ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να ξεχάσεις μια για πάντα τις δίαιτες γιο-γιο

PEXELS

Δίαιτες express και φαινόμενο γιο-γιο. Μήπως έχει έρθει η ώρα να σταματήσεις να δοκιμάζεις αυτές τις «θαυματουργές», γρήγορες δίαιτες; Παρακάτω σου έχουμε όλους τους λόγους που θα σε πείσουν να τις ξεχάσεις μια για πάντα.

Η Khloé Kardashian αποτάσσεται τις δίαιτες γιο-γιο

Η Khloé Kardashian προχώρησε πρόσφατα σε μια σπαρακτική εξομολόγηση για τις δίαιτες που της έχουν κοστίσει τόσο σε σωματικό, όσο και ψυχολογικό επίπεδο υγείας. Μιλώντας με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές, η 37χρονη τηλεστάρ και επιχειρηματίας, αποκάλυψε επί σειρά ετών ζούσε δοκιμάζοντας «κάθε δίαιτα που έχει βγει ποτέ» σε μια συνεχή εξαντλητική προσπάθεια να χάσει βάρος. Μιλώντας στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Health η Khloé Kardashian μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε: «Θυμάστε όταν η Beyoncé έκανε αυτή τη δίαιτα με το χυμό λεμονιού και το πιπέρι καγιέν; Εννοείται ότι το δοκίμασα και αυτό. Δοκίμαζα δίαιτες γιο-γιο όλη μου τη ζωή και πάντα κυνηγούσα κάποια μόδα στις δίαιτες».

Τι είναι οι δίαιτες γιο-γιο

Κατά καιρούς, προσπαθούμε να χάσουμε κιλά για να φορέσουμε εκείνο το τζιν που έχουμε βάλει στο μάτι, και στη συνέχεια τα παίρνουμε πίσω, για να τα ξαναχάσουμε μετά και πάει λέγοντας. Οι δίαιτες γιο-γιο είναι ουσιαστικά όλες αυτές οι δίαιτες express και τα διατροφικά tips που υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους.

Τι επιπτώσεις έχουν οι δίαιτες γιο-γιο στην υγεία σου;

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι άτομα που παρουσιάζουν αυξομειώσεις στο σωματικό τους βάρος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με όσους έχουν σταθερό σωματικό βάρος. Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της ανακύκλωσης του βάρους στην ψυχολογία και σε άλλες ασθένειες, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι διφορούμενα. Ενώ σε κάποιες έρευνες τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απώλεια βάρους, έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα, είναι ωφέλιμη για την υγεία μακροπρόθεσμα, άλλες δείχνουν το αντίθετο.

Το φαινόμενο γιο-γιο προωθεί την ανάκτηση περισσότερου λίπους από ό,τι είχαμε αρχικά χάσει. Το σώμα μας θέλει να ανακτήσει τους χαμένους μυς, αλλά αυτό που επαναφέρει πρώτα είναι το λίπος, έτσι η παρόρμηση να τρώει και να επιβραδύνει το μεταβολισμό συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί εκ νέου το «χτίσιμο» των μυών. Αυτή η διαδικασία μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να συμβάλλει στη συνολική αύξηση του βάρους. Καθώς το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας ηθελημένης δίαιτας και μιας ακούσιας πείνας λόγω έλλειψης τροφής, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους κάθε φορά που σταματά ο περιορισμός της τροφής, από ό,τι θα έκανε στην περίπτωση που η πρόσληψη τροφής παρέμενε σταθερή. Επιπλέον, αυτή η ανακύκλωση βάρους σε άτομα που έχουν ΔΜΣ στο φυσιολογικό εύρος ή και κατώτερο, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, υψηλή πίεση του αίματος και καρδιακές παθήσεις.

Η μάχη για το «ιδανικό» βάρος

Το βάρος για όλους τους τύπους σώματος, παχύ, λεπτό, κανονικό, δεν είναι ένα πράγμα που μπορεί να ελέγχεται απόλυτα σύμφωνα με τους ειδικούς. Το μόνο πράγμα που μπορεί να ελεγχθεί είναι η επιλογή, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε επιλογές που μας ταιριάζουν καλύτερα και να επικεντρωθούμε στις ουσιαστικές συνήθειες που μπορούμε να αλλάξουμε. Ακόμα κι αν αυτές δεν μας οδηγήσουν με ακρίβεια στην επιθυμητή απώλεια βάρους, αν μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, έστω και αυτό αξίζει τον κόπο. Δεν πρέπει οι νέες υγιεινότερες συνήθειες να εστιάζουν μόνο στην απώλεια βάρους, γιατί τότε δεν θα καταφέρουμε να τις διατηρήσουμε. Οι συνήθειες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν χαρά, ενέργεια και άλλα πράγματα που θα μας βοηθήσουν στην καθημερινότητά μας και θα μας δώσουν σίγουρα πολλές περισσότερες δυνατότητες να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά

Exit mobile version