Η επιστήμη αποφάνθηκε: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χωρίσεις
- 14 ΟΚΤ 2017
Ο χωρισμός είναι σίγουρα μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου.
Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως ακόμα κι εκείνοι που αποφασίζουν να δώσουν οι ίδιοι τέλος στη σχέση τους –και δεν βρίσκονται προ τετελεσμένου- δεν πονούν λιγότερο από εκείνους που βιώνουν την εγκατάλειψη.
Αυτό συμβαίνει, φυσικά, διότι μπορεί ο έρωτας κάποια στιγμή να φεύγει, η συνήθεια, όμως, παραμένει και απαιτείται πολύς καιρός για να βάλει κανείς τον εαυτό του στη διαδικασία να σκέφτεται ως οντότητα και όχι ως… ζευγάρι.
Τα καλά νέα, είναι πως η επιστήμη ανακάλυψε τον τρόπο που θα κάνει τα πράγματα λιγάκι ευκολότερα και για τους δύο: Και για εκείνον που αποφασίζει να δώσει τέλος και για τον άλλο που καλείται να ακούσει μια απόφαση που υπάρχει περίπτωση να μην του αρέσει καθόλου. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα με Αμερικανούς εθελοντές που κλήθηκαν να σκεφτούν ένα δυσάρεστο νέο και να απαντήσουν πώς θα τους το έκανε ευκολότερο να το ακούσουν, το ”κλειδί” για να μην καταρρακωθεί ψυχολογικά ο σύντροφός μας, είναι να του ανακοινώσουμε τα νέα νωρίς και με απόλυτη ειλικρίνεια.
Δηλαδή, να μην τον αφήσουμε να καταλάβει πρώτα με τη συμπεριφορά μας πως κάτι δεν πάει καλά, μέχρι εμείς να πάρουμε (επιτέλους) την απόφαση να χωρίσουμε μαζί του. Κάτι τέτοιο, του δίνει χρόνο να επεξεργαστεί τι συμβαίνει και τον στεναχωρεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τον λεγόμενο ”ξαφνικό θάνατο”.
Με άλλα λόγια, αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν καλύτερο, είναι να πούμε ευθέως το ”θέλω να χωρίσουμε”, αφήνοντας στην άκρη τις τετριμμένες φράσεις του στιλ ”περνάω μια δύσκολη περίοδο, δεν μου φταις εσύ, εγώ φταίω”.
Αυτό, πάντως, δεν αναιρεί το γεγονός πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και απαιτεί τον δικό του χειρισμό… Όσο να πεις, πάντως, έχει μια βάση, κυρίως αν σκεφτείς και το πώς εσύ η ίδια θα ήθελες να σου ανακοινώσουν πως σε χωρίζουν.
Αποκλείεται να σου άρεσαν το δραματικό του πράγματος και οι υπεκφυγές, σωστά;