ΣΧΕΣΕΙΣ

Hoovering: Η χειριστική παγίδα σε έναν χωρισμό και πώς να τη διακρίνεις

Pexels

Το hoovering είναι μια συναισθηματική μορφή χειραγώγησης, που «ρουφάει» κάποιον πίσω σε μια σχέση. Επιπλέον, είναι μια συνηθισμένη για ναρκισσιστικές προσωπικότητες συμπεριφορά.

 

Hoovering: «Την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς»

Hoovering Unsplash

Αν έχεις προσπαθήσει να βγεις από μία τοξική σχέση και ο σύντροφός σου, υπόσχεται πως θα αλλάξει χωρίς ποτέ αυτό να συμβαίνει, μπορεί να έχεις πέσει θύμα αυτής της τακτικής. O πραγματικός λόγος πίσω από το hoovering; Ο έλεγχος. Προσπαθεί να σε πείσει να γυρίσεις πίσω και να αποκτήσει την αίσθηση ελέγχου. Θεωρητικά, το hoovering είναι μια ύστατη προσπάθεια για κάποιον —με διαστρεβλωμένη κοσμοθεωρία, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε— να ανακτήσει τον έλεγχο. Στην πραγματικότητα, είναι μια τακτική χειραγώγησης που, εάν είναι επιτυχής, μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς παγιδευμένη, μπερδεμένη και ανήμπορη να δεις την κατάσταση καθαρά.

Τι τύποι ανθρώπων συνήθως το κάνουν;

Ενώ ο καθένας μπορεί τεχνικά να συμμετάσχει σε συμπεριφορές hoovering, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι γενικά πιο συνηθισμένες σε ναρκισσιστικές σχέσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων που εμφανίζουν ναρκισσιστικές τάσεις, παρόλο που δεν εμπίπτουν πλήρως στη διαγνωστική κατηγορία της ναρκισσιστικής διαταραχής. Έτσι, ενώ ο καθένας μπορεί να εμπλακεί στο hoovering, άτομα με πολλαπλές ναρκισσιστικές τάσεις, είναι πιο πιθανό να επιδείξουν αυτό το είδος δυσλειτουργικής συμπεριφοράς.

10 σημάδια που μαρτυρούν hoovering

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που πρέπει να προσέξεις, προκειμένου να διαπιστώσεις αν είσαι θύμα hoovering, όπως:

  1. Ερωτικά μηνύματα μετά από χωρισμό
  2. Βρίσκει τυχαίους λόγους για να σε δει
  3. Απειλές για αυτοτραυματισμό
  4. Σε βομβαρδίζει με παράλογα μεγάλες χειρονομίες και εκδηλώσεις αγάπης
  5. Ζητάει συγγνώμη για καταχρηστικές συμπεριφορές 
  6. Σού υπόσχεται ότι έχει αλλάξει και ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αν τα ξαναβρείτε
  7. Επιχειρεί να κρατήσει τα πράγματα μεταξύ σας «χαλαρά»
  8. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με φίλους ή μέλη της οικογένειάς σου
  9. Επικοινωνεί μαζί σου σε ειδικές περιστάσεις όπως γιορτές και γενέθλια, ως αφορμή για να μιλήσετε 
  10. Επικοινωνεί μαζί σου «κατά λάθος»

 

Τι πρέπει να κάνεις;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την πρόληψη ή τη διακοπή των κύκλων μιας τοξικής σχέσης. Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία, είναι η αναγνώριση – και η παραδοχή – ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στη σχέση. Οι νέες σχέσεις και η single ζωή, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, μπορεί να φαντάζουν δύσκολα για πολλούς. Αλλά αν κοιτάξεις την μεγάλη εικόνα, αυτό που θα μετανιώσεις περισσότερο είναι να το κολλήσεις σε μια σχέση που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Είναι ΟΚ να ζητήσεις, ή/και να απαιτήσεις, να σταματήσει να επικοινωνεί μαζί σου. Και, το πιο σημαντικό, είναι να αναζητήσεις βοήθεια από έναν επαγγελματία επαγγελματία ψυχικής υγείας, για την αντιμετώπιση και τον ασφαλή διαχωρισμό από αυτήν την τοξική σχέση.