Healthy συνταγή για αφράτα μελομακάρονα από τη διατροφολόγο μας, Δέσποινα Παπαδοπούλου
- 18 ΔΕΚ 2020
Αν φτιάχνεις (ή αγοράζεις) μελομακάρονα στο σπίτι και ανήκεις σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων που νομίζει ότι είναι μπισκοτάκια και τα τρώει τρία τρία κάθε φορά που περνάει από μπροστά της, συνέχισε να απολαμβάνεις. Εμείς μαζί σου.
Γιατί όμως να μην δοκιμάσεις την πιο healthy εκδοχή του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού; Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να απολαμβάνεις τα μελομακάρονα χωρίς ενοχές, να συνεχίζεις να τρως χωρίς να μετράς τις θερμίδες αλλά και για να μην επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με πολλή ζάχαρη.
Η διατροφολόγος μας Δέσποινα Παπαδοπούλου σου δίνει μία ακόμη συνταγή για να φτιάξεις λατρεμένα και αφράτα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και με δίκοκκο αλεύρι. Ας μπούμε στην κουζίνα.
Υλικά για τα μελομακάρονα:
150 γρ ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας ηλιέλαιο
70 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
15 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κευλάνης)
1/2 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
2 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
1 φακελάκι baking powder (20 γρ)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος από βιολογικά και ακέρωτα)
120 γρ χυμό από μανταρίνι ή πορτοκάλι ή νερό
300 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα δίκοκκο) (ιδανικά κοσκινισμένο)
150 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες από το μπλέντερ) (ιδανικά κοσκινισμένο)
100 γρ καρύδια τριμμένα σε σκόνη
τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
250 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
ξύσμα πορτοκαλιού ή/και μανταρινιού κατά βούληση
4 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
50-100 γρ νερό ή χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:
1. Ετοίμασε πρώτα το σιρόπι. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτεις όλα τα υλικά και τα ζεσταίνεις χωρίς να βράσουν. Θέλουμε να λιώσει το μέλι και να ενωθούν τα υλικά.
2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνεις λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου
3. Σε ένα μπολ τοποθετείς το ελαιόλαδο με το μέλι και ανακατεύεις με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει. Προσθέτεις πρώτα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από αλεύρι και καρύδι και ανακατεύεις. Έπειτα προσθέτεις το αλεύρι, τη βρώμη και το τριμμένο καρύδι. Ανακατεύεις, ζυμώνεις ελαφρά και χωρίζεις τη ζύμη σε μπαλάκια των 50 γρ
4. Στη συνέχεια δίνεις το επιθυμητό σχήμα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά. Όταν βγουν θα είναι μαλακά. Αν αλλάξεις το μέγεθος και το σχήμα θα πρέπει να προσαρμόσεις ανάλογα και το χρόνο ψησίματος.
5. Αφού κρυώσουν λίγο, τα βάζεις στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Τέλος, τα τοποθετείς σε πιατέλα και πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι. Αν περισσέψει σιρόπι ρίχνεις λίγο από πάνω.