ΥΓΕΙΑ

Γιατί ζαλίζομαι; Οι πιθανές αιτίες πίσω από τις ζαλάδες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Pexels

Πολλά μέρη του σώματός μας -συμπεριλαμβανομένων των ματιών, του εγκεφάλου, του εσωτερικού αυτιού και των νεύρων στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη — συνεργάζονται για να μας κρατήσουν σε ισορροπία. Όταν ένα μέρος αυτού του συστήματος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απενεργοποιείται, μπορεί να αισθανθούμε ζαλάδες.

Γιατί ζαλίζομαι; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μία ή περισσότερες ζαλάδες; Γιατί συμβαίνουν; Και, τέλος, τι μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις;

Οι ζαλάδες είναι κάτι κοινό και η υποκείμενη αιτία τους συνήθως δεν είναι σοβαρή. Η περιστασιακή ζάλη δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχήσει. Ωστόσο, πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε επανειλημμένα επεισόδια με ζαλάδες χωρίς προφανή λόγο, ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ζαλάδες και ίλιγγοι

Γιατί ζαλίζομαι; Οι πιθανές αιτίες και πώς αντιμετωπίζονται οι ζαλάδες

Αισθάνεστε σαν να περιστρέφεστε ή το δωμάτιο να κινείται γύρω σας; Αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι ενός συγκεκριμένου τύπου ζάλης που ονομάζεται ίλιγγος. Συνήθως χειροτερεύει όταν κουνάς το κεφάλι σου.

Αυτό είναι σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στο έσω αυτί ή στην παρεγκεφαλίτιδα που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία. Το πιο κοινό είδος, είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης ή BPPV.

Το έσω αυτί είναι ένα περίπλοκο σύστημα καναλιών γεμάτο με υγρό. Αυτά επιτρέπουν στον εγκέφαλο να γνωρίζει πώς κινείται το κεφάλι. Με το BPPV, μικροσκοπικά κομμάτια ασβεστίου σε μέρος του έσω αυτιού χαλαρώνουν και μετακινούνται σε μέρη που δεν ανήκουν. Το σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και στέλνει στον εγκέφαλό σας λάθος σήματα.

Συχνά προκαλείται από τη φυσική διάσπαση των κυττάρων που συμβαίνει με την ηλικία. Ένας τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί επίσης να το προκαλέσει.

Θα το νιώσετε για λίγο όταν γέρνετε ή γυρίζετε το κεφάλι σας και ειδικά όταν γυρίζετε στο κρεβάτι ή κάθεστε όρθια.

Το BPPV δεν είναι σοβαρό και συνήθως υποχωρεί από μόνο του.

Πιθανή λοίμωξη

Η φλεγμονή των νεύρων στα αυτιά μπορεί επίσης να προκαλέσει ζαλάδες. Μπορεί να είναι είτε αιθουσαία νευρίτιδα (ίλιγγος), είτε λαβυρινθίτιδα.

Η αιθουσαία νευρίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του αιθουσαίου νεύρου σας μόνο ενώ η λαβυρινθίτιδα εμπλέκει τόσο το αιθουσαίο νεύρο όσο και το κοχλιακό νεύρο. Και οι δύο καταστάσεις προκαλούνται από μόλυνση. Συνήθως, φταίει ένας ιός. Αλλά τα βακτήρια από μια λοίμωξη του μέσου ωτός ή μηνιγγίτιδα, μπορούν να εισέλθουν και στο εσωτερικό αυτί.

Σε αυτή την περίπτωση, η ζαλάδα εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά. Τα αυτιά μπορεί να κουδουνίζουν και μπορεί να είναι δύσκολο να ακούσουμε. Μπορεί επίσης να έχετε ναυτία και να έχετε πυρετό και πόνο στο αυτί. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Εάν προκαλείται από ιό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, καθώς η λοίμωξη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ζαλάδες και νόσος του Meniere

Η νόσος του Meniere είναι μια χρόνια διαταραχή του έσω ωτός με έντονες περιόδους ιλίγγου που μπορεί να διαρκέσουν ώρες. Μπορεί να νιώσετε πληρότητα ή πίεση στο ένα αυτί. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν βουητό στα αυτιά, απώλεια ακοής και ναυτία.

Τα άτομα με νόσο του Meniere έχουν πάρα πολλά υγρά στο εσωτερικό τους αυτί. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι το προκαλεί και δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αλλαγές διατροφής (μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι) και φάρμακα για τον έλεγχο της ζάλης.

Ζαλάδες και κυκλοφορικό σύστημα

Οι ζαλάδες μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος του κυκλοφορικού συστήματος. Ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο. Διαφορετικά, μπορεί υπάρξει ζαλάδα ή ακόμα και λιποθυμία.

Ορισμένες αιτίες χαμηλής ροής αίματος στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος, φραγμένες αρτηρίες, καρδιακή ανεπάρκεια και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Ζαλάδες από  φαρμακευτική  αγωγή

Αρκετά φάρμακα αναφέρουν τη ζάλη ως πιθανή παρενέργεια. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν παίρνετε:

  • Αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της γενταμυκίνης και της στρεπτομυκίνης
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Αντισπασμωδικά φάρμακα
  • Φάρμακο για την αρτηριακή πίεση
  • Ηρεμιστικά

Ζαλάδες και αφυδάτωση

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν πίνουν αρκετά υγρά για να αντικαταστήσουν τα υγρά που χάνουν καθημερινά. Ένα πρόβλημα που εντοπίζεται συχνά στους ηλικιωμένους και στα άτομα με διαβήτη.

Όταν είστε σοβαρά αφυδατωμένοι, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να πέσει, ο εγκέφαλός σας μπορεί να μην πάρει αρκετό οξυγόνο και θα αισθανθείτε ζάλη. Άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν δίψα, κόπωση και σκούρα ούρα.

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πίνετε άφθονο νερό ή αραιωμένο χυμό φρούτων και περιορίστε τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά.

Ζαλάδες και χαμηλό σάκχαρο

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν συχνά την ποσότητα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους. Αν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πείνα, τρέμουλο, εφίδρωση και σύγχυση.

Μερικοί άνθρωποι που δεν πάσχουν από διαβήτη, έχουν επίσης πρόβλημα με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Μια γρήγορη λύση είναι να φάτε ή να πιείτε κάτι με ζάχαρη, όπως χυμό.

Είναι κάτι άλλο;

Οι ζαλάδες μπορεί να είναι σημάδι πολλών άλλων ασθενειών, όπως:

  • Ημικρανίες, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε πόνο
  • Στρες ή άγχος
  • Προβλήματα του νευρικού συστήματος όπως η περιφερική νευροπάθεια και η σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Όγκος στον εγκέφαλο ή στο εσωτερικό αυτί
  • Μπορεί να έχετε άλλα συμπτώματα εκτός από ζάλη με οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις. Εάν οι ζαλάδες σας δεν υποχωρούν ή επηρεάζουν την ικανότητά σας να λειτουργείτε, φροντίστε να το συζητήσετε με το γιατρό σας για να μάθετε την αιτία και να την αντιμετωπίσετε.
Exit mobile version