ΔΙΑΙΤΑ

Η δίαιτα της Σταχτοπούτας: Το άκρως επικίνδυνο trend που εξαπλώνεται στα social media

Ίσως θυμάσαι το thigh gap, δηλαδή το trend που ήθελε το τέλειο σώμα να είναι αυτό που τα πόδια σχηματίζουν κενό ανάμεσα στους μηρούς. Μπορεί επίσης να πέτυχες κάπου στο Instagram το challenge δίαιτας που κυκλοφορούσε πριν από ένα ή δύο χρόνια (δεν θυμάμαι καλά) και έβαζε τις γυναίκες στη διαδικασία να κάνουν το σώμα τους τόσο αδύνατο ώστε να μπορεί να κρύβεται πίσω από μια κόλλα χαρτί A4. Παράνοια.

Κι αν έχουμε δει ακραία social media diet trends που σε βάζουν στη διαδικασία να «χωρέσεις» τον εαυτό σου σε επικίνδυνα και -πολλές φορές αρρωστημένα- πρότυπα προκειμένου να αδυνατίσεις. Όλα αυτά με την υγεία σου να κρέμεται από μια κλωστή.

Κι ενώ το body positive κίνημα, πλέον, μετράει αμέτρητες εκπροσώπους από τις οποίες καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες ώστε οι γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα τους όπως είναι, όλο και κάποιο αναξιόπιστο challenge ή trend θα σκάσει την ταράσσοντας την ισορροπία.

 

Αυτή τη φορά ο λόγος για το Cinderella Weight Challenge που έρχεται από την Ιαπωνία σου λέει ότι στόχος σου είναι φτάσεις να έχεις ίδιο βάρος και αναλογίες με την Σταχτοπούτα- όπου Σταχτοπούτα βάλε τον φανταστικό, με μη ρεαλιστική ανατομία χαρακτήρα της Disney. Άλλη μια απόδειξη του ότι χρειαζόμαστε πιο ρεαλιστικά πρότυπα ακόμα και όταν μιλάμε για χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

 

Ο υπολογισμός δε που σε βάζει να κάνεις για να δεις ποιο είναι το «ιδεατό» σου βάρος είναι ασχολίαστος.

Υψώνεις στο τετράγωνο το ύψος σου και, για έναν απροσδιόριστο λόγο, να πολλαπλασιάζεις το αποτέλεσμα με το νούμερο 18. Για να σου δώσω μια ιδέα του πόσο ανυπόστατο είναι όλο αυτό, θα κάνω το παράδειγμα για εμένα.

1, 62 Χ 1,62= 2,63 (στρογγυλοποιημένο). 2, 63Χ18=47 (τόσο πρέπει να ήμουν στην πρώτη γυμνασίου!). Αυτό είναι δέκα(!) κιλά κάτω από το τωρινό μου βάρος.

 

Για να μην παρεξηγηθώ όμως, δεν δαιμονοποιώ την προσπάθεια κάποιας γυναίκας να χάσει κιλά με τα οποία δεν νιώθει καλά. Επιπλέον, για κάποιες γυναίκες είναι γονιδιακά φυσιολογικό να έχουν χαμηλό σε σχέση με το ύψος τους, βάρος. Ωστόσο η πλειοψηφία δεν υπακούει σε αυτά τα στάνταρ. Πού καταλήγουμε; Σε αυτό που λέμε και θα συνεχίσουμε να λέμε μέχρι να το βάλεις καλά στο κεφάλι.

Σε καμία περίπτωση το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά δεν πρέπει να γίνεται εμμονή και μέτρο για την ευτυχία σου, αφού όταν απειλείται η υγεία σου μόνο για ευτυχία δεν μπορούμε να μιλάμε.

Exit mobile version