ΥΓΕΙΑ

Οι 2 αλλαγές που θα σου συμβούν αν κοιμάσαι μισή ώρα νωρίτερα (ή αργότερα)

Unsplash

Οι αλλαγές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν να αλλάξουν εντελώς την υγεία και τους ρυθμούς της. Δεν είναι κάτι που δεν ήξερες ήδη. Αν γίνεις χορτοφάγος ή αν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι 5 φορές την εβδομάδα, θα νιώσεις αυτόματα την αλλαγή. Και ο ύπνος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά στον ύπνο, αυτό που ξέρεις κατά βάση, είναι ότι πρέπει να κοιμάσαι πολλές ώρες την ημέρα. Έτσι ξεκουράζεσαι και αποκτάς την ενέργεια που χρειάζεσαι. Αποδεικνύεται όμως ότι έστω και μισή ώρα κάνει μεγάλη διαφορά στο μοτίβο του ύπνου σου και σε ό,τι αφορά την υγεία σου. Αυτό που θα σε εκπλήξει είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να κοιμάσαι μισή ώρα νωρίτερα.

«Έστω και μισή ώρα θα σε βοηθήσει να δεις τη διαφορά στην καθημερινότητά σου. Και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάσαι μισή ώρα νωρίτερα. Δεν ισχύει για όλους αυτό. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Ο δικός σου μπορεί να χρειάζεται λιγότερο ύπνο από αυτό που έχει συνηθίσει», τονίζει ο ειδικός ύπνου, Δρ. Michael Breus.

Ακούς τους δικούς σου ρυθμούς

Παραδέξου το. Πόσα βράδια νυστάζεις απίστευτα αλλά δεν πηγαίνεις για ύπνο γιατί θέλεις να τελειώσεις τη σειρά που βλέπεις; Ή επειδή ο σύντροφός σου δεν θέλει να κοιμηθεί και απλώς του κάνεις παρέα. Οι ειδικοί όμως σου λένε ότι όταν πηγαίνεις για ύπνο τη στιγμή που νυστάζεις, προκαλείς αλλαγές στο μοτίβο του ύπνου σου.

Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του χρονότυπο. Τι είναι αυτό; Η προτίμηση του σώματος για έναν συγκεκριμένο κύκλο ύπνου. Με απλά λόγια, η βιολογική εξήγηση του γιατί είσαι νυχτοπούλι ή γιατί έχεις τρομερή ενέργεια ενώ ξυπνάς πολύ πρωί. Το θέμα λοιπόν, δεν είναι να κοιμάσαι, σώνει και ντε, 7-8 ώρες την ημέρα. Μπορεί να χρειάζεσαι 6 ώρες ύπνου και να πρέπει να αλλάξεις το μοτίβο σου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε παίρνει ο ύπνος πιο εύκολα

«Όταν προσαρμόζεις τον ύπνο σου στον δικό σου χρονότυπο, κοιμάσαι πιο ξεκούραστα και ικανοποιητικά. Όταν αλλάζεις τη ρουτίνα του ύπνου σου, έστω και για 30 λεπτά, σε παίρνει ο ύπνος πιο εύκολα, κοιμάσαι πιο εύκολα, μπαίνεις πιο γρήγορα σε βαθύ ύπνο και σου γίνεται πιο εύκολο να ξυπνήσεις», σου λέει ο Δρ. Breus. Όλα καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίζεις τις ανάγκες του οργανισμού σου και να μην υπακούς σε μία καθολική θεωρία.