ΥΓΕΙΑ

Γιατί τρίζω τα δόντια μου στον ύπνο μου (και πώς να σταματήσω);

Pexels

Ξυπνάς συχνά με πόνο στο σαγόνι σου; Μήπως έχεις συχνούς πονοκεφάλους το πρωί; Ή μήπως σου έχει πει ποτέ κάποιος ότι τρίζεις τα δόντια σου ή ότι σφίγγεις το σαγόνι σου τη νύχτα; Αν ναι, δεν είσαι η μόνη.

Γιατί τρίζω τα δόντια μου τη νύχτα;

Το τρίξιμο των δοντιών, γνωστό και ως βρουξισμός, είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς, μπορεί να σφίγγουμε ή να τρίζουμε τα δόντια μας περιστασιακά, το τακτικό τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Το νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών, δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά έχει αρκετούς παράγοντες που συμβάλλουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα αυξημένου άγχους, στρες, απογοήτευσης και θυμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά για άτομα με επιθετική, ανταγωνιστική ή τελειομανή προσωπικότητα.

Σε άλλους ασθενείς, το τρίξιμο των δοντιών, είναι μια παρενέργεια από την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης και/ή αλκοόλ ή τη χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών, καπνού ή ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά. Για άλλους, το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα, σχετίζεται με την υπνική άπνοια, μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της αναπνοής, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γιατί τρίζω τα δόντια μου στον ύπνο μου (και πώς να σταματήσω); Pexels

Πώς επηρεάζει το τρίξιμο των δοντιών την υγεία μου;

Το τρίξιμο των δοντιών, όχι μόνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, εμποδίζοντας την απαραίτητη σωματική και πνευματική ξεκούραση, αλλά μπορεί επίσης να έχει σοβαρές συνέπειες για την στοματική υγεία, αφού επηρεάζει άμεσα τα δόντια. Ενδεικτικά, η πίεση που ασκούμε στα δόντια μας όταν τα τρίζουμε, είναι 10 φορές μεγαλύτερη από όταν μασάμε.

Το χρόνιο τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα την ευαισθησία τους, τον αποχρωματισμό και την αυξημένη ευαισθησία στην τερηδόνα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σπάσιμο δοντιών, καθώς και να προκαλέσει πόνο στη γνάθο και δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, αλλά και προβλήματα στην ακοή.

Παράγοντες που αυξάνουν

Ο βρουξισμός του ύπνου σχετίζεται με διέγερση των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μελέτες δείχνουν ότι τα επεισόδιά νυχτερινού βρουξισμού, έπονται αυξημένης εγκεφαλικής δραστηριότητας και καρδιακού ρυθμού κατά την διάρκεια των κύκλων του ύπνου. Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών είναι:

  • Άγχος

Το αυξημένο άγχος, η ψυχολογική πίεση, ο θυμός ή η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσουν σε τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών.

  • Ηλικία

Ο βρουξισμός ελαττώνεται, καθώς μεγαλώνουμε. Έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα στην παιδική ηλικία και την μικρότερη μετά τα 65.

  • Προσωπικότητα

Ένας χαρακτήρας που είναι επιθετικός, ανταγωνιστικός ή υπερκινητικός, μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο βρουξισμού.

  • Φάρμακα και άλλες ουσίες

Ο βρουξισμός μπορεί να προκληθεί από παρενέργεια ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, όπως κάποια αντικαταθλιπτικά. Το κάπνισμα, η καφεΐνη ή αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο βρουξισμού.

  • Κληρονομικότητα

Ο βρουξισμός του ύπνου φαίνεται να συσχετίζεται με γενετικούς παράγοντες. Εάν υποφέρετε από βρουξισμό, άλλα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί επίσης να έχουν ιστορικό με την ίδια ασθένεια.

  • Άλλες διαταραχές

Ο βρουξισμός μπορεί να σχετίζεται με κάποιες ψυχικές ασθένειες και ιατρικά προβλήματα, όπως η νόσος του Πάρκινσον, άνοια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επιληψία, εφιάλτες, διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η υπνική άπνοια, καθώς και η έλλειψη προσοχής ή η υπερκινητικότητα.

 

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται το τρίξιμο των δοντιών;

Σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Πολλά παιδιά ξεπερνούν τον βρουξισμό χωρίς θεραπεία και πολλοί ενήλικες δεν τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους, τόσο συχνά ώστε να απαιτείται θεραπεία. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό, οι επιλογές περιλαμβάνουν ορισμένες οδοντικές προσεγγίσεις, θεραπείες και φάρμακα για την πρόληψη περισσότερων βλαβών στα δόντια και την ανακούφιση από τον πόνο στη γνάθο ή την ταλαιπωρία. Συζήτησε με τον οδοντίατρο σου για να μάθεις ποια επιλογή, μπορεί να σου ταιριάζει καλύτερα.

Εάν το στρες και το άγχος σε κάνουν να τρίζεις τα δόντια σου τη νύχτα, προσπάθησε να βρεις έναν υγιεινό τρόπο για να απελευθερώνεις την ένταση που έχει συσσωρευτεί μέσα σου, όπως η γυμναστική, ή και ο διαλογισμός. Επίσης προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και συγκεκριμένων τροφίμων (εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών ή τροφές με πολλά σάκχαρα) λίγες ώρες πριν πέσεις για ύπνο το βράδυ.