν παίρνεις καθημερινά τα σκαλιά, για 1 λεπτό
Οι επιπλέον αλλαγές που πρέπει να κάνεις
Προφανώς και δεν αρκεί να παίρνεις μόνο τα σκαλιά. Η ισορροπημένη διατροφή και η μέτρια καθημερινή άσκηση μισής ώρας είναι αυτά που πρέπει να κάνεις ένας υγιής άνθρωπος.