ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η συνήθεια που σε βοηθά να χάσεις κιλά

Προσπαθείς όλη σου τη ζωή να χάσεις αυτά τα παραπάνω κιλά. Έχεις δοκιμάσει κάθε δίαιτα που κυκλοφορεί και έχεις ποστάρει το λιγότερο 3 φορές στο Facebook σου το κείμενο που έχει γράψει η Μάριον για τα "100 χρόνια δίαιτα". Ώρα, λοιπόν, να μάθεις και για το mindful eating, μήπως είναι αυτό τελικά που ψάχνεις και θα σε οδηγήσει στο μικρότερο νούμερο στα ρούχα.

Πρόκειται για μια συνήθεια, η οποία αν μπορούμε να την περιγράψουμε περιφραστικά, συνίσταται στο να τρως αφού σκεφτείς πρώτα. Την ακολούθησε η διατροφολόγος Jessica Jones και μοιράστηκε τις συμβουλές της στο self.com.

H Jones επέλεξε να γίνει διαιτολόγος, λόγω του εθισμού που είχε η ίδια με τη ζάχαρη. Όσο πιο πολύ προσπαθούσε να παλέψει αυτή την εξάρτηση, τόσο έβγαινε εκτός ελέγχου. Έτσι, ήθελε να σπουδάσει για να καταλάβει γιατί η ίδια αλλά και άλλος κόσμος τριγύρω, δυσκολεύονται τόσο να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή. Και μετά ακολούθησε το “mindful eating”.

Όπως αναφέρει, τη βοήθησε να χτίσει μια καλύτερη σχέση με το φαγητό, να τρώει πιο υγιεινά και να μην απογοητεύεται. Ταυτόχρονα, έχασε και κιλά. Της πήρε 30 χρόνια, ένα master στη διατροφή και μια δεύτερη καριέρα ως διαιτολόγος, για να καταλήξει στις παρακάτω συμβουλές, σχετικά με το πως να τρως πιο προσεγμένα. Με ποιο τρόπο δηλαδή θα ακολουθήσεις το mindful eating.

1. Ξεχώρισε την πείνα από την όρεξη

Η πείνα είναι μια φυσική κατάσταση που το σώμα σου σε ειδοποιεί ότι είναι ώρα να φας. Τα σημάδια που δείχνει κάθε οργανισμός ότι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση είναι διαφορετικά αλλά οι περισσότεροι έχουν μια κάποια ζάλη, γκρίνια και φυσικά γουργουρητό. Η όρεξη από την άλλη, είναι η επιθυμία για φαγητό που δεν την έχεις μόνο όταν πεινάς. Μερικές φορές μπορεί να είσαι χορτάτη αλλά η όρεξη σου σε κάνει να συνεχίσεις να τρως. Συχνά επηρεάζεται από αυτά που βλέπεις, που μυρίζεις ή που σκέφτεσαι (ξέρεις, τύπου “αχ να’ χα τώρα μια γλυκιά κρέπα).

2. Να ακούς το σώμα σου

Τα μωρά και τα παιδιά έχουν φανταστικά ανεπτυγμένη την ικανότητα να ακούν το σώμα τους. Συνήθως τρώνε μόνο όταν πεινάνε και σταματάνε όταν έχουν χορτάσει. Αλλά ως ενήλικες, διάφοροι παράγοντες μας επηρεάζουν σχετικά με το πότε και τι θα φάμε. Θα φάμε μια φέτα κέικ απλά επειδή έφερε κάποιος να κεράσει στη δουλειά. Τρώμε όλο το φαγητό μας, γιατί θεωρούμε ότι είναι αγένεια το αντίθετο προς τον μάγειρα (είτε μιλάμε για εστιατόριο είτε για το σπίτι). Προσπάθησε να αντισταθείς σε όλα αυτά και να ακούς τι πραγματικά έχεις ανάγκη. Περίμενε να φας τη στιγμή που θα πεινάσεις.

3. Να τρως σύμφωνα με την κλίμακα της πείνας

Πρόκειται για μια κλίμακα η οποία βαθμολογεί την πείνα και τον κορεσμό. Το κλειδί σε αυτή την κλίμακα είναι αρχικά να αναγνωρίσεις τα στάδια και στη συνέχεια, το πιο σημαντικό, να τρως πριν χτυπήσεις κόκκινο όπως επίσης και να σταματήσεις πριν νιώσεις να έχεις σκάσει από το φαγητό. Μετά το φαγητό, θα πρέπει να νιώθεις χορτάτη αλλά όχι τόσο βαριά ώστε να μη μπορείς να κάνεις έναν μικρό περίπατο.

 

4. Μη χωρίζεις τα φαγητά σε “καλά” και “κακά”

Όταν κάνεις αυτόν τον διαχωρισμό, βάζεις τον εαυτό σου αντιμέτωπο με την αποτυχία. Γιατί; Μα πολύ απλά γιατί όταν θα τρως κάτι “κακό” θα νιώθεις ενοχές. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να χωρίσεις τα φαγητά σε υγιεινά και όχι τόσο υγιεινά.

5. Θυμήσου ότι κανένα φαγητό δεν απαγορεύεται

 

Η Jones παραδέχεται ότι κάθε φορά που έλεγε ότι “δεν πρέπει με τίποτα να φάει” ένα συγκεκριμένο φαγητό, τόσο πιο πολύ το ήθελε. (ωπ κάτι σου θυμίζει, σίγουρα). Ε, λοιπόν αυτή η πρακτική πρέπει να βγει από την καθημερινότητα σου. Πες στον εαυτό σου ότι μπορεί να τρώει ό, τι θέλει όποτε το θέλει και θα νιώσεις ελεύθερη. Το φαγητό δε θα μπορεί να καθορίζει τη συμπεριφορά και την ψυχολογία σου. Απλά άκου όσα σου λέει το σώμα σου. Αν φας πάρα μα πάρα πολύ γλυκό, θα πονέσει το στομάχι σου πράγμα που πάει να πει ότι δεν το αντέχει ο οργανισμός σου. Αν πιεις μισό ποτήρι αναψυκτικό, μπορεί να είσαι μια χαρά.

Έτσι, αργά αλλά σταθερά θα καταλάβεις ότι δε χρειάζεσαι ποσότητα για να είσαι ευχαριστημένη. Θα καταλάβεις ότι θα νιώθεις καλά και με μικρότερες ποσότητες.

6. Δώσε σημασία στα συναισθήματα σου

Το φαγητό για αρκετούς είναι η απάντηση σε συναισθήματα όπως “λύπη” ή “άγχος”. Μπορεί να μην το παραδέχονται όλοι ότι το κάνουν για να παρηγορηθούν αλλά για κάτι τέτοιο πρόκειται. Ένα μεγάλο βήμα για να χάσεις αυτά τα κιλά που θες, λοιπόν, είναι να δώσεις σημασία σε αυτά που νιώθεις αντί να προσπαθήσεις να τα πνίξεις κάτω από κουταλιές θερμιδογόνων τροφών. Προσπάθησε να εντοπίσεις την αιτία των συναισθημάτων σου και να εστιάσεις στη λύση, όχι στο τι θα φας. Είναι ένας αντιπερισπασμός που θα σου γυρίσει μπούμπερανγκ. Επίσης, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές. Για παράδειγμα, αν τρως από άγχος, δοκίμασε εναλλακτικά να πας μια βόλτα αντί να φας ή να ξεκινήσεις το πλέξιμο.

7. Μην αφήνεις τον κόσμο σου να περιστρέφεται γύρω από το φαγητό

 

Όταν αγχώνεσαι τόσο πολύ για τη διατροφή σου, το μόνο αποτέλεσμα που έχεις στο τσεπάκι είναι ότι θα χάσεις την ευχαρίστηση του να τρως. Ενοχοποιείς μια διαδικασία η οποία είναι αναγκαία και υπέροχη από μόνη της. Όσο αγχώνεσαι μήπως αυτό που τρως σε κάνει πιο παχιά, μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, εκκρίνεται στο σώμα σου. Και  μάντεψε! Όταν διαχρονικά υπάρχουν τέτοιες αυξήσεις κορτιζόλης στον οργανισμό σου, τότε ευνοείται η αποθήκευση λίπους και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί με τέρμα τα γκάζια.

8. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Πέτα πια αυτό το μαστίγιο. Μπορεί γενικά να υπάρχει η άποψη ότι είσαι αυτό που τρως, όμως μάντεψε! Δεν είσαι οι πράσινες σαλάτες που κατανάλωσες αυτή τη βδομάδα ούτε τα 15 γλυκά που δεν κατάφερες να τους αντισταθείς. Να αγαπάς τον εαυτό σου και να μην τον μαλώνεις συνέχεια. Απόλαυσε τη σοκολάτα που τόσο πολύ ήθελες να φας. Απλά άκουσε τον εαυτό σου προσεκτικά.

Exit mobile version