ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να μην εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη

Κάθε χρόνο, η δεύτερη ημέρα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στην ιδιαίτερα ευάλωτη ψυχική υγεία των γυναικών που έχουν γίνει πρόσφατα μητέρες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα θέμα που αφορά κάθε γυναίκα που έχει γεννήσει και ειδικά σε μια περίοδο κρίσιμη για τη διαμόρφωση της ψυχολογίας του παιδιού. Την επιλόχειο περίοδο. 

Η επιλόχειος κατάθλιψη γίνεται αισθητή με συμπτώματα όπως ατονία, δυσαρέσκεια, απροθυμία για θηλασμό τα οποία μπορεί να επιδεινώνονται συγκεκριμένες ώρες όπως το πρωί ή αργά το απόγευμα. Βιολογικά δικαιολογείται στο ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι ορμόνες που σχετίζονται με τη σύλληψη και τη γέννηση, αυξάνονται κατακόρυφα. Όμως, στις πρώτες 24 ώρες μετά από τον τοκετό, το ποσοστό τους πέφτει απότομα στα κανονικά- προ εγκυμοσύνης- επίπεδά. Επιπλέον, η έντονη ανησυχία για το βρέφος, ο άστατος ύπνος, η πίεση δεν βοηθούν στην διατήρηση μιας ψυχικής ισορροπίας και κάπως έτσι μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει τα συμπτώματά της ψυχικής διαταραχής. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις με υπάρχον ιστορικό ή λόγω έλλειψης υποστήριξης από τον σύζυγο ή την οικογένεια.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουμε να κάνουμε με επιλόχειο κατάθλιψη αν τα συμπτώματα διαρκέσουν για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να μειώσει τις πιθανότητες να την εμφανίσει;

Η απάντηση βρίσκεται σε δύο παράγοντες: Την άσκηση και τον θηλασμό.

Είναι γνωστό πως η γυμναστική βοηθά στην ψυχική ευεξία και στην καλή διάθεση κάθε ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο άνθρωπος πρόκειται ή έχει μόλις γεννήσει.

Από το 1990 έως το 2016 το Πανεπιστήμιο Castilla-La Mancha της Ισπανίας πραγματοποίησε μελέτη σε 932 γυναίκες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσες ασκούνταν με διάφορους τύπους γυμναστικής, από μυικές διατάσεις μέχρι αερόβια άσκηση, αλλά μεθόδους όπως πιλάτες και γιόγκα, παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό σε σύγκριση με εκείνες που δεν ασκούνταν. Μάλιστα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας αρκούν 30 λεπτά ήπιας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Όσον αφορά στο θηλασμό τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα αφού την ίδια στιγμή εξαιτίας της εμφάνισης της επιλόχειου κατάθλιψης μπορεί η μητέρα να αποφεύγει να το κάνει. Παρόλα αυτά έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge σε σχεδόν 14.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει έδειξε ότι για όσες θήλασαν εξ αρχής ο κίνδυνος για εμφάνιση κατάθλιψης ήταν μειωμένος στο μισό, αλλά διπλάσιος για τις γυναίκες που ήθελαν να θηλάσουν αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν.

Όπως σημειώθηκε, η θετική επίδραση του θηλασμού οφείλεται, σε ένα βαθμό, στην απελευθέρωση ευεργετικών ορμονών όταν παράγεται το μητρικό γάλα.

Exit mobile version