Γιατί το απόγευμα είναι η χειρότερη ώρα για να πάρεις σημαντικές αποφάσεις
- 7 ΙΑΝ 2020
Ο χρόνος είναι παραίσθηση, αλλά το σωστό timing είναι τέχνη είπε κάποιος, κάποτε κι είχε δίκιο. Στην περίπτωση της λήψης μιας σημαντικής απόφασης, δεν έχει σημασία μόνο το πώς και το γιατί θα αποφασίσεις κάτι, αλλά και το πότε πρέπει να συγκεντρώσεις το μυαλό σου για να το κάνεις. Απόφυγε το απόγευμα, υπάρχει λόγος σοβαρός.
Πριν μερικά χρόνια δύο κοινωνιολόγοι του πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης, οι Michael Macy και Scott Golder επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα του πώς και κατά πόσο ο χρόνος επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων. Πόσο σχετίζεται η θετική διάθεση (συναισθήματα όπως ο ενθουσιασμός, η αυτοπεποίθηση και η εγρήγορση) ή η αρνητική αντίστοιχα (θυμός,ενοχή και λήθαργος) με το αν είναι πρωί ή βράδυ. Το υλικό που μελέτησαν ήταν πάνω από 500 εκατομμύρια tweets, τα οποία ανάρτησαν 2,4 εκατομμύρια χρήστες σε 84 χώρες σε μία περίοδο 2 χρόνων. Μη φανταστείς ότι έκατσαν να διαβάσουν ένα προς ένα όλα αυτά τα ατέλειωτα τσιτάτα του Twitter, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικό πρόγραμμα που αξιολογεί την κάθε λέξη σύμφωνα με το συναίσθημα που εκφράζει.
Ποτέ το απόγευμα
Αυτό που βρήκαν οι δύο επιστήμονες, είναι πως το απόγευμα μπορεί να είναι μια καλή ώρα π.χ για να πας για ψώνια, για να ιδρώσεις στο γυμναστήριο ή για πιεις έναν καφέ αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για να κάτσεις κάτω και να πάρεις απόφαση σημαντική. Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε κατόπιν στο περιοδικό Science, ήταν εκπληκτικά διαφωτιστική ως προς το ανθρώπινο μοτίβο διάθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αποκωδικοποίηση της γλώσσας των χρηστών έδειξε πως οι άνθρωποι ένιωθαν πιο ενεργητικοί, δυναμικοί και γεμάτοι ελπίδα το πρωί, με το καλό mood να πέφτει στα βράχια και να τσακίζεται κυρίως το απόγευμα. Το βράδυ η διάθεση επανακάμπτει αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όπως το πρωί.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό που τόνισαν οι Macy και Golder είναι πως το χρονικό συναισθηματικό μοτίβο είναι πολύ σταθερό, δεν επηρεάζεται από το αν είναι Δευτέρα ή Παρασκευή, ούτε από γεωγραφικές συντεταγμένες ή χρονικές ζώνες. Είναι παρόμοιο για όλους και δεν επηρεάζεται από κουλτούρες ή θρησκείες. Είναι αυτό που όλους μας ενώνει.
Το ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο χαρούμενοι στη διάρκεια του πρωινού, λιγότερο το απόγευμα και περισσότερο το βράδυ αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Daniel Pink στο βιβλίο του «Το “Πότε- Η Επιστήμη του σωστού Timing”» ένας λόγος που το συνάισθημα της διασκέδασης είναι υψηλό νωρίς το μεσημέρι είναι επειδή τότε έχουμε την τάση να επιδιώκουμε την κοινωνικοποίηση τρώγοντας για παράδειγμα, παρέα με άλλους ανθρώπους. Αντίστοιχα το απόγευμα αντιμετωπίζουμε τον γολγοθά της κίνησης στον δρόμο, ή το μπούχτισμα της δουλειάς, καταστάσεις που εύκολα μπορούν να μας χαλάσουν τη ψυχολογία.
Άκου το ρολόι
Αν θες λίγες παραπάνω πληροφορίες για να πειστείς ότι το απόγευμα δεν είναι καλή ώρα για να βγει λευκός καπνός από την καμινάδα, μάθε ότι σ’ ένα μεγάλο βαθμό όλο αυτό οφείλεται στο εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι. Ο υπερχιασματικός πυρήνας ή ΥΧΠ είναι ένα σύμπλεγμα από 20000 κύτταρα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και εντοπίζεται στον υποθάλαμο, το χαμηλότερο κέντρο του εγκεφάλου. Ο ΥΧΠ ελέγχει την άνοδο και την πτώση της θερμοκρασίας μας, ρυθμίζει τις ορμόνες, μας βοηθάει να κοιμηθούμε τη νύχτα και να ξυπνήσουμε το πρωί.
Με λίγα λόγια, ο ΥΧΠ ελέγχει τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας στους οποίους οφείλεται αυτή η επαναληψιμότητα στο χρονικό μοτίβο και άρα στα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης.
Ναι, σ’ ακούω κι έχεις δίκιο: το ανθρώπινο συναίσθημα είναι τόσο προβλέψιμο όσο ένα roller coaster. Ωστόσο, το γεγονός πως πολλές από τις σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς καταλήγουν σε εντελώς παρόμοια συμπεράσματα γύρω από το αίσθημα της απογευματινής κατήφειας και την περίφημη «πρωινή δόξα» της ανθρώπινης διάθεσης (εκ του περίφημου “morning glory”), δύσκολα το παραβλέπεις. Και στο κάτω κάτω, γιατί να το ρισκάρεις; Χτύπα το χέρι στο τραπέζι το πρωί, με την αυγούλα.