ΥΓΕΙΑ

Γρίπη περιόδου: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις (γιατί ναι, υπάρχει)

Unsplash

Η περίοδος, γνωστή και ως έμμηνος ρύση, είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που μας αφορά όλες. Μία ολόκληρη βιομηχανία έχει οργανωθεί και παρέχει φαρμακευτική αγωγή και άλλα σκευάσματα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων και για τη δυσμηνόρροια. Ωστόσο, τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου λίγες μέρες πριν την περίοδο;

Είναι σύνηθες, να αισθάνεσαι μία κόπωση, λίγες μέρες πριν αδιαθετήσεις. Για την ακρίβεια, περίπου το 90% των γυναικών, ειδικά κοντά στην ηλικία των 30, ισχυρίζονται ότι λίγες μέρες πριν την περίοδο τους, έχουν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), τα συμπτώματα του οποίου είναι: Eναλλαγές της διάθεσης, ευερέθιστο στήθος, μεγαλύτερη λαχτάρα για φαγητό, κόπωση, νευρικότητα και κατάθλιψη.

Μία πολύ πιο σοβαρή μορφή PMS, είναι η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή – PMDD, η οποία έχει τα εξής συμπτώματα: Έκφραση των συμπτωμάτων της ασταθούς διάθεσης, ευερεθιστότητα, δυσφορία και συμπτώματα άγχους που συμβαίνουν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής φάσης του κύκλου και σταματούν γύρω στην έναρξη της εμμήνου ρύσεως ή λίγο αργότερα.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η γρίπη περιόδου;

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη τύπος προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως γρίπη περιόδου. H γρίπη περιόδου δεν αποτελεί πραγματική διάγνωση. Πρόκειται για μια πολύ κακή εκδοχή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Δεν είναι μια ιογενής ασθένεια όπως η γρίπη, ούτε ιατρική διάγνωση, αλλά ένας όρος που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα και αναφέρεται ως ένα σύμπλεγμα σωματικών συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη.

Όσες βιώνουν γρίπη περιόδου πέρα από κόπωση, νιώθουν πόνο στο σώμα και πονοκεφάλους. Ακόμα, τείνει να εμφανίζεται μετά την ωορρηξία και πριν από την περίοδο, ενώ υποχωρεί κανονικά, λίγες μέρες μετά την έναρξη της περιόδου.

γρίπη περιόδου

Τι προκαλεί τη γρίπη περιόδου;

Αρχικά, η πιο πιθανή αιτία είναι η δραματική πτώση των επιπέδων ορμονών, κατά την ωχρινική φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Επιπλέον, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο, όπως και η χρήση τσιγάρου ή το ιστορικό μιας αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης. Ορισμένες από τις ασθενείς που έχουν συμπτώματα γρίπης περιόδου έχουν επίσης ιστορικό αυτοάνοσων διαταραχών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ίσως γιατί υπάρχει κάποια σχέση με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί αυτό το είδος συνδρόμου.

Πώς θα την αντιμετωπίσεις;

  • Ακολούθησε μία υγιεινή ισορροπημένη διατροφή

Επέλεξε τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή, όπως φρούτα και λαχανικά, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πόνου, που σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα προσταγλανδινών.

  • Μείνε ενυδατωμένη

Η αυξημένη ενυδάτωση σχετίζεται με τη μείωση του πόνου για όσες υποφέρουν από δυσμηνόρροια. Το πόσιμο νερό ή το τσάι, μπορούν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση της απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών.

  • Συνέχισε να κινείσαι

Η άσκηση παρέχει τη φυσική απελευθέρωση ενδορφινών (ορμόνες που απελευθερώνονται από το σώμα ως αντίδραση στον πόνο ή το άγχος). Οπότε μπορείς να πας για ένα χαλαρό περπάτημα ή να κάνεις λίγη γιόγκα.

  • Ξεκουράσου περισσότερο

Η αυξημένη κόπωση και η δυσκολία στον ύπνο συχνά συνδέονται με διακυμάνσεις της προγεστερόνης (ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα, για να διασφαλίσει την δημιουργία μιας παχιάς επένδυσης της μήτρας) και μειωμένα επίπεδα μελατονίνης (ορμόνη ύπνου). Εάν υποφέρεις από συμπτώματα της γρίπης περιόδου, φρόντισε λοιπόν να ξεκουραστείς όσο μπορείς περισσότερο.


					
Exit mobile version