FITNESS

Γυμνάζεσαι αλλά δεν βλέπεις αποτελέσματα; 7 λάθη που μάλλον κάνεις

Pexels

Η έναρξη ενός προγράμματος άσκησης είναι ένα από τα καλύτερα δώρα, που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να τον φροντίσεις. Όχι μόνο θα αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά σου, αλλά θα μειώσεις επίσης τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Το κλειδί είναι να κατανοήσεις ποιοι είναι οι στόχοι σου και στη συνέχεια να βρεις το κατάλληλο σχέδιο, για να τους πετύχεις. Και ενώ οποιοδήποτε είδος κίνησης, είναι καλύτερο από την καθιστική ζωή, είναι σημαντικό να διασφαλίσεις, ότι οι κόποι σου θα έχουν και αποτελέσματα. Σε τελική ανάλυση, αν δεν γυμνάζεσαι σωστά, μπορεί να μην αποκομίσεις τα οφέλη της γυμναστικής, ή ακόμα χειρότερα, θα μπορούσες να βάλεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο τραυματισμού. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 7 λάθη που μπορεί να κάνεις ενώ γυμνάζεσαι και πώς να τα αποφύγεις.

Γυμνάζεσαι αλλά δε βλέπεις αποτελέσματα;

Υπερπροπόνηση

Σε έναν κόσμο που πιστεύει στο «όλα ή τίποτα», δεν είναι ασυνήθιστο οι νέοι ασκούμενοι να το παρακάνουν. Ακόμη και άνθρωποι που έχουν μια καθιστική ζωή για δεκαετίες, προσπαθούν να βουτήξουν στα βαθιά, δηλώνοντας συμμετοχή σε ημιμαραθώνιους, χωρίς ιδιαίτερη προπόνηση

Τι να κάνεις:

Άκουσε το σώμα σου, μην το πιέζεις και παραχώρησέ του τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί.

Λάθος εκτέλεση ασκήσεων

Είτε τρέχεις, είτε σηκώνεις βάρη, είτε κάνεις yoga, η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, είναι το κλειδί για να εξασφαλίσεις τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αποφύγεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

Τι να κάνεις:

Συμβουλεύσου έναν γυμναστή ή κάνε μερικές συνεδρίες personal training, για να βεβαιωθείς ότι εκτελείς σωστά τις ασκήσεις.

Λάθη που κάνεις ενώ γυμνάζεσαι: Παραλείπεις το ζέσταμα και την αποθεραπεία

Η προθέρμανση προετοιμάζει το σώμα για άσκηση και βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών, ρυθμίζει τους καρδιακούς σου παλμούς και βοηθά στο να αποφύγεις την πρόωρη κόπωση, ειδικά αν κάνεις μια προπόνηση υψηλής έντασης. Η αποθεραπεία από την άλλη, βοηθά στην πρόληψη του μυϊκού πόνου και προάγει την αποκατάσταση.

Τι να κάνεις:

Οποιαδήποτε ελαφριά δραστηριότητα που «ζεσταίνει» τους μύες και σε κάνει να ιδρώνεις, είναι μια καλή επιλογή. Απλώς φρόντισε να εστιάσεις στους μύες και τα μέρη του σώματος που απαιτούνται για την προπόνηση που κάνεις. Οι καλές ασκήσεις χαλάρωσης περιλαμβάνουν στατικές διατάσεις που διαρκούν τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Επιμένεις στην ίδια προπόνηση

Με την πάροδο του χρόνου, η μη αλλαγή δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση ή τραυματισμό. Αν σου αρέσει να τρέχεις, συνέχισε. Αλλά αν ο στόχος σου, είναι να βελτιώσεις τη συνολική φυσική σου κατάσταση, φρόντισε να ξεφεύγεις από την αυστηρή ρουτίνα σου, μια στο τόσο.

Τι να κάνεις:

Φρόντισε να ακολουθείς μια ποικιλία ασκήσεων που θα σε κρατούν σε φόρμα, τώρα, αλλά και στο μέλλον. Αυτό σημαίνει γυμναστική για την καρδιά και τους πνεύμονες, με καρδιαγγειακές δραστηριότητες, χτίσιμο δυνατών μυών με προπονήσεις που περιλαμβάνουν βάρη και ασκήσεις διατάσεων και ευελιξίας, για εύκαμπτες αρθρώσεις.

Λάθη που κάνεις ενώ γυμνάζεσαι: Παραλείπεις την προπόνηση ενδυνάμωσης

Η προπόνηση ενδυνάμωσης, είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για την οικοδόμηση δυνατών μυών, αλλά και για τη διατήρηση του μυϊκού τόνου. Η άσκηση με αντιστάσεις, αυξάνει τη δύναμη και την ελαστικότητα των μυών, ενώ παράλληλα χτίζει ισχυρούς συνδέσμους και τένοντες. Η προπόνηση ενδυνάμωσης, πυροδοτεί επίσης το μεταβολισμό σου, επομένως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χάσεις και σωματικό λίπος.

Τι να κάνεις:

Η προπόνηση με αντιστάσεις δεν σημαίνει απαραίτητα βάρη. Η yoga, η κολύμβηση και οι ισομετρικές ασκήσεις, στις οποίες χρησιμοποιείς το βάρος του σώματός σου, ενισχύουν επίσης τη δημιουργία δυνατών μυών.

Δεν κάνεις streching

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείς το εύρος της κίνησής σου, είναι να κάνεις strecthing τακτικά. Οι ασκήσεις διατάσεων διατηρούν τους τένοντες και τους συνδέσμους σου εύκαμπτους και τους μύες σου χαλαρούς.

Τι να κάνεις:

Κατά τις διατάσεις είναι σημαντικό να κρατάς μια στατική διάταση για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, καθώς αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας μυς ή τένοντας για να αυξήσει την ευλυγισία του. Αυτοί οι τύποι διατάσεων, βελτιώνουν την κυκλοφορία και ενισχύουν την ελαστικότητα των μυών.

Λάθη που κάνεις ενώ γυμνάζεσαι: Δεν αφιερώνεις χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση

Για να είναι μια προπόνηση αποτελεσματική σε βάθος χρόνου, πρέπει να ξεκουράζεσαι αρκετά. Όσο πιο έντονη είναι η προπόνησή σου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες αποθεραπείας.

Τι να κάνεις:

Αν νιώθεις ότι έχεις κάνει πάρα πολλά, πολύ γρήγορα, κάνε ένα βήμα πίσω. Δεν είναι ντροπή να επιβραδύνεις και να πάρεις το χρόνο σου. Είναι επίσης σημαντικό να αναπληρώσεις τις χαμένες θερμίδες και το νερό, μετά από μια προπόνηση. Φρόντισε για ένα γεύμα και πιες άφθονο νερό, μία ή δύο ώρες μετά την προπόνησή σου.

Exit mobile version